
O mai bună apărare a Uniunii Europene de migrația ilegală și utilizarea, în continuare, a energiei nucleare sunt două dintre temele asupra căruia președintele francez, eurofilul Emmanuel Macron, s-a pus de acord cu liderii central-europeni, reticenți față de preeminența Bruxellesului. Macron, a cărui țară preia, pe 1 ianuarie 2022, președinția semestrială rotativă a Uniunii Europene, a fost la Budapesta pentru a discuta cu participanții la summitul așa-numitului Grup de la Vișegrad, ce reunește Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia, și e prezidat de premierul suveranist ungar Viktor Orban. Considerați de mass-media europene vârfurile de lance ale unor ideologii profund divergente, Macron și Orban s-au autodefinit adversari politici, dar parteneri europeni. Ei au apreciat că spațiul de liberă circulație Schengen trebuie reformat în profunzime, frontierele Uniunii Europene trebuie mai bine apărate, iar migranții care nu pot obține drept de azil trebuie întorși în țările de origine. Centralele nucleare au o pondere însemnată în sectorul energetic atât în Franța, cît și în țările central-europene, iar participanții la summitul de la Budapesta au reafirmat că Uniunea Europeană trebuie să le recunoască statutul de energie verde.
Agențiile internaționale de presă notează că subiectele în divergență dintre Macron și Orban, precum statul de drept, independența justiției sau drepturile persoanelor LGBT+ în Ungaria, n-au fost ignorate, ci trecute pe plan secund. Președintele francez s-a întâlnit, la Budapesta, și cu lideri ai opoziției ungare, care acuză regimul Orban de practici autoritare și de corupție. Avocatul conservator Peter Marki-Zay va fi contracandidatul lui Orban la alegerile de anul viitor din Ungaria. Analiştii spun că e prima oară când partidul premierului, FIDESZ, la putere de peste un deceniu, riscă să piardă, în faţa unei coaliţii care merge de la fosta extremă dreapta, Jobbik, ce s-a redefinit drept de centru-dreapta, până la socialişti, succesori ai fostului partid unic comunist, liberali şi ecologişti. Potrivit politologilor, dincolo de clivajele ideologice dintre aceste formațiuni, cuvântul de ordine pentru întreaga opoziție este "orice în afară de Orban". Sondajele privind intenţiile de vot pentru parlamentare plasează FIDESZ şi opoziţia aproape la egalitate.
Premierul ungar, la rândul său, a a fost, anul acesta, amfitrion atât pentru șefa dreptei radicale franceze, Marine Le Pen, cât și pentru publicistul conspiraționist Eric Zemmour, contracandidați ai lui Macron la alegerile prezidențiale de anul viitor. Numeroși lideri naționaliști de pe continent, între care Orban și Le Pen, au semnat, în iulie, o declarație comună prin care se delimitează categoric de cei pe care îi numesc mondialiști, de genul președintelui francez. Semnatarii acuză Uniunea Europeană că n-a încetat să-și urmeze calea federalistă și că se îndepărtează de popoarele țărilor membre.