
Autoritățile poloneze au respins acuzațiile potrivit cărora ar fi utilizat celebra aparatură de spionaj Pegasus în scopuri politice. Un purtător de cuvânt al serviciilor speciale, Stanislaw Zaryn, a calificat drept lipsite de temei asemenea afirmații, după ce un avocat care pledează în mai multe dosare contra puterii naționalist-conservatoare, Roman Giertych, și o procurorare critică la adresa guvernului, Ewa Wrzosek, s-au plâns că ar fi fost spionați cu Pegasus. Zaryn a adăugat că toate activitățile de acest gen se desfășoară potrivit legii, cu avizul procurorului general și cu aprobarea unei instanțe judecătorești. Agențiile internaționale de presă notează că el nici n-a infirmat, nici n-a confirmat că Polonia utilizează aparatură Pegasus. Anterior, Citizen Lab, un laborator canadian specializat în securitate cibernetică, a confirmat acuzațiile celor doi juriști polonezi.
Luna trecută, un parlamentar al partidului conservator la putere la Budapesta și aliat cu naționaliștii polonezi a admis că Ungaria a utilizat softul israelian Pegasus, dar a negat că acesta ar fi fost folosit pentru a spiona ilegal cetățeni unguri. Deputatul FIDESZ Lajos Kosa a confirmat că ministerul ungar de Interne a achiziționat programul inventat de israelieni. La rândul său, ministrul Sandor Pinter a asigurat comisia de specialitate din Parlament că Pegasus n-a fost utilizat decât în limitele legii și cu aprobarea prealabilă a justiției. Ungaria era singura țară membră a Uniunii Europene ce figurează pe lista potențialilor utilizatori ai softului, întocmită, în iulie, de un consorțiu internațional de jurnaliști de investigație. Țintele ar fi fost persoane publice incomode pentru regimul premierului suveranist Viktor Orban, de la jurnaliști la avocați. Aparatele mobile infectate de Pegasus permit localizarea proprietarului, accesul la mesajele și galeriile foto ale acestuia. Statele Unite au plasat, recent, firma israeliană NSO Group, care produce Pegasus, pe lista neagră a întreprinderilor ce amenință securitatea națională.
Suspiciunile privind utilizarea Pegasus în Ungaria în scopuri de poliție politică au fost alimentate de numeroasele probe ale ostilității guvernului condus de Orban față de vocile critice din media. În 2016, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Ungaria pentru o lege adoptată cu cinci ani mai deverme şi despre care a afirmat că violează legislaţia internaţională în domeniu şi permite puterii executive să ordone spionarea oricui, fără niciun fel de control. Organizaţia jurnaliştilor maghiari, MUOSZ, s-a declarat şocată de ideea spionării membrilor săi, iar primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, a calificat scandalul drept o ruşine naţională.