Oamenii puterii de la Budapesta admit că Ungaria a utilizat softul israelian de spionare Pegasus

Oamenii puterii de la Budapesta admit că Ungaria a utilizat softul israelian de spionare Pegasus

Un parlamentar al partidului conservator la putere la Budapesta a admis că Ungaria a utilizat softul israelian Pegasus, dar  a negat că acesta ar fi fost folosit pentru a spiona ilegal cetățeni unguri. Deputatul FIDESZ Lajos Kosa, citat de agențiile internaționale de presă, a confirmat că ministerul ungar de Interne a achiziționat programul inventat de israelieni. La rândul său, ministrul Sandor Pinter a asigurat comisia de specialitate din Parlament că Pegasus n-a fost utilizat decât în limitele legii și cu aprobarea prealabilă a justiției. Ungaria este singura țară membră a Uniunii Europene ce figurează pe lista potențialilor utilizatori ai softului, întocmită, în iulie, de un consorțiu internațional de jurnaliști de investigație. Țintele ar fi fost persoane publice incomode pentru regimul premierului suveranist Viktor Orban, de la jurnaliști la avocați. Aparatele mobile infectate de Pegasus permit localizarea proprietarului, accesul la mesajele și galeriile foto ale acestuia. Statele Unite au plasat, recent, firma israeliană NSO Group, care produce Pegasus, pe lista neagră a întreprinderilor ce amenință securitatea națională.   

Suspiciunile privind utilizarea Pegasus în Ungaria în scopuri de poliție politică au fost alimentate de numeroasele probe ale ostilității guvernului condus de Orban față de vocile critice din media. În 2016, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO)  a condamnat Ungaria  pentru o lege adoptată cu cinci ani mai deverme şi despre care a afirmat că violează legislaţia internaţională în domeniu şi permite puterii executive să ordone spionarea oricui, fără niciun fel de control. Organizaţia jurnaliştilor maghiari, MUOSZ, s-a declarat şocată de ideea spionării membrilor săi, iar primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, a calificat scandalul drept o ruşine naţională.  

Opoziţia ungară a depăşit partidul de guvernământ conservator FIDESZ în intenţiile de vot la alegerile parlamentare de anul viitor – relevă un sondaj publicat acum o săptămână. 39% dintre respondenţi ar vota cartelul electoral al opoziţiei, cu patru procente mai mulţi decât cei care optează pentru FIDESZ. Potrivit aceleiaşi cercetări, circa 23% dintre unguri sunt, încă, indecişi asupra formaţiunii pe care o vor vota. Sondaje anterioare, realizate de institute apropiate puterii, acreditau un avans net al FIDESZ.

Analiştii spun că e prima oară când premierul Orban, liderul FIDESZ, riscă să piardă puterea, în faţa unei coaliţii care merge de la fosta extremă dreapta, Jobbik, ce s-a redefinit drept de centru-dreapta, până la socialişti, succesori ai fostului partid unic comunist, liberali şi ecologişti. Potrivit politologilor, dincolo de clivajele ideologice dintre aceste formațiuni, cuvântul de ordine pentru întreaga opoziție este "orice în afară de Orban". Avocatul conservator Peter Marki-Zay va fi contracandidatul lui Orban la funcţia de premier. Considerat inițial un outsider, Marki-Zay, 49 de ani, primar de provincie, catolic practicant și tatăl a șapte copii, a câștigat alegerile primare organizate de opoziție pentru a-și desemna candidații cu cele mai mari șanse la mandatele de deputați și la cel de premier. 

Timp citire: 2 min