Scandal de corupție la Budapesta

Scandal de corupție la Budapesta
© Secretarul de stat în ministerul ungar al Dezvoltării, Pal Volner (în dreapta), la o ceremonie inaugurală.  

Un ministru adjunct ungur, deputat al partidului conservator FIDESZ, a demisionat din toate funcțiile politice, după ce Parchetul General a anunțat că-l cercetează pentru fapte de corupție. Fapt extrem de rar într-o țară adesea criticată pentru lipsa de independență a justiției, procurorii îl acuză pe  Pal Volner, 59 de ani, că a luat mită din partea președintelui autorității însărcinate cu lichidările judiciare. Volner ar fi primit între două și cinci milioane de forinți, echivalentul a 5.500-14.000 de euro, în schimbul sprijinului său pentru anumite afaceri. Parchetul, condus de un fost membru FIDESZ, Peter Polt, ceruse, anterior, ridicarea imunității sale parlamentare. Volner a afirmat că n-a comis niciun delict, dar că își asumă consecințele politice ale dosarului.  

Scandalul de corupție explodează după ce, potrivit sondajelor, opoziţia ungară a depăşit partidul de guvernământ în intenţiile de vot la alegerile parlamentare de anul viitor. La sfîrșitul lunii octombrie, 39% dintre respondenţi ar fi votat cartelul electoral al opoziţiei, cu patru procente mai mulţi decât cei care optau pentru FIDESZ. Potrivit aceleiaşi cercetări, circa 23% dintre unguri erau, încă, indecişi asupra formaţiunii pe care o vor vota. Sondaje anterioare, realizate de institute apropiate puterii, acreditau un avans net al FIDESZ.

Analiştii spun că e prima oară când premierul suveranist Viktor Orban, liderul FIDESZ, riscă să piardă puterea, în faţa unei coaliţii care merge de la fosta extremă dreapta, Jobbik, ce s-a redefinit drept de centru-dreapta, până la socialişti, succesori ai fostului partid unic comunist, liberali şi ecologişti. Potrivit politologilor, dincolo de clivajele ideologice dintre aceste formațiuni, cuvântul de ordine pentru întreaga opoziție este "orice în afară de Orban".

Avocatul conservator Peter Marki-Zay va fi contracandidatul lui Orban la funcţia de premier. Considerat inițial un outsider, Marki-Zay, 49 de ani, primar de provincie, catolic practicant și tatăl a șapte copii, a câștigat alegerile primare organizate de opoziție pentru a-și desemna candidații cu cele mai mari șanse la mandatele de deputați și la cel de premier. Peste 800 de mii de alegători au participat la cel două tururi de scrutin ale trialului organizat de opoziție, adică aproape o zecime din populația de 9,8 milioane de locuitori a Ungariei.  Vrem o Ungarie nouă, mai curată și mai onestă, nu vrem doar să-l înlocuim pe Orban - a declarat Marki-Zay. El însuși un om cu convingeri ferme de dreapta, Marki-Zay povestea că, în tinerețe, a fost un votant al FIDESZ și că a suferit când acesta a cedat puterea socialiștilor ex-comuniști, după alegerile din 2002.

Prim-planul scenei politice de la Budapesta e dominat, din 2010, de FIDESZ, care a câştigat trei rânduri de alegeri parlamentare, graţie divizării opoziţiei şi unei legislaţii ce favorizează partidele mari. Orban, notează comentatorii, rămâne popular, după ce a redresat economia în urma crizei din 2008, dar în marile oraşe politicile lui sunt mai prost prizate, mai ales după ce a încercat să-şi subordoneze sistemul judiciar şi mass-media şi şi-a atras, astfel, criticile repetate ale Uniunii Europene. Electoratul urban nu apreciază nici apropierea lui făţişă de Rusia şi China, de unde Ungaria a importat vaccinuri anti-COVID-19, fiind singura ţară din Uniune care le-a şi utilizat în campania de imunizare.

Timp citire: 2 min