
Liderul partidului conservator la putere în Polonia, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, a admis că țara lui a achiziționat dispozitivul israelian de spionaj Pegasus, dar a respins acuzațiile că acesta ar fi utilizat contra oponenților politici. Ar fi fost mai rău dacă serviciile speciale poloneze nu dispuneau de acest instrument – afirmă Kaczynski într-un interviu pentru presa din țară, citat de agențiile internaționale de presă. El susține că Pegasus e utilizat în Polonia exclusiv pentru combaterea criminalității și corupției.
Recentele acuzații privind spionarea opozanților politici din Polonia nu sunt, probabil, decât vârful icebergului – afirmase, luna trecută, un cercetător de la Citizen Lab, un laborator canadian specializat în securitatea cibernetică. Expertul John Scott-Railton s-a declarat șocat de utilizarea într-un stat democratic, precum Polonia, a dispozitivului Pegasus, despre care afirmă că e un instrument al dictatorilor. El consideră că asemenea practici semnalează deriva autoritară a puterii naționalist-conservatoare de la Varșovia. Printre victimele Pegasus, identificate de analizele Citizen Lab, ar figura senatorul din opoziție Krzysztof Brejza, care a condus în 2029 campania electorală a formațiunii de centru Platforma Civică, un avocat care pledează în mai multe dosare contra puterii, Roman Giertych, și o procurorare critică la adresa guvernului, Ewa Wrzosek. Un purtător de cuvânt al serviciilor speciale, Stanislaw Zaryn, a calificat drept lipsite de temei asemenea afirmații și a adăugat că toate activitățile de acest gen se desfășoară potrivit legii, cu avizul procurorului general și cu aprobarea unei instanțe judecătorești.
Și un parlamentar al partidului conservator la putere la Budapesta și aliat cu naționaliștii polonezi a recunoscut că Ungaria a utilizat softul Pegasus, dar a negat că acesta ar fi fost folosit pentru a spiona ilegal cetățeni unguri. Deputatul FIDESZ Lajos Kosa a confirmat că ministerul ungar de Interne a achiziționat programul inventat de israelieni. La rândul său, ministrul Sandor Pinter a asigurat comisia de specialitate din Parlament că Pegasus n-a fost utilizat decât în limitele legii și cu aprobarea prealabilă a justiției. Ungaria era singura țară membră a Uniunii Europene ce figurează pe lista potențialilor utilizatori ai softului, întocmită, în iulie, de un consorțiu internațional de jurnaliști de investigație. Țintele ar fi fost persoane publice incomode pentru regimul premierului suveranist Viktor Orban, de la jurnaliști la avocați. Aparatele mobile infectate de Pegasus permit localizarea proprietarului, accesul la mesajele și galeriile foto ale acestuia. Statele Unite au plasat, recent, firma israeliană NSO Group, care produce Pegasus, pe lista neagră a întreprinderilor ce amenință securitatea națională.