PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Putin a avertizat Ucraina acum 23 de ani că NATO va provoca un război

Președintele rus Vladimir Putin vorbește cu omologul său ucrainean, Leonid Kucima, în timpul întâlnirii de la Palatul Mareensky din Kiev, miercuri, 27 octombrie 2004.
© EPA/SERGEI SUPINSKY   |   Președintele rus Vladimir Putin vorbește cu omologul său ucrainean, Leonid Kucima, în timpul întâlnirii de la Palatul Mareensky din Kiev, miercuri, 27 octombrie 2004.

Susține jurnalismul independent

Liderii politici ucraineni au ignorat avertismentele lui Vladimir Putin de acum 23 de ani privind pericolul declanșării unui război al NATO împotriva Rusiei și poporului ucrainean, scrie presa guvernamentală rusă. În realitate, războiul din Ucraina a fost declanșat de Rusia, iar discuțiile despre politicile NATO de acum 23 de ani sunt o invenție.  

Propagandă: În anul 2000 Vladimir Putin a avertizat Ucraina despre un posibil război declanșat de NATO

ȘTIRE: Acum 23 de ani Vladimir Putin a vizitat pentru prima dată Ucraina unde a avut negocieri cu Leonid Kucima. În ciuda atmosferei prietenoase a vizitei, au apărut atunci primele probleme în cadrul relațiilor ruso-ucrainene, în special privind extinderea NATO spre est. Cum se străduia Putin să construiască o relație frățească între popoare și să salveze Kievul de dependența totală de Occident?   […]

Atunci a fost discutată problema relațiilor dintre Rusia, Ucraina și NATO. Putin a declarat: „Nu, Rusia nu este așteptată acolo. Dacă ne spun că nu suntem așteptați, ne vom opune apropierii NATO de frontierele noastre”.

Potrivit experților contactați de ziarul „Vzgliad”, era greu de imaginat acum 23 de ani că Alianța Nord Atlantică se va extinde în câteva valuri până la frontierele vestice ale Rusiei, cu atât mai mult că NATO va începe un război împotriva Rusiei prin intermediul ucrainenilor. În ciuda acestui fapt, chiar și atunci la Moscova înțelegeau scopurile de lungă durată ale NATO și riscurile pentru relațiile ruso-ucrainene […] Era clar pentru toți că NATO reprezintă o primejdie nu numai pentru Rusia, ci și pentru Ucraina și locuitorii ei.

Politologul Vladimir Kornilov din Donețk susține că elitele ucrainene nu au ascultat de avertismentele Moscovei în domeniul securității naționale […].

„Putin a avertizat de mai multe ori Ucraina despre faptul că Occidentul o va folosi ca un material consumabil împotriva Moscovei, iar anul 2022 a confirmat această prognoză”, a declarat Kornilov.  

NARAȚIUNE: Kievul a ignorat avertismentele lui Putin de acum 23 de ani despre politicile NATO care au cauzat războiul din Ucraina 

Realitate: Rusia a declanșat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, iar NATO sprijină dreptul Kievului de a-și apăra teritoriul și populația

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa guvernamentală rusă rescrie istoria pentru a convinge opinia publică că NATO a declanșat un război împotriva Federației Ruse prin intermediul Ucrainei, care „este folosită ca un material consumabil”. Potrivit acestei narațiuni false, Vladimir Putin a prognozat în timpul unei întâlniri cu fostul președinte ucrainean Leonid Kucima de acum 23 de ani evoluția evenimentelor din Ucraina, însă elitele politice de la Kiev au ignorat avertismentul. De aceea, potrivit autorilor narațiunii false, nu Rusia este de vină pentru războiul din Ucraina, ci NATO, care are o politică ostilă față de Moscova și partenerii acesteia. 

În realitate, NATO sprijină dreptul Ucrainei de a se apăra de agresiunea militară a Rusiei, care a declanșat o invazie la scară largă la 24 februarie 2022. NATO nu este parte a conflictului, ci doar oferă Kievului echipamente, arme și muniții, instruind militari și oferind suport logistic. Întrebat de jurnaliști înainte de reuniunea miniștrilor apărării din statele membre din februarie dacă NATO este în război cu Rusia, secretarul general Jens Stoltenberg a răspuns că „nici NATO, nici aliații nu sunt parte din conflict”. El a subliniat în repetate rânduri că Alianța nu este parte a conflictului, ci doar ajută Kievul, care are dreptul să se apere în fața agresiunii Moscovei, potrivit Cartei ONU.

Avertismentul lui Vladimir Putin din anul 2000, ridicat la rang la profeție de presa guvernamentală rusă, nu poate fi găsit în vreo sursă din acea vreme. Prognozele lui Putin sunt analizate de politologi și militari acum, fără să fi existat vreo dovadă că liderul de la Kremlin a avut asemenea declarații în urmă cu 23 de ani. Luând în calcul relațiile prietenoase dintre Moscova și Kiev până în anul 2004, dar și statutul de neutralitate al statului ucrainean din acea vreme – ceea ce excludea, implicit, aderarea la NATO – este puțin probabil că subiectul aderării să fi fost un subiect de discuții dintre liderii celor două state. Ucrainenii au fost întrebați de sociologi prima oară în anul 2002 dacă vor ca statul lor să adere la NATO și doar 27,2 la sută au răspuns afirmativ. Tot atunci, fostul președinte al Ucrainei a inițiat o dezbatere națională pe tema relației Ucraina-NATO, cauzând o scădere și mai mare a nivelului de sprijin pentru aderare, care încă era văzută de ucraineni prin prisma propagandei sovietice. Analiștii politici ucraineni susțin că dezbaterea a fost special lansată de Kucima în perioada sprijinului minim a ideii de apropiere Ucraina-NATO.

De notat că pe site-ul Kremlinului s-a păstrat comunicatul de presă din 18 aprilie 2000 despre întâlnirea lui Vladimir Putin cu Leonid Kucima, care nu spune nimic despre NATO sau despre alte subiecte de politică externă.

Chiar și în cazul în care au avut loc acum 23 de ani discuții ruso-ucrainene despre NATO care, cumva, au rămas nemenționate în comunicatele oficiale, acestea nu aveau cum să aibă o importanță prea mare, luând în calcul faptul că Vladimir Putin era pe atunci președinte ad interim, fiind în așteptarea alegerilor prezidențiale, iar relația dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică era una bună, potrivit rapoartelor comune. Retorica anti-NATO a fost lansată mai târziu, în special după extinderea din 2004 a Alianței și mai ales după războiul ruso-georgian din 2008.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale Rusiei care dau vina pe Occident și NATO în cazul războiului din Ucraina. Presa rusă a mai scris că  SUA vor trimite în ofensivă 200 de mii de militari-sinucigași ucraineni, subordonați direct Pentagonului, iar Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare. Propaganda rusă susține că UE a trimis militari în Ucraina înainte de 2022, Rusia fiind nevoită să salveze Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și NATO. Presa de la Moscova a încercat să convingă opinia publică că Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul. Pentru a încuraja mobilizarea în Rusia, presa pro-Kremlin a mai scris că Minskul și Moscova formează un grup militar comun pentru a se apăra de atacuri teroriste ucrainene și de o posibilă agresiune NATO.

 • Publicație / Media:
  VZGLIAD
 • Data publicării:
  18/04/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  KRYM.NEWS, FORPOST-SEVASTOPOL.RU, GAZETA.RU, SOLENKA.INFO, V-TATARSTANE.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Kievul a ignorat avertismentele lui Putin de acum 23 de ani despre politicile NATO care au cauzat războiul din Ucraina

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024