PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Ucraineni cer desfășurarea tancurilor Leopard și a altor echipamente militare în Ucraina, în fața clădirii Consiliului European, în timpul Consiliului Afaceri Externe al UE la Bruxelles, Belgia, 23 ianuarie 2023.
© EPA-EFE/OLIVIER HOSLET   |   Ucraineni cer desfășurarea tancurilor Leopard și a altor echipamente militare în Ucraina, în fața clădirii Consiliului European, în timpul Consiliului Afaceri Externe al UE la Bruxelles, Belgia, 23 ianuarie 2023.

Holzstock Festival

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

ȘTIRE: „Ajutorul oferit Kievului de către statele din Occident în cadrul conflictului ruso-ucrainean va determina extinderea operațiunii militare speciale cu scopul de a asigura securitatea Rusiei, a declarat deputatul Dumei de Stat, reprezentantul Crimeii, Mihail Șeremet.

„Cu cât statele occidentale se vor implica în politica internă a Ucrainei, cu atât se va extinde zona operațiunii speciale, pentru a crea o zonă tampon și a evita învecinarea statului nostru cu inamicii”, a spus Mihail Șeremet într-un dialog cu RIA Novosti.

Deputatul Dumei de Stat și-a amintit și de declarația autorităților americane de susținere ofensive ale Ucrainei în Crimeea și Donbass. „Regimul de la Kiev trebuie să înțeleagă că sprijinul statelor din Occident va avea un efect invers celui așteptat de Ucraina și autorități”, a menționat Șeremet”.

NARAȚIUNE: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Occidentul sprijină Ucraina cu ajutoare umanitare, armament și muniții drept reacție la agresiunea Rusiei. „Operațiunea militară specială” care este un act de agresiune neprovocată împotriva unui stat vecin, a avut ca scop inițial să schimbe conducerea politică a Ucrainei și să subordoneze Kievul intereselor politice ale Moscovei.

Occidentul a început să trimită armament defensiv în Ucraina în preajma invadării de la 24 februarie 2024 în contextul îngrijorărilor exprimate de serviciile secrete din străinătate că Moscova se pregătește de război. Sprijinul acordat de către Occident Ucrainei începând cu 2014 a fost legat de războiul din Donbass, finanțat de Kremlin, iar furnizarea de armament letal în cantități mari – de agresiunea neprovocată la scară largă a Rusiei din 2022. Propaganda rusă, citând politicieni pro-Kremlin, încearcă să realizeze, nu pentru prima dată, o rocadă narativă: cauza este schimbată cu consecința. Cauza – invadarea Ucrainei – este prezentată într-un mod voit fals ca o consecință a livrărilor de armament.

Agresiunea rusă a fost condamnată de majoritatea statelor lumii. 141 de state membre ale Adunării Generale ONU au votat o rezoluție care condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Doar 5 state, inclusiv Rusia, au votat împotrivă. Cu ajutorul specialiștilor din străinătate, Kievul colectează probe pentru a demonstra că Rusia a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei și că este un stat terorist. Au fost lansate o serie de mecanisme internaționale pentru desemnarea Rusiei drept un stat care finanțează terorismul.

ONU i-a mai  cerut Rusiei să înceteze focul, să nu atace civilii și infrastructura non-militară. În noiembrie 2022, Adunarea Generală a votat o rezoluţie în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

În pofida acestui fapt, propaganda rusă continuă să prezinte actul de agresiune al Moscovei ca un pas necesar pentru a se apăra de NATO, UE și Occident. Declarația deputatului rus este o amenințare la adresa Occidentului, o presiune psihologică făcută cu scopul să blocheze livrările de armament pentru Ucraina. Specialiștii ucraineni au atras atenția cititorilor europeni că Moscova se bazează pe o serie de „cutii de rezonanță”, care amplifică mesajele lui Putin, Lavrov și Medvedev, cu scopul de a semăna spaimă în Occident și de a lăsa Ucraina fără sprijin.

Scopul acestei narațiuni este să pregătească societatea rusă pentru continuarea ostilităților din Ucraina prin extinderea „teatrului războiului”, dar și să influențeze capitalele din Occident să nu mai sprijine Kievul cu armament.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au avut același scop politic. Potrivit propagandei ruse,  Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei. Presa guvernamentală rusă a mai scris că Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă. Pentru a convinge opinia publică de necesitatea desfășurării mobilizării în Rusia, presa rusă a scris că Minskul și Moscova formează un grup militar comun pentru a se apăra de atacuri teroriste ucrainene și de o posibilă agresiune NATO. Imediat după invadarea Ucrainei presa pro-Kremlin acuza Ucraina că a vrut să adere la NATO pentru a ataca Rusia.

 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  23/01/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice, dar și din Occident
 • Amplificare:
  RIA NOVOSTI, NEWIZV.RU, FORPOST-SEVASTOPOL.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia, ziare online din Crimeea
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024