Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Ucraineni cer desfășurarea tancurilor Leopard și a altor echipamente militare în Ucraina, în fața clădirii Consiliului European, în timpul Consiliului Afaceri Externe al UE la Bruxelles, Belgia, 23 ianuarie 2023.
©EPA-EFE/OLIVIER HOSLET  |   Ucraineni cer desfășurarea tancurilor Leopard și a altor echipamente militare în Ucraina, în fața clădirii Consiliului European, în timpul Consiliului Afaceri Externe al UE la Bruxelles, Belgia, 23 ianuarie 2023.

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

ȘTIRE: „Ajutorul oferit Kievului de către statele din Occident în cadrul conflictului ruso-ucrainean va determina extinderea operațiunii militare speciale cu scopul de a asigura securitatea Rusiei, a declarat deputatul Dumei de Stat, reprezentantul Crimeii, Mihail Șeremet.

„Cu cât statele occidentale se vor implica în politica internă a Ucrainei, cu atât se va extinde zona operațiunii speciale, pentru a crea o zonă tampon și a evita învecinarea statului nostru cu inamicii”, a spus Mihail Șeremet într-un dialog cu RIA Novosti.

Deputatul Dumei de Stat și-a amintit și de declarația autorităților americane de susținere ofensive ale Ucrainei în Crimeea și Donbass. „Regimul de la Kiev trebuie să înțeleagă că sprijinul statelor din Occident va avea un efect invers celui așteptat de Ucraina și autorități”, a menționat Șeremet”.

NARAȚIUNE: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Occidentul sprijină Ucraina cu ajutoare umanitare, armament și muniții drept reacție la agresiunea Rusiei. „Operațiunea militară specială” care este un act de agresiune neprovocată împotriva unui stat vecin, a avut ca scop inițial să schimbe conducerea politică a Ucrainei și să subordoneze Kievul intereselor politice ale Moscovei.

Occidentul a început să trimită armament defensiv în Ucraina în preajma invadării de la 24 februarie 2024 în contextul îngrijorărilor exprimate de serviciile secrete din străinătate că Moscova se pregătește de război. Sprijinul acordat de către Occident Ucrainei începând cu 2014 a fost legat de războiul din Donbass, finanțat de Kremlin, iar furnizarea de armament letal în cantități mari – de agresiunea neprovocată la scară largă a Rusiei din 2022. Propaganda rusă, citând politicieni pro-Kremlin, încearcă să realizeze, nu pentru prima dată, o rocadă narativă: cauza este schimbată cu consecința. Cauza – invadarea Ucrainei – este prezentată într-un mod voit fals ca o consecință a livrărilor de armament.

Agresiunea rusă a fost condamnată de majoritatea statelor lumii. 141 de state membre ale Adunării Generale ONU au votat o rezoluție care condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Doar 5 state, inclusiv Rusia, au votat împotrivă. Cu ajutorul specialiștilor din străinătate, Kievul colectează probe pentru a demonstra că Rusia a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei și că este un stat terorist. Au fost lansate o serie de mecanisme internaționale pentru desemnarea Rusiei drept un stat care finanțează terorismul.

ONU i-a mai  cerut Rusiei să înceteze focul, să nu atace civilii și infrastructura non-militară. În noiembrie 2022, Adunarea Generală a votat o rezoluţie în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

În pofida acestui fapt, propaganda rusă continuă să prezinte actul de agresiune al Moscovei ca un pas necesar pentru a se apăra de NATO, UE și Occident. Declarația deputatului rus este o amenințare la adresa Occidentului, o presiune psihologică făcută cu scopul să blocheze livrările de armament pentru Ucraina. Specialiștii ucraineni au atras atenția cititorilor europeni că Moscova se bazează pe o serie de „cutii de rezonanță”, care amplifică mesajele lui Putin, Lavrov și Medvedev, cu scopul de a semăna spaimă în Occident și de a lăsa Ucraina fără sprijin.

Scopul acestei narațiuni este să pregătească societatea rusă pentru continuarea ostilităților din Ucraina prin extinderea „teatrului războiului”, dar și să influențeze capitalele din Occident să nu mai sprijine Kievul cu armament.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au avut același scop politic. Potrivit propagandei ruse,  Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei. Presa guvernamentală rusă a mai scris că Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă. Pentru a convinge opinia publică de necesitatea desfășurării mobilizării în Rusia, presa rusă a scris că Minskul și Moscova formează un grup militar comun pentru a se apăra de atacuri teroriste ucrainene și de o posibilă agresiune NATO. Imediat după invadarea Ucrainei presa pro-Kremlin acuza Ucraina că a vrut să adere la NATO pentru a ataca Rusia.

Tags: Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  23/01/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice, dar și din Occident
 • Amplificare:
  RIA NOVOSTI, NEWIZV.RU, FORPOST-SEVASTOPOL.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia, ziare online din Crimeea
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
Alte articole
FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

Susținerea drepturilor comunității LGBTQI maschează promovarea pedofiliei, potrivit unei narațiuni reluate de unele publicații online din România. Narațiunea a fost și este folosită intens de mass media rusă afiliată Kremlinului, iar la București a reapărut acum în contextul unui scandal de pedofilie din Germania și a accentuării discursului privind familia tradițională.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei

Statele Unite și aliații occidentali ai acestora au înarmat Ucraina, începând cu 2014, pentru ca aceasta să declanșeze un război cu Rusia, scrie presa rusă, care reia, într-o altă formă, narațiunea privind responsabilitatea Occidentului și Ucrainei pentru război. În realitate, Ucraina a fost invadată de Rusia, iar furnizarea de armament Kievului a fost o reacție la agresiunea rusă.

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, doar mimează atașamentul pentru valorile democratice și europene și vrea să instaureze un regim autoritar în care libertatea de exprimare ar fi limitată. Această narațiune falsă, venită din zona PSRM, a fost folosită și în campania electorală.

Marin Gherman

23 Jan 2023

Actualizat la: 24 Jan 2023 12:39:44
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023