PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski

Prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak întâmpinându-l pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski la Checkers, Marea Britanie, 15 mai 2023.
© EPA-EFE/SIMON DAWSON/NO 10 DOWNING STREET HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: CROWN COPYRIGHT   |   Prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak întâmpinându-l pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski la Checkers, Marea Britanie, 15 mai 2023.

Holzstock Festival

Continuarea războiului este în interesul lui Volodimir Zelenski, care îndeplinește ordinele venite din Occident cu scopul de a distruge Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate de presa guvernamentală rusă.

Presa rusă: Zelenski este sluga Occidentului care vrea cu orice preț să distrugă Rusia

ȘTIRE: „Pentru actualii deputați [ucraineni], majoritatea dintre care fără doar și poate nu vor mai fi aleși în Parlament orice s-ar întâmpla, prelungirea legii marțiale este convenabilă – ei vor continua să trăiască bine din banii publici.

Vizita lui Zelenski în Europa, în afara Ucrainei, a avut ca scop principal să-i fie confirmat în ochii patronilor săi din Occidentul colectiv statutul de lider unic și inegalabil și – cel mai important – președinte care nu mai poate fi schimbat în statul său. El își va folosi țara și poporul pentru realizarea tuturor dorințelor Occidentului. Scopul principal este războiul îndreptat împotriva Rusiei pentru slăbirea și epuizarea ei. Se vorbește tot mai mult, de fapt, despre decizia lui Zelenski de a purta acest război până la ultimul ucrainean. Datorită acestei decizii personale el vrea să obțină încă „o gramotă domnească”, eliberată în momentul de față de Washington.

[…] Zelenski înțelege foarte bine că de el este nevoie acum, cât timp este la putere. Dacă nu va mai conduce Ucraina sau va fi învins în război, el va fi aruncat la gunoiul istoriei, undeva în exil, sau în cel mai rău caz – la cimitir. Occidentul care a comandat acest show trebuie să accepte noua realitate”.

NARAȚIUNE: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski și al Occidentului care vrea să distrugă Rusia.

Realitate: Rusia este cea care a declanșat războiul, iar Ucraina e forțată să se apere

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa guvernamentală rusă reia o narațiune falsă despre liderii politici ucraineni ca “slugi” ale Occidentului în contextul vizitei președintelui Volodimir Zelenski într-o serie de capitale europene. Propaganda rusă arată că liderii Ucrainei vor război ca să facă bani și să rămână la putere, aceasta fiind una dintre condițiile Occidentului.

În realitate, pierderile societății, ale elitei politice și economice ucrainene în urma războiului sunt enorme. Infrastructura este distrusă, datoriile statului cresc, iar majoritatea cheltuielilor sociale depind de împrumuturile externe. Potențialul economic al statului este din ce în ce mai mic. Au fost distruse sau afectate serios marile uzine, rafinării, întreprinderi, o serie de domenii economie și-au sistat activitatea.

Potrivit estimărilor, distrugerile din Ucraina cauzate de bombardamentele Rusiei au depășit la un an de război 144 de miliarde de dolari. Costul invaziei neprovocate a Rusiei este enorm și nu poate fi sub nicio formă în interesul guvernului de la Kiev, care încearcă să mențină din răsputeri controlul asupra situației critice din țară. În ultimul an, nivelul sărăciei în Ucraina a crescut de la 5,5% la 24,2%. Peste 7 milioane de persoane se află sub pragul de sărăcie, potrivit Băncii Mondiale.

În același timp, sunt nefondate acuzele la adresa Occidentului că și-ar dori să distrugă Rusia cu mâinile ucrainenilor.  În preajma invadării Ucrainei de către Moscova au avut loc o serie de întâlniri ale liderilor occidentali și ruși pentru evitarea agresiunii armate. Au urmat solicitări ale președinților SUA, Franței, Marii Britanii și altor state la adresa Rusiei pentru retragerea trupelor Moscovei din apropierea frontierei cu Ucraina.

La 24 februarie 2022 Moscova a declanșat o invazie la scară largă a Ucrainei, iar Occidentul a decis să sprijine eforturile defensive ale Kievului, care a declarat mobilizarea generală. Agresiunea armată rusă a fost condamnată de majoritatea statelor lumii și de cele mai importante organizații internaționale. Potrivit normelor dreptului internațional, în special a Cartei ONU, fiecare stat are un drept inerent să se apere, ceea ce Kievul face de circa 15 luni.

Vizita efectuată de Zelenski în statele europene nu a avut ca scop să demonstreze loialitate politică Occidentului, care l-ar fi controlat total și ar fi dorit distrugerea Rusiei. Scopul vizitei a fost consolidarea sprijinului principalilor aliați împotriva invaziei Rusiei în contextul pregătirii unei contraofensive ucrainene, care necesită tot  mai multe echipamente și arme moderne. La summit-ul Consiliului Europei, Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina are nevoie de avioane de luptă și echipamente de apărare antiaeriană. Liderul ucrainean le-a cerut aliaților săi occidentali să-i trimită avioane de luptă care să-i permită armatei ucrainene să lovească în profunzime trupele ruse și să organizeze cu succes contraofensiva amânată din cauza prelungirii luptelor pentru Bahmut, dar și a furnizării întârziate a unor tipuri de armament de către Occident.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. Potrivit presei ruse, SUA vor trimite în ofensivă 200 de mii de militari-sinucigași ucraineni, subordonați direct Pentagonului. Propaganda rusă încearcă să convingă opinia publică că Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare, iar UE a trimis militari în Ucraina înainte de 2022. Presa pro-Kremlin a mai scris  că din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  16/05/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  SMI.TODEY, DZEN.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski și al Occidentului care vrea să distrugă Rusia

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus

O activistă din Letonia a fost condamnată la închisoare pentru arborarea drapelului rus, potrivit unei știri false promovate de propaganda pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 Jul 2024
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria

România se pregătește pentru acțiuni militare în stânga Nistrului, unde mercenari români au luptat în războiul din 1992, iar pentru aceasta și-a modificat legislația, afirmă canalul de Telegram Smugleanka.

Veridica
Veridica
11 Jul 2024
FAKE NEWS: Americanii au instalat sistemul HAARP şi în România
FAKE NEWS: Americanii au instalat sistemul HAARP şi în România

Sistemul HAARP, cu care SUA poate controla vremea şi provoca cutremure, a fost instalat în România, potrivit politicianei pro-ruse Diana Şoşoacă.

Cezar Manu
Cezar Manu
08 Jul 2024
FAKE NEWS: Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, care dă Moldovei doar arme
FAKE NEWS: Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, care dă Moldovei doar arme

Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, iar ajutorul occidental se limitează la arme, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. Cifrele demonstrează contrariul.

Veridica
Veridica
05 Jul 2024