Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, participă la o conferință de presă după o întâlnire a șefilor instituțiilor financiare internaționale la Cancelaria din Berlin, Germania, 29 noiembrie 2022.
©EPA-EFE/FILIP SINGER  |   Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, participă la o conferință de presă după o întâlnire a șefilor instituțiilor financiare internaționale la Cancelaria din Berlin, Germania, 29 noiembrie 2022.

UE va intra în recesiune din cauza Ucrainei și cu greu va trece de iernile grele, potrivit unor narațiuni de propagandă ale presei ruse, care o citează intenționat greșit pe șefa FMI Kristalina Georgieva. În realitate, ea a încurajat aspirația spre independența energetică a statelor occidentale, precizând că UE riscă să intre în recesiune din cauza agresiunii ruse, dar și a altor factori.

ȘTIRE: „Statele Europei care vor să devină independente de Rusia în domeniul energiei se vor confrunta în acest an cu o iarnă grea, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI) Kristalina Georgieva într-un interviu pentru CBS.

Georgieva a menționat că situația din Ucraina „a lovit foarte puternic asupra UE” și a prognozat că jumătate din statele membre vor intra în recesiune. 

„Analizăm reacția Europei față de șocul energetic și observăm că statele se îndreaptă spre o independență față de furnizările din Rusia. Dar vine o iarnă grea, iar cea viitoare va fi și mai grea”, a spus ea.

[…]

După cum a declarat Vladimir Putin, politica de reținere și slăbire a Rusiei este o strategie de lungă durată a SUA și a aliaților săi, însă sancțiunile au lovit semnificativ asupra economiei mondiale. Scopul principal al Occidentului este, potrivit președintelui rus, înrăutățirea vieții a milioane de oameni”.

NARAȚIUNE: Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, presa guvernamentală rusă manipulează opinia publică, folosind selectiv citate dintr-un interviu acordat de directorul general al FMI Kristalina Georgieva pentru CBS NEWS. Coordonatoarea celei mai mari organizații financiare din lume nu a dat vina pe Ucraina, prognozând o recesiune în statele UE. Ea a spus că problemele economice au fost aprofundate de agresiunea rusă asupra statului ucrainean. Presa de la Moscova a omis o serie de fragmente importante din interviu, numind războiul din Ucraina „situație”, „criză”, „conflict” sau „neînțelegere”. Sărăcirea cetățenilor europeni este explicată prin „situația din Ucraina”, de parcă Rusia nu ar avea vreo vină.

Mai mult decât atât, este din nou criticat Occidentul pentru că ar fi introdus unilateral sancțiuni împotriva Rusiei, al căror scop este de „a înrăutăți viața milioanelor de oameni”, și nu de a opri invazia militară asupra Ucrainei, după cum este în realitate. UE a explicat nu o singură dată că a impus o serie de noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea neprovocată și nejustificată a Ucrainei la 24 februarie 2022 și la anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporijie și Herson din Ucraina. Acestea se adaugă măsurilor impuse Rusiei încă din 2014 ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk. Scopul sancțiunilor este de a slăbi economic agresorul pentru a-l pacifica, corespunzând normelor dreptului internațional.

Au fost scoase din context și declarațiile Kristalinei Georgieva privind problemele cu care se va confrunta UE în perioada iernii. Potrivit presei ruse, șefa FMI înțelege că încercarea statelor din Occident de fi independente energetic de Rusia le va crea probleme, pentru că iernile vor fi tot mai grele.  În realitate, Georgieva a declarat: „Adevărat, va fi o iarnă grea, posibil că iarna viitoare va fi și mai grea, însă ne apropiem de libertatea de nu mai fi dependenți de Rusia”. Așadar, cuvintele directorului general FMI nu au fost o sperietoare pentru UE, după cum a scris presa rusă, ci ca o încurajare. De altfel și realitatea contrazice tezele rusești privind criza energetică – cel puțin deocamdată, mulțumită și iernii ușoare, depozitele europene de gaze sunt aproape pline, iar cantitatea de energie obținută din alte surse a crescut semnificativ.

Veridica a demontat o serie de știri false ale presei ruse privind impactul războiului din Ucraina asupra Occidentului. Potrivit propagandei ruse,  germanii sunt dezamăgiți de decizia UE de a sprijini financiar Ucraina, iar francezii resping categoric politica de sancțiuni față de Rusia și asistența acordată Kievului. În iulie 2022, propaganda rusă „demonstra” că savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina. Presa rusă a mai scris că diplomații străini se retrag din Kiev de frica ofensivei ruse. Au mai fost lansate diverse știri false despre Guvernul de la Kiev, care și-a exprimat neîncrederea în partenerii din Occident, sau despre teroriștii instruiți în UE, care vor acționa împotriva civililor din Donbass.

Tags: Energie , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  01/01/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  RG.RU, IZVESTIA, TASS.RU, GAZETA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Din cauza Ucrainei, statele UE vor intra în recesiune, iar fără energie rusească nu vor rezista
Alte articole
FAKE NEWS: Amestecul Occidentului și subminarea identității ruse a belarușilor îi creează probleme Minskului

FAKE NEWS: Amestecul Occidentului și subminarea identității ruse a belarușilor îi creează probleme Minskului

Occidentul a organizat prin jurnalistul Roman Protasevici protestele din Belarus, după modelul „revoluțiilor colorate”, iar acestea au putut avea loc pentru că Lukașenko a subminat identitatea rusă a poporului belarus. Narațiunile false sunt promovate de un fost ofițer ucrainean fugit în Rusia și se înscriu în discursul menit să mențină sfera de influență a Moscovei.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski îi va ceda Poloniei regiunea Lviv

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski îi va ceda Poloniei regiunea Lviv

Ucraina îi va ceda Poloniei regiunea Lviv și va adopta o lege în acest sens înainte de sfârșitul anului, potrivit presei ruse. În realitate, nu este înregistrat sau discutat un astfel de proiect de lege în Ucraina, informația fiind o invenție a propagandei ruse.

FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.

Marin Gherman

13 Jan 2023

Actualizat la: 13 Jan 2023 22:40:34
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023