Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Francezii resping politica de sancțiuni față de Rusia și asistența acordată Ucrainei

Candidatul la alegerile prezidențiale din Franța din 2017 pentru partidul politic Uniunea Populară Republicană, Francois Asselineau, ține un discurs în timpul unui miting politic ca parte a campaniei sale prezidențiale la Montpellier, sudul Franței, 03 aprilie 2017.
©EPA/GUILLAUME HORCAJUELO  |   Candidatul la alegerile prezidențiale din Franța din 2017 pentru partidul politic Uniunea Populară Republicană, Francois Asselineau, ține un discurs în timpul unui miting politic ca parte a campaniei sale prezidențiale la Montpellier, sudul Franței, 03 aprilie 2017.
Cursuri gratuite

Francezii îi cer guvernului lor să nu mai continue politica de sancțiuni față de Rusia și să nu mai susțină Ucraina pentru că interesele cetățenilor trebuie să fie prioritare, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei ruse. Aceasta își argumentează teza citând un singur politician de extremă dreaptă.

ȘTIRE: „În ultimele luni, nivelul de trai în Franța a scăzut critic, iar asistența acordată Ucrainei în detrimentul țării determină nemulțumiri în rândul francezilor. Această opinie a fost exprimată de un politician francez, liderul partidului Uniunea Populară Republicană, François Asselineau, citat de RIA Novosti.

Pe contul său de Twitter el a pus o întrebare simplă, dar foarte răspândită, dacă merită continuate sancțiunile față de Rusia? 

De precizat că francezii critică regulat autoritățile pentru politica de sancțiuni. Este criticat și președintele. Francezii sunt siguri că liderul trebuie să țină cont în primul rând de interesele cetățenilor țării sale”.

NARAȚIUNE: Francezii resping politica de sancțiuni față de Rusia și asistența acordată Ucrainei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa guvernamentală rusă a construit această narațiune de propagandă în baza unei metode clasice de generalizare a opiniei unui politician pro-Kremlin asupra tuturor cetățenilor unui stat. Este citat François Asselineau, care este un politician de extremă dreapta, un susținător al regimului Putin, dar și un adept al cursului de părăsire de către Franța a UE și NATO.

Partidul Uniunea Populară Republicană nu a avut niciodată membri în parlament sau consilii locale, iar François Asselineau a fost votat la alegerile prezidențiale din 2017 doar de 0,92% de alegători.  După acest eșec, el nu a mai participat la alegerile prezidențiale din 2022. Punctul său de vedere și al partidului său nu este reprezentativ pentru societatea franceză. Acest politician a distribuit diverse narațiuni false ale Kremlinului pe contul său de Twitter, scriind, de pildă, în octombrie, că Zelenski este autorul unui genocid împotriva rusofonilor și criticându-l pe Macron că susține „un regim nazist”.

Pornind de la aceste opinii ale lui Asselineau, apropiate de narațiunile pro-Kremlin, presa rusă a scris că toți francezii critică autoritățile și nu înțeleg de ce sunt continuate sancțiunile anti-ruse și de ce Ucraina se bucură de sprijin. În realitate, unul dintre mesajele electorale ale președintelui Emmanuel Macron, reales în funcție anul curent, a fost sprijinul Ucrainei și nepermiterea extinderii războiului lansat de Rusia. De asemenea, potrivit unui sondaj publicat la finele lunii septembrie, 62% dintre francezi susțin politica de sancțiuni împotriva Rusiei în contextul războiului din Ucraina.

Teza că guvernele ar trebui să facă mai mult pentru cetățenii lor decât pentru ucraineni nu este nouă; Veridica a identificat-o, de altfel, chiar în primele zile ale războiului într-o campanie online împotriva refugiaților ucraineni care a avut loc în Republica Moldova.

Veridica a demontat, de asemenea, o serie de narațiuni false care au avut ca scop să manipuleze opinia publică și să prezinte pozițiile critice față de Rusia ca fiind de susținere și solidaritate cu ea. În iulie, propaganda rusă „demonstra” că savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina. În octombrie presa rusă a scris că diplomații străini se retrag din Kiev de frica ofensivei ruse. Au mai fost lansate diverse știri false despre Guvernul de la Kiev, care și-a exprimat neîncrederea în partenerii din Occident, sau despre teroriștii instruiți în UE, care vor acționa împotriva civililor din Donbass.

Tags: Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  YOUTVNEWS
 • Data publicării:
  11/11/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  VM.RU, DAILYMOSCOW.RU, RIA NOVOSTI, IZVESTIA, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Francezii resping politica de sancțiuni față de Rusia și asistența acordată Ucrainei
Alte articole
FAKE NEWS: Suplimentarea forțelor NATO în România e aberantă întrucât Rusia nu amenință pe nimeni

FAKE NEWS: Suplimentarea forțelor NATO în România e aberantă întrucât Rusia nu amenință pe nimeni

Suplimentarea forțelor NATO în România este aberantă întrucât Rusia nu intenționează să atace alte state și promovează pacea, potrivit purtătoarei de cuvânt al MAE rus. Aceasta a ignorat tocmai motivul consolidării prezenței NATO în Est – politica agresivă a Moscovei.

FAKE NEWS: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul unui discurs al lui Volodimir Zelenski

FAKE NEWS: Delegația Chinei a părăsit sala în timpul unui discurs al lui Volodimir Zelenski

Delegația Chinei a părăsit sala, în timpul unui discurs al lui Zelenski, în semn de protest față de acțiunile Ucrainei și pentru a-și arăta susținerea pentru „operațiunea specială” a Moscovei, scrie presa din Rusia. În realitate, delegația chineză a ascultat cu atenție discursul liderului ucrainean și nu a părăsit sala de conferințe.

FAKE NEWS: Rusa, scutul care apăra statul moldovenesc de anihilare

FAKE NEWS: Rusa, scutul care apăra statul moldovenesc de anihilare

Decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova de a nu acorda un statut special limbii ruse reprezintă un pas către distrugerea statului și unirea cu România. Narațiunea caută să inducă premiza falsă că Republica Moldova ar fi un stat multinațional ca URSS și, la fel ca în URSS, rusa ar trebui să fie lingua franca în detrimentul limbii române.

Marin Gherman

18 Nov 2022

Actualizat la: 19 Nov 2022 12:11:51
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022