Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Guvernul de la Kiev și-a exprimat neîncrederea în partenerii din Occident

Secretarul american al Apărării Lloyd J. Austin III vorbește în prezența ministrului ucrainean al apărării Oleksii Reznikov și a șefului statelor majore reunite ale SUA, generalul Mark Milley, în timpul unei întâlniri a miniștrilor apărării la baza aeriană americană din Ramstein, Germania, 26 aprilie 2022.
©EPA-EFE/RONALD WITTEK  |   Secretarul american al Apărării Lloyd J. Austin III vorbește în prezența ministrului ucrainean al apărării Oleksii Reznikov și a șefului statelor majore reunite ale SUA, generalul Mark Milley, în timpul unei întâlniri a miniștrilor apărării la baza aeriană americană din Ramstein, Germania, 26 aprilie 2022.

Ministrul Apărării al Ucrainei a declarat că nu mai are încredere în partenerii din Occident, care nu vor să se ajungă la pace în Ucraina, potrivit unor narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. Cuvintele lui Oleksii Reznikov au fost scoase din context. El a vorbit despre un viitor acord multilateral de pace după capitularea Rusiei și un dialog constructiv cu Occidentul.

ȘTIRE: Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că autoritățile de la Kiev au înțeles recent că nu mai trebuie să aibă încredere în promisiunile informale făcute de partenerii occidentali. De aceea, pentru a ajunge la pace în Ucraina, autoritățile sunt gata să semneze un document multilateral, care să conțină anumite garanții de securitate.

„Am învățat multe, inclusiv am învățat să nu avem încredere în diverse încercări de a ne ajuta să obținem pacea în Ucraina. Din păcate, în 2014 au existat astfel de încercări de la partenerii noștri, dar acele instrumente și acele acorduri care au fost propuse, nu au funcționat”, a spus Reznikov.

[…] un exemplu este Memorandumul de la Budapesta, care a privat Ucraina de statutul de al treilea stat din lume la capitolul potențialului nuclear și nu a oferit țării securitatea dorită.

 […]

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat recent că Rusia este pregătită și dorește să rezolve situația din Ucraina pe cale diplomatică în baza propriilor condiții. Moscova și Kievul trebuie să discute întocmai despre îndeplinirea acestor condiții. În același timp, Peskov a remarcat că condițiile Moscovei rămân aceleași. Scopul final al operațiunii speciale, potrivit președintelui rus Vladimir Putin, este „eliberarea Donbass-ului și crearea unor condiții care să garanteze securitatea Rusiei”.

NARAȚIUNE: Guvernul de la Kiev și-a exprimat neîncrederea în partenerii din Occident. 

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, în cadrul interviului acordat postului ucrainean de televiziune ICTV, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că nu mai are încredere în armistiții formale sau alte acorduri care nu prevăd garanții reale de securitate. El a spus  că „viitorul act al capitulării Rusiei trebuie să fie un acord multilateral care să conțină garanții de securitate din partea partenerilor în care Ucraina are încredere”.  Presa rusă nu a amintit nimic despre capitularea Moscovei și a scos din context declarația lui Reznikov cu scopul de a manipula opinia publică.

Mai mult decât atât, ministrul Apărării de la Kiev a declarat la ICTV: „Nu avem încredere în cei care au stat în fața noastră la negocieri. Atunci credeam că putem negocia ceva cu ei”. Ministrul apărării se referea la reprezentanții Rusiei, care participau la negocierile de pace privind situația din Donbass în perioada 2014-2022. În declarația lui Reznikov nu găsim teze despre neîncrederea în Occident, dar găsim despre „instrumentele sau acordurile care nu mai funcționează”.

Așadar, știrea publicată de RIA Novosti și preluată de alte agenții guvernamentale de presă din Rusia denaturează radical declarațiile ministrului ucrainean. Ca element de amplificare este folosit argumentul despre Memorandumul de la Budapesta, care se referă la dezarmarea nucleară a Ucrainei și prevede garanții de securitate a independenței sale. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă.

Potrivit propagandei ruse, Memorandumul de la Budapesta a fost propus Ucrainei doar de către Occident, care a păcălit Kievul. Nu se spune nimic despre încălcarea acestui document de către Rusia în 2014.

Merită menționat faptul că în august MAE de la Moscova a menționat că Rusia nu a încălcat prevederile Memorandumului de la Budapesta pentru că Occidentul a bombardat fosta Iugoslavie, a creat statul Kosovo, s-a implicat în viața politică din Ucraina în 2004, ceea ce însemnă „distrugerea fundamentelor juridice ale acordului”. După invadarea Ucrainei, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că memorandumul nu prevedere nicio obligație a Rusiei de a colabora cu un regim nelegitim de la Kiev.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind rolul destructiv al Occidentului în războiul din Ucraina. Presa guvernamentală rusă scria că pe teritoriul UE sunt instruiți teroriști care vor acționa împotriva civililor din Donbass, Occidentul solicită Kievului să cedeze în fața Moscovei, în timp ce refugiații ucraineni sunt cazați în foste lagăre naziste de concentrare.

Tags: Ucraina , Rusia , dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  16/09/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  GAZETA.RU, VZGLEAD.RU, LENTA.RU, IZVESTIA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernul de la Kiev și-a exprimat neîncrederea în partenerii din Occident
Alte articole
FAKE NEWS: Incidentul cu Protasevici a fost organizat de Occident

FAKE NEWS: Incidentul cu Protasevici a fost organizat de Occident

Cazul avionului Ryanair forțat să aterizeze la Minsk, unde un jurnalist aflat la bord a fost arestat, a dat naștere unui val de narațiuni false în Belarus și Rusia. Unele frizează absurdul – Occidentul a fost acuzat că ar fi organizat incidentul ca pe o provocare – în timp ce altele doar caută să modifice, ușor, contextul, pentru a scoate din culpă Minskul, care afirmă, de pildă, că nu a obligat echipajul să aterizeze.

FAKE NEWS: NATO trimite trupe în Estul Europei, deși niciun stat-membru nu e amenințat

FAKE NEWS: NATO trimite trupe în Estul Europei, deși niciun stat-membru nu e amenințat

NATO amenință Rusia și mobilizează forțe semnificative la granițele acesteia, afirmă presa afiliată Kremlinului. De fapt NATO își consolidează flancul estic ca răspuns la amenințările Rusiei, iar forțele trimise de Alianță reprezintă o fracțiune din cei peste 100 de mii de militari mobilizați de Moscova.

FAKE NEWS: Moldova investește bani mai mulți în apărare pentru că se pregătește de război cu Rusia

FAKE NEWS: Moldova investește bani mai mulți în apărare pentru că se pregătește de război cu Rusia

Bugetul apărării naționale a Republicii Moldova va crește cu aproximativ 30 de milioane de euro în 2023, iar asta arată că Occidentul pregătește țara să declanșeze un război împotriva Rusiei, scrie presa de propagandă rusă. În realitate, suma este prea mică pentru a face achiziții semnificative, iar Republica Moldova rămâne cu una dintre cele mai slab dezvoltate armate din lume și un buget pentru apărare de aproximativ 0,7% din PIB.

Marin Gherman

16 Sep 2022

Actualizat la: 17 Sep 2022 11:53:36
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023