Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Pe teritoriul UE sunt instruiți teroriști care vor acționa împotriva civililor din Donbass

O fotografie făcută în timpul unei vizite la Luhansk organizată de armata rusă arată militari ruși de pază la intrarea centralei electrice Luhansk din Shchastia, regiunea Luhansk, Ucraina, 13 aprilie 2022.
©EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY  |   O fotografie făcută în timpul unei vizite la Luhansk organizată de armata rusă arată militari ruși de pază la intrarea centralei electrice Luhansk din Shchastia, regiunea Luhansk, Ucraina, 13 aprilie 2022.

Statele Uniunii Europene au creat centre de instruire a mercenarilor și teroriștilor care vor ucide civili din Donbass, potrivit unei narațiuni de propagandă lansate de presa guvernamentală rusă. În realitate, UE nu are astfel de centre pe teritoriul său, statele europene au condamnat în repetate rânduri terorismul internațional și au solicitat Rusiei să oprească agresiunea armată împotriva Ucrainei.

ȘTIRE: „În UE a fost creat un centru de instruire a diversioniștilor pentru operațiuni în Donbass. Autoritățile cehe au creat pe teritoriul său un centru de instruire a diversioniștilor și teroriștilor care vor acționa împotriva civililor din Donbass, a comunicat marți jurnaliștilor primul adjunct al ministrului Afacerilor Externe al Republicii Populare Donețk, Serghei Pereseda.

„Trebuie să menționăm în mod special poziția Republicii Cehe. De fapt, ei au creat centre de instruire a diversioniștilor și teroriștilor care vor acționa împotriva civililor din Donbass. Aceste centre funcționează sub conducerea instructorilor din Occident. Are loc ceva inadmisibil: pe teritoriul bazelor militare ale statelor membre ale Uniunii Europene sunt antrenați mercenarii și diversioniștii din state terțe”, a spus Pereseda, citat de RIA NOVOSTI

„Ucraineanul Evheni Karpenko planifica să mineze clădirea administrației Volodarsk în ziua referendumului privind intrarea republicii în componența Rusiei, potrivit autorităților Republicii Populare Donețk, care au informat Moscova despre participarea Cehiei la organizarea unui act terorist”, scrie RBK, adăugând că sunt mulți teroriști ucraineni instruiți pe teritoriul UE."

NARAȚIUNE: Pe teritoriul UE sunt instruiți teroriști care vor acționa împotriva civililor din Donbass.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: UE nu are pe teritoriul său centre de instruire a diversioniștilor și mercenarilor care vor organiza atacuri teroriste împotriva civililor din Donbass. Statele membre UE s-au implicat într-o serie de inițiative internaționale de combatere a terorismului. În iunie a.c. Consiliul European a adoptat concluzii cu privire la protejarea de terorism. Consiliul a invitat statele membre să continue schimbul de informații privind luptătorii teroriști străini și a invitat autoritățile să emită interdicții de intrare pentru resortisanții țărilor terțe care constituie o amenințare la adresa securității naționale. Deci, în plan legislativ, ideologic și din punct de vedere al valorilor europene asume de statele membre, instrucțiunea teroriștilor nu poate avea loc în UE.

Prin această narațiune de propagandă, presa rusă reacționează de fapt la un anunț că UE ar putea să îi pregătească pe militarii ucraineni să folosească noile tipuri de armament pe care le primesc din Occident. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat că UE ar putea crea o misiune de instruire a militarilor ucraineni, însă decizia va fi luată după reuniunea miniștrilor europeni ai Apărării de la Praga. Șeful diplomației europene a subliniat că misiunea ar putea funcționa pe lângă centrele comune de antrenament, care sunt, printre altele în Cehia.

În afară de aceasta, între Rusia și Cehia are loc un scandal diplomatic după o declarație a ministrului de Externe a Cehiei, Jana Černochová, despre uciderea Dariei Dughina, fiica geopoliticianului rus Aleksandr Dughin. Ea a spus că regretă în primul rând miile de civili uciși de ideologia dughinistă. Reprezentantul Rusiei la ONU a acuzat-o pe Jana Černochova că „sprijină terorismul”. În afară de aceasta, în iunie Cehia a anunțat că va sprijini desemnarea Rusiei drept stat terorist. În replică, presa rusă a lansat o serie de narațiuni de dezinformare privind politica externă a Cehiei.

Vorbind despre ucraineanul Evheni Karpenko, care, chipurile, pregătea un act terorist, presa rusă nu oferă nicio probă. Este vorba de un terorism prezent doar în presa rusă, nu pe teren.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind sprijinul „extremiștilor” și „naziștilor” din Ucraina de către UE. În aprilie presa rusă scria că jandarmii francezi vor ascunde urmele crimelor comise de Ucraina la Bucea, iar în iunie – că UE va deporta în Ucraina bărbații refugiați pentru a fi înrolați în armată ucraineană. Începând cu 24 februarie a.c. propaganda rusă a relatat săptămânal despre naziști și teroriști ucraineni care ucid civili rusofoni cu sprijinul Occidentului.

Tags: Rusia , dezinformare , UE , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  23/08/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  RBK.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Pe teritoriul UE sunt instruiți teroriști care vor acționa împotriva civililor din Donbass
Alte articole
FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

Poliția română a reținut abuziv o jurnalistă pentru că a mers la un protest pentru a scrie despre el.

FAKE NEWS: NATO trimite trupe în Estul Europei, deși niciun stat-membru nu e amenințat

FAKE NEWS: NATO trimite trupe în Estul Europei, deși niciun stat-membru nu e amenințat

NATO amenință Rusia și mobilizează forțe semnificative la granițele acesteia, afirmă presa afiliată Kremlinului. De fapt NATO își consolidează flancul estic ca răspuns la amenințările Rusiei, iar forțele trimise de Alianță reprezintă o fracțiune din cei peste 100 de mii de militari mobilizați de Moscova.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Tătarii din Crimeea sprijină acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei

Tătarii din Crimeea susțin războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, numit de Kremlin „operațiune specială”, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, tătarii s-au opus agresiunii ruse încă din 2014, când Moscova a ocupat și anexat Crimeea.

Marin Gherman

30 Aug 2022

Actualizat la: 30 Aug 2022 13:30:28
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023