Ibrahim Raisi a fost asasinat, afirmă propaganda rusă, care dă drept știre un banc. Veridica a selectat și articole despre implicarea NATO în războiul din Ucraina și „exploatarea” Moldovei de către România.
Propagandiștii ruși spun că Ibrahim Raisi a fost asasinat și dau și numele agentului Mossad care a făcut-o: Eli Copter
În cadrul emisiunii sale de la Rossia 1, Vladimir Soloviov, unul dintre principalii exponenți ai propagandei pro-Kremlin, a vorbit despre prăbușirea elicopterului și moartea președintelui iranian Ibrahim Raisi. Televiziunea rusă a difuzat un fragment dintr-o emisiune apărută la postul israelian internațional „i24”, în limba franceză, prezentând drept informație o glumă, care a circulat mult și online, potrivit căreia Raisi ar fi fost ucis de „agentul Mossad Eli Copter.
„Astăzi, pe neașteptate, un post francez a emis următoarele: <
Și redactorul-șef al RT, Margarita Simonyan, a lăsat să se înțeleagă faptul că accidentul nu ar fi întâmplător. „Elicopterul lui Raisi a căzut întâmplător din cauza ceții, în Fico [Robert, premierul Slovaciei cunoscut pentru poziția sa pro-rusă] a tras un moș descreierat, și în Olof Palme, și în Kennedy. Rahaturi se întâmplă. Dar e mai sigur când acestea sunt pregătite profesionist și minuțios, implementate de stăpânii rahaturilor”, a scris Simonyan.
Despre o posibilă asasinare au scris și două importante Z-canale. Bloggerul Vladislav Pozdneakov, liderul organizației „Statul masculin”, a numit moartea lui Raisi „asasinat” și Z-bloggerul Iurii Kotenok, care a scris că versiunea că elicopterul s-a prăbușit din cauza „ceții care a distrus o mașină sigură și impecabilă din punct de vedere tehnic, arată la fel de „plauzibilă” ca și cea a „psihopatul autonom” care l-a împușcat pe Robert Fico”. El a mai scris că Raisi a fost un susținător al relațiilor bune cu Rusia, iar dronele „Geran” [Shahed] care au salvat frontul în toamna lui 2022, într-o anumită măsură sunt meritul lui”.
Ucraina pierde războiul și Europa și Zelenski au intrat în panică
Europa interzice media rusești deoarece forţele armate ucrainene pierd pe câmpul de luptă, scrie Gazeta.ru. UE a decis să interzică mai multe mass-media ruseşti, printre care Agenţia de presă RIA NOVOSTI, Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta, deoarece forţele armate ucrainene pierd pe câmpul de luptă şi scepticismul cu privire la sprijinul acordat pentru Ucraina creşte în Europa. Șeful Comisiei pentru politica informaţională şi cooperarea cu mass-media din cadrul Consiliului Federaţiei, senatorul rus Aleksei Puşkov, a făcut aceste declaraţii pe canalul său de Telegram. „Au luat această decizie acum din cauza că acțiunile pe câmpul de luptă nu sunt în favoarea Ucrainei și a Occidentului”, a subliniat Pușkov.
Zelenski face declaraţii delirante, din cauza situaţiei de pe front. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face declaraţii delirante, din cauza situaţiei de pe fronturi, scrie agenţia de presă TASS. „Unii reprezentanţi ai regimului de la Kiev şi, chiar Zelenski, au făcut numeroase declaraţii, în ultimele zile, alunecând de fapt pe o pantă delirantă. Acest fapt este cauzat de poziţiile extrem de nefavorabile ale forţelor regimului de la Kiev pe fronturi”, a susţinut Peskov, comentând apelul lui Zelenski ca Occidentul să se implice mult mai mult în conflict.
Zelenski ar trebui să fie judecat sau lichidat. După capitularea Kievului, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar trebui fie arestat şi judecat, fie lichidat ca terorist, a declarat agenţiei TASS vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. „Viitoarea soartă a lui Zelenski nu ne este indiferentă. El trebuie prins şi judecat pentru crime împotriva cetăţenilor Rusiei şi a ucrainenilor. Iar dacă este imposibil aducerea unui astfel de criminal în faţa instanţei, atunci ar trebui aplicate regulile practicate pentru terorişti", a spus Medvedev. "Exact această soartă a avut-o şi mentorul spiritual al lui Zelenski, Stepan Bandera", a comentat amintit Medvedev.
Ambasadori ruși, despre implicarea NATO în războiul din Ucraina
Potenţialul militar al NATO este folosit de Forţele Armate Ucrainene împotriva cetăţenilor paşnici ai Rusiei, scrie TASS. Forţele Armate ale Ucrainei folosesc potenţialul militar al aproape tuturor ţărilor NATO pentru atacuri asupra cetăţenilor paşnici ruşi şi asupra infrastructurii civile, a declarat Reprezentantul Permanent al Federaţiei Ruse la ONU, Vasili Nebenzia, luând cuvântul în Consiliul de Securitate al organizaţiei mondiale la dezbaterile deschise privind apărarea civililor în conflictele armate. „Practic potenţialul militar al tuturor statelor NATO este folosit pentru atacuri direcţionate nu asupra obiectivelor militare, ci asupra zonelor dens populate, pentru a extermina populaţia civilă a Rusiei” - a spus acesta, dând drept exemple atacuri multiple ale Forţelor Armate Ucrainene asupra ţintelor civile din zonele Belgorod, Doneţk, Horlivka şi Briansk. „Occidentul nu se sfieşte să furnizeze obuze cu uraniu sărăcit, muniţii cu dispersie şi mine care nu pot fi neutralizate sau îndepărtate. Există multe exemple de utilizare a sistemelor americane HIMARS şi a sistemelor britanice de rachete "Storm Shadow" împotriva ţintelor civile”, a subliniat diplomatul rus. […]
Ucraina doreşte să-i provoace pe membrii NATO la o confruntare cu Rusia, a declarat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov. De asemenea, ambasadorul Rusiei în Statele Unite a caracterizat drept extrem de periculoase şi imprudente declaraţiile Kievului potrivit cărora autorităţile ucrainene cer permisiunea de a folosi arme americane pentru a efectua atacuri şi a lovi ţinte aflate în interiorul Rusiei cu arme americane. Autorităţile ucrainene au drept obiectiv să provoace Statele Unite şi alte state membre ale NATO la o confruntare între Rusia şi membrii Alianţei, a declarat miercuri ambasadorul Antonov, comentând apelurile politicienilor americani de a oferi Kievului posibilitatea de a folosi armele americane pentru atacuri asupra unor ţinte aflate în interiorul Rusiei cu arme americane, scrie Agenţia de presă TASS.
UE nu vrea integrarea Moldovei, ci o lasă să fie exploatată de România
Declaraţiile despre începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană sunt doar un „joc” cu elitele acestor ţări pentru a le ţine „în lesă scurtă”, scrie GAZETA. Politologul rus, Valeri Korovin, spune că Moldova și Ucraina au șanse minime să adere la UE. „Toate acestea sunt un joc al elitelor occidentale, desfăşurat pentru ca […] să declare că aceste ţări se îndreaptă spre UE, explicându-şi astfel politicile interne atât în Moldova, cât şi în Ucraina, şi justificând orice costuri pe care aceste ţări le suportă, îndepărtându-se de Rusia spre Occident", a subliniat Korovin. Perspectivele reale pentru Kiev şi Chişinău sunt slabe, consideră expertul. Având deja probleme cu România, a spus el, este puţin probabil ca UE să accepte vecinul acesteia în rândurile sale. În ceea ce priveşte Ucraina, un astfel de stat nu mai există, şi acest lucru este înţeles foarte bine la Bruxelles şi Washington, a adăugat el.
Maia Sandu intenţionează să majoreze preţul la gaze. Romgaz va vinde gaze în R. Moldova de trei ori mai scumpe, scrie Gazeta. Liderul blocului de opoziţie „Victorie", Ilan Şor, a declarat că deschiderea unui birou al companiei de stat româneşti Romgaz în Republica Moldova constituie o încercare a autorităţilor de a vinde gaz rusesc cetăţenilor republicii la un preţ umflat printr-un intermediar. „Compania românească "Romgaz" şi-a deschis o sucursală la Chişinău şi urmează să obţină licenţă pentru livrarea de gaze în Republica Moldova. O singură întrebare: de unde îşi iau ei benzina? Schema este simplă - ne vor vinde acelaşi gaz rusesc, dar de trei ori mai scump, pentru că nu vom cumpăra direct, ci printr-un intermediar. Şi compania românească îşi va primi partea pe cheltuiala cetăţenilor noştri", a scris Şor. În opinia sa, decizia preşedintelui Maia Sandu şi a Partidului său de Acţiune şi Solidaritate (PAS), de guvernământ, are ca scop eliminarea furnizorilor ruşi de pe piaţa moldovenească şi transferarea poziţiilor economice cheie către oficialii din România vecină. „Regimul Sandu continuă să predea în mod sistematic Republica Moldova românilor - acum s-a ajuns la problema gazelor", a adăugat liderul opoziţiei. Anterior, şefa Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guţul, a anunţat că autorităţile regionale au cerut companiei Gazprom să le vândă direct gaze, ceea ce ar reduce semnificativ costurile pentru consumatori, scrie publicația rusească.