De ce cetățenii români din Moldova au votat altfel decât diaspora din Occident?

De ce cetățenii români din Moldova au votat altfel decât diaspora din Occident?
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   Membra USR (Uniunea Salvați România) și consiliera la Primăria Bucureștiului, Naomi Reniut-Ursoiu, la o secție de votare din București, România, 01 decembrie 2024.

Alegerile parlamentare din România au fost urmărite cu atenție și în Republica Moldova, care s-a plasat pe locul cinci după numărul de cetățeni români care au votat la scrutinul din 1 decembrie – peste 81 de mii de alegători. Spre desosebire de statele din Vestul Europei, unde diaspora a votat masiv partidele suveraniste, în Republica Moldova a fost preferat USR, urmat de PNL. 

 

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă, Uniunea Salvați România (USR) a obținut aproape 55% din voturile basarabenilor la Senat și peste 61% la Camera Deputaților.

La Senat, pe locul doi s-a clasat Partidul Național Liberal (PNL), cu aproape 24%, locul trei fiind ocupat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care a obținut puțin peste 5% din voturi. 

La Camera Deputaților, Forța Dreptei a ajuns pe locul doi, cu aproape 10% din voturi, fiind urmată de Partidul Social Democrat (PSD) cu peste 8% și de AUR care a acumulat aproximativ 6%.

Românii din Republica Moldova evită să voteze partidele care simpatizează Rusia

Votul cetățenilor români din Republica Moldova, diferă de votul general în diaspora, pentru că și situația în Republica Moldova e diferită, potrivit comentatorului politic Nicolae Negru.

„De când cetățenii români din Republica Moldova au început să participe la alegerile din România, ei au evitat să voteze partide de stânga și partide care ar putea fi suspectate de simpatii față de Rusia, care ar putea destabiliza Uniunea Europeană. Lucrul acesta îl vedem și la alegerile de duminică. Partidul AUR, de exemplu, care zice că este unionist. Totuși, nu există încredere în acest partid, fiindcă liderul AUR spune că nu va ajuta Ucraina în rezistența ei împotriva agresiunii ruse, ca și alte partide suveraniste, care își declară simpatia pentru Rusia, pentru Putin. Deci, nimic nou în modul în care au votat românii din Republica Moldova. Au votat PNL, care a sprijinit Republica Moldova în integrarea europeană, au votat PSD, dar cel mai mult au votat USR, fiindcă există această bătălie finală peste o săptămână, în alegerile prezidențiale, unde Elena Lasconi îl va înfrunta pe Călin Georgescu, simpatizant al lui Putin, care zice că nu va ajuta Ucraina. Într-un fel, românii din Republica Moldova au anticipat și turul doi al alegerilor prezidențiale din România”, a subliniat Nicolae Negru. 

Un alt commentator politic, Ion Tăbârță, consideră că cetățenii români din Basarabia nu au susținut candidații și partidele eurosceptice, anti-sistem, pentru că îți doresc păstrarea rolului strategic al României în sprijinirea parcursului european al Republici Moldova, evitarea destabilizării UE și continuarea ajutorului României pentru Ucraina.

Dacă în România se vor menține la putere forțele proeuropene, relația dintre București și Chișinău va fi bună în continuare, spune Ion Tăbârță care atenționează, însă, că și parcursul european al Republicii Moldova depinde de viitoarea guvernare de la București. 

„Dacă va fi formată o guvernare pro-europeană, [] tind să cred că relația dintre Republica Moldova și România va fi una bună, continuând acele proiecte foarte importante pentru Republica Moldova, care integrează Republica Moldova în spațiul european. Dacă vom avea o guvernare naționalistă, este greu de spus care va fi atitudinea guvernării de la București față de Chișinău în eventualitatea unui Guvern extremist și populist”, a menționat Ion Tăbârță. 

Publicistul Vitalie Ciobanu scrie, într-un comentariu pentru Deutsche Welle, că „până în ziua alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, România era privită ca „o insulă de stabilitate”, ca o redută solidă în calea influenței rusești”. „Apartenența sa la NATO și la Uniunea Europeană, ajutorul pe drept cuvânt frățesc pe care l-a oferit Basarabiei în această perioadă complicată – cu război la granițe și resurse limitate pentru susținerea economiei, sistemului energetic și a sectorului bugetar – au constituit o garanție că Republica Moldova nu va rămâne de izbeliște, că România, alături de instituțiile UE, ne vor livra o plasă de siguranță. Acum, lucrurile s-au inversat. Moldova a rezistat asaltului rusesc (mai exact: am obținut un răgaz până la alegerile parlamentare), iar România se clatină. Moldoveni cu cetățenie română din Basarabia privesc cu multă neliniște evoluțiile actuale de peste Prut”, scrie Vitalie Ciobanu.

Maia Sandu i-a îndemnat pe basarabeni să voteze pentru o România europeană

Votul cetățenilor români din Republica Moldova a fost dictat, se pare, și de apelul pe care l-a făcut președinta Maia Sandu, îndemnându-i să voteze partidele proeuropene.

„Și eu voi merge la vot, pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace, cu o voce puternică în lume și cu un nivel de trai înalt pentru toți cetățenii săi. Bunicii mei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. Poporul român are puterea și înțelepciunea de a-și apăra locul în lume, iar soarta și această putere stă doar în vot. Poporul român este liber! Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”, a declarat Maia Sandu într-un material video postat pe Facebook.

Mesaje similare au transmis și președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, și premierul Dorin Recean.

Așadar, este de așteptat că și la turul doi al alegerilor prezidențiale majoritatea covârșitoare a cetățenilor români din Basarabia o vor vota pe Elena Lasconi, în defavoarea lui Călin Georgescu care în Republica Moldova se asociază cu ocupația rusească, cu Putin și cu ororile războiului din Ucraina.

Alte opinii
Mănăstirea din Belarus care strânge bani în UE pentru războiul lui Putin

Mănăstirea din Belarus care strânge bani în UE pentru războiul lui Putin

O mănăstire ortodoxă din Minsk colectează fonduri de ani de zile pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia. O parte din bani provin din activități desfășurate în țări din UE.

Alegerile din România, un semnal de alarmă pentru Polonia

Alegerile din România, un semnal de alarmă pentru Polonia

În 2025, în Polonia vor avea loc alegeri prezidențiale. Unele voci atrag atenția că trebuie luat în calcul scenariul în care Rusia va influența rezultatul alegerilor, așa cum s-a întâmplat în România.

Calea rusă: de la vechiul vis imperialist la o nouă criză socială

Calea rusă: de la vechiul vis imperialist la o nouă criză socială

Pentru conducerea Rusiei gerontocratice, viziunea asupra viitorului este derivată din mitologia unui „trecut de aur”, care se manifestă însă prin escaladarea corupției, creșterea consumului de alcool, deficit de resurse și creșterea criminalității.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Sentințe în cazul atacului GRU din Tallinn
Sentințe în cazul atacului GRU din Tallinn

Dezmembrarea unui grup condus de GRU a arătat că Rusia încearcă să organizeze atacuri în Estonia, dar și că are o capacitate limitată de a face un rău real.

Dacă Rusiei i se permite să anexeze părți din Ucraina, întreaga regiune va fi în pericol
Dacă Rusiei i se permite să anexeze părți din Ucraina, întreaga regiune va fi în pericol

Pe măsură ce se intensifică discuțiile despre pace în Ucraina cu înghețarea actualei linii a frontului, o parte din partenerii Kievului, inclusiv Letonia, consideră că acesta ar fi un scenariu periculos.

Cum se furau alegerile în trecut? Frauda și violența politică reflectate în caricatura românească
Cum se furau alegerile în trecut? Frauda și violența politică reflectate în caricatura românească

Frauda electorală și corupția clasei politice au fost probleme cu care s-a confruntat democrația românească de dinainte de comunism. Veridica vă arată cum au fost acestea ilustrate de caricaturiștii vremii.

Se transformă Alexandr Lukașenko într-un guvernator rus?
Se transformă Alexandr Lukașenko într-un guvernator rus?

Izolat de comunitatea internațională pentru abuzurile regimului său, liderul autoritar al Belarusului se comportă din ce în ce mai mult ca un simplu guvernator al uneia dintre provinciile Rusiei.

Belarusul folosește contrabanda împotriva UE
Belarusul folosește contrabanda împotriva UE

Belarusul a permis o explozie a contrabandei cu produse ca țigările, iar această politică reprezintă o amenințare pentru securitatea Uniunii Europene.

Susținut de un fals Assange, Călin Georgescu se luptă cu știrile false
Susținut de un fals Assange, Călin Georgescu se luptă cu știrile false

Un fals cont atribuit lui Julian Assange își exprimă admirația pentru Călin Georgescu. Falsul nu l-a tulburat extremistul român, care s-a apucat în schimb să demonteze falsuri inventate.

Cezar Manu
13 dec. 2024