Călin Georgescu: premier „de rezervă”, admirator al legionarilor, ostil NATO și UE

Călin Georgescu: premier „de rezervă”, admirator al legionarilor, ostil NATO și UE
© Facebook Calin Georgescu   |   Călin Georgescu

Călin Georgescu a fost considerat, cândva, un tehnocrat cu o solidă carieră internațională. După încheierea acesteia, a adoptat un discurs pro-rus și anti-occidental și și-a exprimat admirația pentru Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.

 

De la ministerul Mediului la ONU via MAE de la București

Călin Georgescu, 62 de ani, este absolvent al Universităţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în specialitatea Îmbunătățiri Funciare. Potrivit propriului CV, el deţine şi un titlu de doctor în Pedologie la aceeași universitate, dar a absolvit şi programul postuniversitar „Securitate și apărare națională – geopolitică și geostrategie” la Colegiului Național de Apărare „Carol I”.

În 1991, a devenit consilierul ministrului Mediului de la acea vreme, în guvernul Stolojan. Ulterior a ocupat funcția de secretar general în aceeaşi instituţie, iar în 2000 a fost numit director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă. Din această poziţie, a coordonat elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă. În 2004 este transferat în Ministerul de Externe, iar între 2006 şi 2012 a ocupat postul de director executiv la Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare.

În perioada 2010–2012 a fost şi raportor special al ONU privind efectele adverse ale traficului și depozitării ilicite de produse și deșeuri toxice asupra drepturilor omului, iar în 2013 a devenit președinte al Centrului European de Sprijin din Winterthur (Elveția) al Clubului de la Roma.

Din 2021 este cadru didactic la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – Centrul universitar Pitești, unde deține gradul de lector.

Premier „de rezervă” timp de mai bine de un deceniu

Numele său s-a aflat pe lista potențialilor premieri în anii 2011 și 2012, ca soluție de înlocuire a lui Emil Boc, a cărui popularitate era în scădere după măsurile luate în timpul crizei economice din 2009-2010. La acea vreme, Georgescu a spus că nu este interesat de șefia Guvernului. În 2016, Călin Georgescu era propus pentru poziţia de premier al României de Federaţia “Societatea Civilă Românească”, una din organizaţiile care au felicitat Rusia pentru anexarea Crimeei, considerată o „întoarcere la patria-mamă”.

După alegerile din 2020, când AUR a reușit să intre în Parlament, partidul lui George Simion l-a propus pe Călin Georgescu drept candidat la funcția de premier. Dorin Lulea, actualul prim-vicepreședinte al AUR, preciza la acea vreme că Georgescu nu era membru al partidului, fiind desemnat ca urmare a expertizei sale în dezvoltare durabilă. Georgescu a fost candidat al AUR pentru funcția de premier și în timpul crizei politice generate de căderea guvernului Cîțu, în octombrie 2021.

Admirator al lui Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu și critic al NATO și UE. Conflicte cu alți exponenți ai suveranismului

În urma unor declaraţii controversate legate de admiraţia declarată a lui Georgescu pentru personaje controversate ca Ion Antonescu şi Corneliu Zelea Codreanu, conducerea AUR i-a cerut să îşi clarifice poziţia şi să se delimiteze de respectivele declaraţii. În urma refuzului său, partidul condus de George Simion a întrerupt orice colaborare cu actualul candidat. În plus, Parchetul General a dispus deschiderea, pe numele acestuia, a unui dosar penal, pentru promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de genocid contra umanităţii şi de crime de război, şi pentru promovarea de idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. În prezent, stadiul dosarului este neclar.

Acestea nu au fost singurele declarații controversate făcute de Călin Georgescu. În 2021, candidatul independent susţinea că „scutul  de la Deveselu este o rușine diplomatică”. În plus, acesta spunea că apartenența României la NATO nu-i oferă garanțiile de securitate de care țara are nevoie, iar aderarea la Uniunea Europeană a transformat ţara într-o colonie a Occidentului, pierzându-şi suveranitatea şi independenţa.

Paradoxal, media conservatoare îl consideră, însă, un „agent al globalismului”, iar alţi politicieni din spectrul suveranist spun chiar că este agent al serviciului secret israelian Mossad.

Alte opinii
Reacții în Ucraina după alegerile legislative: România își revine din șocul TikTok

Reacții în Ucraina după alegerile legislative: România își revine din șocul TikTok

Analiștii ucraineni observă că România rămâne pro-europeană, dar încă există riscul ca un posibil președinte Georgescu să transforme țara într-un stat asemănător Ungariei lui Orban.

Legături periculoase: În Bulgaria, dezinformarea vizează din ce în ce mai mult cultura și educația

Legături periculoase: În Bulgaria, dezinformarea vizează din ce în ce mai mult cultura și educația

Un protest al extremei dreapte, la Sofia, față de o piesă de teatru din secolul al XIX-lea, regizată de John Malkovich, a adus în atenție dezinformarea și propaganda care vizează cultura și educația în Bulgaria.

Au început letonii să se sature de refugiații ucraineni?

Au început letonii să se sature de refugiații ucraineni?

Refugiații ucraineni au fost în general bine primiți în Letonia, dar există și reacții ostile la adresa lor. Experții spun că e nevoie de un program de integrare a refugiaților pe termen lung.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Cum s-au văzut în Ucraina alegerile din România: Georgescu, un putinist brun
Cum s-au văzut în Ucraina alegerile din România: Georgescu, un putinist brun

Victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor a produs un adevărat șoc la Kiev, unde e văzut drept un „putinist brun”. Analiștii ucraineni cred însă că Georgescu va fi înfrânt în turul doi.

Ihor Lubianov
27 nov. 2024
În politica estonă a început bătălia pentru Narva
În politica estonă a început bătălia pentru Narva

Deși Rusia e o amenințare pentru Estonia, rusofonii de aici au optat la alegerile legislative pentru politicieni pro-ruși. Aceștia vor acum să câștige, la locale, principalul oraș rusofon, Narva.

Veridica.md: Basarabia profundă: Ultimul „haiduc al morții” sau cea din urmă redută a „Armatei Negre”
Veridica.md: Basarabia profundă: Ultimul „haiduc al morții” sau cea din urmă redută a „Armatei Negre”

În vara anului 1975, satul Sinești, raionul Ungheni, a fost cutremurat de o veste neobișnuită. O duzină de milițieni cu câini au fost mobilizați într-o operațiune de reținere a unui bărbat, Simion Mărgărint, de 60 de ani, care s-a ascuns într-o groapă săpată în curtea consătencei lor, Elizaveta Vârtosu, scrie Veridica.md

Veridica.md
23 nov. 2024
Cum a ajuns Polonia principala țintă a campaniei de sabotaj a Rusiei?
Cum a ajuns Polonia principala țintă a campaniei de sabotaj a Rusiei?

Pe fondul războiului din Ucraina, Rusia își intensifică atacurile hibride împotriva țărilor NATO. Aflată în prima linie a acestei campanii rusești, Polonia se confruntă cu un număr tot mai mare de sabotaje.

Michal Kukawski
20 nov. 2024
Trump la Casa Albă: ce ar putea însemna asta pentru zona lărgită a Orientului Mijlociu
Trump la Casa Albă: ce ar putea însemna asta pentru zona lărgită a Orientului Mijlociu

Numele vehiculate pentru viitoarea administrație Trump sugerează că Orientul Mijlociu lărgit va rămâne în atenția Washingtonului. O atenție care nu e pe placul Iranului și Turciei.

Exclusă de Occident, Rusia a pariat pe China și India. Pe termen lung, e o carte perdantă
Exclusă de Occident, Rusia a pariat pe China și India. Pe termen lung, e o carte perdantă

În ciuda sancțiunilor occidentale, Rusia a reușit să-și mențină economia pe linia de plutire reorientându-și fluxurile comerciale către China și India. Pe termen lung însă, această strategie poate vulnerabiliza economia rusă.