PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina vrea să prelungească războiul și își folosește cetățenii ca scuturi umane, în timp ce Rusia protejează civilii ucraineni

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI:  Ucraina vrea să prelungească războiul și își folosește cetățenii ca scuturi umane, în timp ce Rusia protejează civilii ucraineni
© EPA-EFE/ROMAN PILIPEY   |   O femeie cu un băiat vizitează zona unei școli grav avariate după bombardamentul rusesc, în orașul Jitomir, nord-vestul Ucrainei, 20 martie 2022.

Presa din Rusia scrie că doar Kievul este de vină pentru prelungirea războiului din Ucraina. Narațiunea este folosită alături de mesaje de propagandă mai vechi, potrivit cărora Moscova desfășoară o operațiune militară specială și îi protejează pe civili, pe care Kievul îi folosește ca scuturi umane.

ȘTIRE: „Partea ucraineană tergiversează găsirea unei soluții pașnice în Ucraina. Reprezentanții autorităților ucrainene vor ca războiul să dureze cât mai mult, pentru că ei vor să lupte, a declarat pentru URA.RU reprezentantul Miliției Populare DNR, Eduard Basurin […] Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a pierdut controlul asupra Forțelor Armate și batalioanelor naționaliste, potrivit Agenției Federale de Știri.

După escaladarea conflictului de opt ani pe teritoriul Republicilor Populare Donețk și Lugansk din partea Forțelor Armate ale Ucrainei, președintele Federației Ruse a luat decizia să desfășoare o operațiune specială pentru a demilitariza și a denazifica Ucraina. Partea rusă nu atacă civilii din Ucraina, în timp ce Forțele Armate ale Ucrainei nu permit refugiaților să părăsească orașele, folosindu-le ca scuturi umane.”

NARAȚIUNE: Ucraina vrea să prelungească războiul și își folosește cetățenii ca scuturi umane, în timp ce Rusia protejează civilii ucraineni.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, sub pretextul denazificării și demilitarizării, Rusia a invadat Ucraina, a atacat și bombardat orașele țării ucigând civili și provocând pagube semnificative. Au fost distruse clădiri de locuințe, grădinițe, școli, centre medicale, iar printre victimele atacurilor se află copii, femei, persoane în vârstă, fapt documentat de jurnaliști, diplomați și observatori din întreaga lume. Rețelele de socializare prezintă relatări ale oamenilor despre crimele de război ale Rusiei. Afirmația despre grija Moscovei față de civili este doar o propagandă care nu poate fi probată de realitatea din teren. Întrucât este tot mai greu pentru presa rusă să ascundă adevărul despre distrugerile și victimele din Ucraina, se folosește tot mai des narațiunea despre civilii folosiți ca scuturi umane de către militarii ucraineni.

Veridica a demontat recent o narațiune de propagandă a Rusiei, potrivit căreia Ucraina se pregătea să atace Donbassul și și-a mascat intențiile ascunzând militari în școli și spitale; practic, Rusia a recunoscut că a bombardat astfel de obiective. Nenumărate imagini de la fața locului, mărturii ale victimelor care au supraviețuit, constatări ale organizațiilor internaționale, arată fără echivoc că școlile și alte obiective civile nu aparțineau armatei ucrainene și erau marcate clar ca obiective civile, astfel încât nimic nu ar fi putut duce la concluzia că sunt folosite de armată; este evident că Rusia le-a țintit intenționat.

Nu e adevărat nici că Președinția de la Kiev ar fi pierdut controlul asupra unor batalioane naționaliste. În realitate, nu există batalioane necontrolate de Ucraina în momentul de față. Sunt sute de unități de apărare teritorială, bine organizate, care reușesc să opună rezistență armatei ruse. Batalioanele naționaliste și alte grupuri paramilitare fost desființate de Kiev începând cu 2016, iar ultimele unități de luptă independente au fost încadrate în Forțele Armate Ucrainene în 2019.

În ceea ce privește presupusa intenție a Kievului de a continuă războiul, pacea pe care o proupun liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk ar însemna, de fapt, o capitulare a conducerii ucrainene în fața unor invadatori. Rusia, de asemenea, vrea să forțeze, pe calea armelor, Ucraina să îi devină un stat vasal, care să își conducă politica după cum vrea Moscova, să îi cedeze o serie de teritorii pe care le-a ocupat (Crimeea, Donbass), să renunțe la orice garanții de securitate și la forțe armate, ceea ce ar menține-o, constant, vulnerabilă. Practic, din nou este vorba de o capitulare. Conducerea Ucrainei este acuzată că vrea război tocmai pentru că rezistă la invazia unei forțe străine și refuză să capituleze necondiționat.  

Această narațiune de propagandă are ca scop să obișnuiască opinia publică din Rusia că aplicarea forței militare împotriva vecinilor este ceva normal, ceea ce ne aduce aminte de concepția privind războiul drept și nedrept din perioada URSS: „Un război drept este cel purtat de statul sovietic, iar unul nedrept este cel purtat împotriva lui”.

Timp citire: 3 min