Rusia luptă într-un un nou „război pentru apărarea patriei”, dar de data aceasta adversarul nu este Germania nazistă ci NATO, care vrea să o înfrângă prin intermediul Ucrainei, potrivit unei narațiuni false din presa guvernamentală rusă. În realitate, NATO nu este parte a conflictului din Ucraina, iar confruntarea cu Occidentul nu poate fi considerată un război pentru apărarea patriei pentru că Rusia nu a fost agresată de nimeni, ci a invadat un stat independent.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: NATO a devenit inamicul Rusiei pentru că este parte a conflictului din Ucraina
ȘTIRE: Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat într-un interviu pentru Izvestia că Occidentul colectiv, SUA și NATO sunt sursa principală a rusofobiei globale. „Nu trebuie să ascundem adevărul sau să îndulcim realitatea, ci să spunem lucrurilor pe nume […] NATO a devenit inamicul Rusiei pentru că este parte a conflictului din Ucraina în care ucrainenii ucid civili, inclusiv ucraineni și ruși.
Peskov a adus aminte de cuvintele președintelui rus Vladimir Putin, care a subliniat că serviciile secrete ale statelor NATO lucrează nonstop împotriva noastră, iar armamentul lor divers și tot mai modern din punct de vedere tehnic este oferit gratuit Ucrainei […]
La ședința colegiului FSB Putin a declarat că Occidentul niciodată nu s-a ferit să folosească în propriile interese extremiști împotriva Rusiei, având la dispoziție toate mijloacele posibile […]. Pericolul acțiunilor teroriste pe teritoriul Rusiei este tot mai mare din cauza acțiunilor Kievului și ale Occidentului care își vor folosi în continuare „prietenii vechi”.
[…]
Este o retorică a actualului război de apărare a patriei și a viitorului său. Indubitabil victoria va fi obținută de noi. Rusia nu a fost învinsă în niciun război pentru apărarea patriei, în ciuda numărului mare de inamici și de trădători.
NARAȚIUNE: Rusia trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul război pentru apărarea patriei.
Realitate: Rusia este cea care a agresat Ucraina, iar NATO doar ajută Kievul să se apere, fără să fie parte a conflictului armat
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate NATO nu participă la războiul din Ucraina. Întrebat de jurnaliști înainte de reuniunea miniștrilor apărării din statele membre din februarie dacă NATO este în război cu Rusia, secretarul general Jens Stoltenberg a răspuns că „nici NATO, nici aliații nu sunt parte din conflict”. El a subliniat în repetate rânduri că Alianța nu este parte a conflictului, ci doar ajută Kievul, care are dreptul să se apere în fața agresiunii Moscovei, potrivit Carte ONU.
Occidentul, indiferent de faptul dacă vorbim de NATO sau UE, sprijină Ucraina cu ajutoare umanitare, armament și muniții drept reacție la agresiunea Rusiei. După un an de război la scară largă, propaganda rusă mută accentele pe narațiunea despre NATO care vrea cu orice preț să distrugă Rusia, consolidând imaginea inamicului extern pentru a minimiza discuțiile despre insuccesele „operațiunii militare speciale”. Propaganda rusă, citând politicieni pro-Kremlin, încearcă din nou să realizeze o rocadă narativă: cauza este schimbată cu consecința. Cauza – invadarea Ucrainei – este prezentată într-un mod voit fals ca o consecință a livrărilor de armament, iar aceste livrări sunt numite „un război al NATO împotriva Rusiei”.
Occidentul a început să trimită armament defensiv în Ucraina în preajma invaziei la scară largă din 24 februarie 2024, în contextul îngrijorărilor exprimate de serviciile secrete din străinătate că Moscova se pregătește de război. Sprijinul acordat de către Occident Ucrainei începând cu 2014 a fost legat de războiul din Donbass, finanțat de Kremlin, iar furnizarea de armament letal în cantități mari – de agresiunea neprovocată la scară largă a Rusiei din 2022.
Pe 26 februarie președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat NATO că participă activ la războiul din Ucraina şi că lucrează la dizolvarea ţării sale. Putin a afirmat că, prin „trimiterea a zeci de miliarde de dolari în arme în Ucraina”, NATO participă la război. Presa guvernamentală rusă scrie că NATO și Ucraina vor finanța diverse acte teroriste pe teritoriul Rusiei și vor recurge la serviciile unor extremiști, numiți de Putin „prietenii vechi” ai Occidentului. Nu este oferită nicio dovadă că acest lucru are loc. În plus, NATO, cunoscută ca o organizație de apărare colectivă, care a intrat doar o dată într-un război prin activarea Articolului 5 și a făcut-o ca răspuns la atacul teroris de la 11 septembrie 2001. Pericolul terorismului a rămas, de altfel, principala preocupare a Alianței Nord Atlantice pentru o lungă perioadă, până când agresivitatea tot mai mare a Rusiei a forțat Alianța să își consolideze pozițiile în flancul estic – dar tot pentru a se apăra. Acuzele Rusiei sunt total nefondate și s-ar potrivit mai mult politicilor Rusiei în spațiul european, fiind cunoscut cazul unei bănci de la Moscova care prin spălare de bani finanța mișcările extremisme în UE.
În premieră, în Rusia se discută despre un nou război pentru apărarea patriei pentru a încuraja mobilizarea societății și a justifica acțiunile militare pe teritoriul Ucrainei. Rusia este arătată de presa pro-Kremlin ca o victimă a agresiunii NATO, iar acest conflict capătă valențe simbolice prin comparația dintre războiul sovieto-german – numit în spațiul ex-sovietic „Marele război pentru apărarea patriei” – cu cel ruso-occidental. „Rusia nu a fost învinsă în niciun război pentru apărarea patriei”, potrivit presei ruse. Acest mesaj are ca scop să consolideze încrederea în autorități, aprofundând imaginea de Rusie ca cetate asediată de „forțele răului”.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au avut ca scop să denatureze adevărul despre războiul din Ucraina. Potrivit presei ruse, Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare, iar UE a trimis militari în Ucraina înainte de 2022 pentru a slăbi Rusia. Presa pro-Kremlin a mai scris că din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică începând cu noiembrie 2021 că Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO, fiind nevoită să salveze Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident.
Verifică sursele: