PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului

PROPAGANDĂ DE  RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului
© EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / KREMLIN / POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin și ministrul Apărării Serghei Șoigu vizitează uzina Kalașnikov din Ijevsk, Rusia, 20 septembrie 2016.

Occidentul nu poate învinge Rusia pentru că aceasta îi este superioară tehnologic și militar, potrivit propagandei pro-Kremlin care încearcă să minimizeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.  

Propagandă: Toate eforturile Occidentului de a distruge Rusia sunt în zadar pentru că Moscova are o industrie militară superioară NATO

ȘTIRE: Sistemul rusesc de stat îi permite Moscovei să-și dezvolte industria militară, ceea ce înseamnă că SUA vor fi învinse în această cursă a înarmării. Fostul ofițer de informații american Scott Ritter a recunoscut faptul că Washingtonul nu poate întrece Rusia la capitolul înarmării […].

Ritter a adăugat că Rusia va ieși învingătoare pentru că are o industrie militară superioară NATO. El consideră ca fiind ineficient regimul de sancțiuni introduse de Occident cu scopul de a slăbi economia rusă.

„Știți cine va falimenta? SUA și NATO, pentru că Rusia a mers înainte, iar noi nu avem șansa să o întrecem vreodată”, a subliniat ofițerul de informații.

Anterior el a declarat că sistemul politic din Rusia se bazează pe încrederea cetățenilor, o dovadă fiind realegerea lui Vladimir Putin în funcția de președinte. 

NARAȚIUNE: Rusia nu poate fi învinsă de Occident pentru că deține supremația tehnologică și militară

Realitate: Rusia este, tehnologic și economic mult în urma Occidentului și este dependentă de tehnologia de import

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Comparația dintre industria militară rusă și cea occidentală este făcută cu scopul de a manipula opinia publică prin omiterea unor nuanțe importante. Potrivit Institutului pentru Studiului Războiului, economia Rusiei a fost adaptată pentru un război de lungă durată. Liderii ruși au recunoscut de nenumărate ori că o mare parte din economia rusească funcționează pentru necesitățile frontului. Se produce armament mult mai mult decât în diverse state din Occident, iar acest armament este folosit preponderent pe teritoriul Ucrainei.

Președintele rus a declarat în toamna anului trecut că în urma unor eforturi economice colosale, a fost dublată producția de blindate. Putin a menționat în timpul mesajului său anual către Adunarea Federală că industria militară rusă este unul dintre cei mai mari angajatori, menționând investițiile enorme ale guvernului în acest sector.  Așadar, economia rusă funcționează pentru front și a fost adaptată pentru o situație de război, în timp ce principalele economii din Occident se află într-o stare de normalitate. Din acest punct de vedere, nu există o cursă a înarmării între Rusia și NATO sau SUA, ci un război pe teritoriul Ucrainei la care Moscova își alocă resurse economice enorme, în timp ce Occidentul sprijină Kievul cu armament și muniție, dar până acum a apelat preponderent la stocuri sau capacități de producție deja existente.

De fapt, economia de război a Rusiei și mobilizarea parțială au creat o serie de probleme interne, despre care presa rusă nu amintește. Potrivit unui raport al Băncii Centrale a Federației Ruse, mobilizarea și investițiile mari în industria apărării are efecte negative asupra mediului de afaceri și economiei naționale. „A apărut o criză de personal la o serie de întreprinderi”, potrivit Băncii Centrale, care constată o creștere a inflației. De teama mobilizării în armată, sute de mii de persoane și-au părăsit locurile de muncă și au fugit din Rusia, problema afectând o serie de domenii cheie – inclusiv, de pildă, IT. În același timp, aceste probleme nu există în Occident, pentru că statele NATO nu au trecut la o economie de război.

Presa rusă îl citează pe fostul ofițer de informații american Scott Ritter, prezentându-l ca o voce analitică importantă din SUA, un lider de opinie cu acces la diverse informații mai puțin cunoscute de presă. Ritter este, de fapt, un personaj marginal și evitat din cauza unor condamnări penale pentru infracțiuni sexuale cu minori. De notat că William Scott Ritter este un colaborator mai vechi al presei guvernamentale ruse și un critic acerb al politicii externe americane. El a fost plătit de Russia Today pentru articolele sau declarațiile pro-ruse și anti-americane publicate în diverse organe de presă ale trustului de la Moscova. Există și o pagină care conține articolele și declarațiile anti-occidentale ale lui Ritter în limba rusă. Pagina lui Ritter poate fi sprijinită financiar prin intermediul a  două conturi bancare pe care pot fi transferate ruble rusești. În decembrie 2023 el a declarat că Ucraina va fi înfrântă de Rusia pe câmpul de luptă și va accepta demilitarizarea și denazificarea, opinia lui fiind prezentată în presa guvernamentală rusă ca fiind una dominantă în mediul experților americani. În februarie a.c. Ritter, citat de presa de la Moscova, a declarat că SUA vor suferi o înfrângere strategică în Ucraina.

Rusia nu deține sub nicio formă supremația tehnologică. Armata rusă este depășită net în ceea ce privește stocurile și performanța armelor care implică tehnologii avansate de ghidaj asupra țintei, a avioanelor de luptă de generația a 5-a, forțelor navale (Rusia nu are, de pildă, nici măcar un portavion nuclear, iar unicul său portavion, diesel, este mai mult în reparații și când a fost trimis în misiune s-a defectat și a trebuit tractat), a vehiculelor blindate de diferite categorii, sistemelor de artilerie etc.

Sancțiunile care vizează limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologia militară sunt dintre cele mai dureroase pentru Moscova. Fiind dependentă de componente tehnologice pe care nu are capacitatea de a le produce, Rusia caută disperată diverse căi de ocolire a sancțiunilor sau încearcă să obțină sprijinul unor state ca Iran, China sau Coreea de Nord. Potrivit unei investigații a presei de la Kiev, Germania a redus în 2022, de câteva ori, exportul de tehnologii în Rusia, însă a crescut exporturile în Armenia – de la 0,5 milioane de dolari la 4-6 milioane. Tehnologiile occidentale ajunse pe teritoriul Armeniei au fost apoi exportate în Federația Rusă. A apărut o creștere de 100 de ori a exportului de tehnologii din Armenia în Rusia în anul 2022, potrivit datelor oficiale.

Rusia a importat în 2023 microcipuri fabricate în străinătate de 1,7 miliarde de dolari, în ciuda sancțiunilor internaționale menite să împiedice Moscova să obțină tehnologie avansată folosită în războiul său din Ucraina. În acest sens, SUA și UE elaborează un mecanism de monitorizare și blocare a metodelor de ocolire a sancțiunilor de către Rusia. Pentru a lua sub controla situația, Comisia Europeană și-a mobilizat serviciile comerciale și vamale pentru a identifica redirecționarea fluxurilor comerciale provenind din anumite țări terțe și care pot servi drept căi de acces către Rusia. Toate eforturile Rusiei de a ocoli sancțiunile occidentale sunt o dovadă a inferiorității tehnologice a Moscovei față de Occident.

Potrivit unei prognoze FMI, pe termen lung, lucrurile arată rău pentru Rusia în contextul consolidării economiei planificate. Barca economiei rusești se poate scufunda însă oricând, din moment ce indicatorii macroeconomici nu arată satisfăcător. În decembrie 2023, Banca Centrală de la Moscova a crescut dobânda-cheie până la 16%, pentru a ține sub control inflația, care și-a reluat creșterea pe finalul anului 2023.

Informațiile apărute în presa rusă despre superioritatea militară și tehnologică rusă asupra Occidentului nu se bazează pe date reale, ci au ca scop să justifice războiul Rusiei împotriva Ucrainei și să încurajeze mobilizarea bărbaților în armată.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. Potrivit propagandei pro-Kremlin,  Occidentul are nevoie de războiul din Ucraina, iar UE vrea denazificarea statului ucrainean. Presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată  narațiunea falsă despre așteptarea ucrainenilor să fie salvați de Rusia.

  • Publicație / Media:
    LENTA.RU
  • Data publicării:
    21/03/2024
  • Public țintă:
    Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
  • Amplificare:
    DZEN.RU, MK.RU, ABSATZ.MEDIA, IZVESTIA, canalele de Telegram ale presei din Rusia
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Rusia nu poate fi învinsă de Occident pentru că deține supremația tehnologică și militară
Raportează
Fake News

Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.

Raportează
Alte știri
DEZINFORMARE: SUA solicită condamnarea lui Zelenski la închisoare pe viață

DEZINFORMARE: SUA solicită condamnarea lui Zelenski la închisoare pe viață

Societatea americană solicită condamnarea lui Zelenski la închisoare pe viață pentru declanșarea războiului din Ucraina și uciderea civililor, potrivit presei pro-Kremlin.

FAKE NEWS: NATO vrea ca România și Moldova să dea carne de tun pentru un război cu Rusia

FAKE NEWS: NATO vrea ca România și Moldova să dea carne de tun pentru un război cu Rusia

SUA și NATO le atribuie României și Moldovei rolul de avanpost anti-rusesc și furnizoare de carne de tun într-un război cu Rusia, afirmă propaganda rusă pornind de la un banal exercițiu militar.

FAKE NEWS: Ucraina are pretenții teritoriale față de Belarus

FAKE NEWS: Ucraina are pretenții teritoriale față de Belarus

Kievul revendică anumite teritorii din Belarus care i-au fost luate de către regele polon acum cinci secole, potrivit presei pro-Kremlin, care îl citează pe fostul șef al diplomației ucrainene.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
FAKE NEWS: Cancerul poate fi vindecat cu ivermectină
FAKE NEWS: Cancerul poate fi vindecat cu ivermectină

„Turbocancerele” provocate de vaccinarea anti-Covid pot fi vindecate cu ivermectină, dar Big Pharma ascunde acest lucru și vrea să-i elimine pe cei care spun adevărul.

Cezar Manu
21 ian. 2025
FAKE NEWS: Șeful NATO este de acord cu cedarea Groenlandei către SUA
FAKE NEWS: Șeful NATO este de acord cu cedarea Groenlandei către SUA

Mark Rutte crede că pentru că UE are nevoie de protecția SUA, trebuie să cedeze Groenlanda, scrie presa rusă, care citează declarații pe care secretarul-general NATO nu le-a făcut vreodată. O altă invenție e că Rutte ar fi spus că NATO este mult mai slabă economic și militar decât Rusia și nu este preocupată de soarta Ucrainei.

Marin Gherman
20 ian. 2025
FAKE NEWS: Republica Moldova a blocat livrările de gaze rusești spre Transnistria
FAKE NEWS: Republica Moldova a blocat livrările de gaze rusești spre Transnistria

Chișinăul a blocat livrările de gaz rusesc către Transnistria, o regiune cu o economie stabilă, pe care Kievul și Chișinăul încearcă să o sugrume, potrivit unui comentariu publicat de sitelul rusesc dzen.ru

Veridica
17 ian. 2025
DEZINFORMARE: Ucraina adoptă un model educațional impus de naziști
DEZINFORMARE: Ucraina adoptă un model educațional impus de naziști

Politicile educaționale ale Ucrainei le continuă pe cele impuse de naziști în teritoriile pe care le-au ocupat, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
16 ian. 2025
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Liderii europeni sunt beneficiarii corupției și criminalității din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Liderii europeni sunt beneficiarii corupției și criminalității din Ucraina

Occidentul sprijină corupția și criminalitatea din Ucraina, spălând bani în detrimentelor interesului cetățenilor, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
15 ian. 2025
FAKE NEWS: Putin, atacat energetic de pe teritoriul ucrainean
FAKE NEWS: Putin, atacat energetic de pe teritoriul ucrainean

Președintele Rusiei a atacat Ucraina pentru că suferea de sindromul Havana, indus energetic prin sistemul HAARP de pe teritoriul acesteia, susține Cozmin Gușă.

Cezar Manu
13 ian. 2025