PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucrainenii așteaptă salvarea de la Rusia

Distrugeri cauzate clădirilor rezidențiale de bombardamentele rusești în Odesa, sudul Ucrainei, 23 iulie 2023.
© EPA-EFE/IGOR TKACHENKO   |   Distrugeri cauzate clădirilor rezidențiale de bombardamentele rusești în Odesa, sudul Ucrainei, 23 iulie 2023.

Susține jurnalismul independent

Ucraina este un stat divizat social, național și economic, iar locuitorii abandonați de autorități așteaptă salvarea de la Rusia, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Propagandă: O mare parte a ucrainenilor se consideră ruși și nu acceptă aderarea Ucrainei la NATO

ȘTIRE: „În primăvara anului curent în teritoriile care au mai rămas în componența Ucrainei s-a desfășurat cel de al optulea sondaj anual național, realizat de Institutul Republican Internațional american […].

Nu a dispărut conflictul intern privind aderarea la NATO. Distribuirea voturilor la un posibil referendum ar avea loc în baza unui scenariu tradițional: respingerea ideii în est și acceptarea în vest […].
După opt ani de război civil în Ucraina și ruperea legăturilor cu Rusia s-a produs sărăcirea populației din regiunile estice ale post-Ucrainei, și anume, din teritoriile istorice rusești – Harkov, Odesa, Zaporojie, Sumî […]

Nu a dispărut conflictul identităților naționale. Se consideră ruși 80% dintre locuitorii regiunii Odesa, 78% – în Harkov, 67% – în Zaporojie, 61% - în Mikolaiv, 41% – în Cernigov și 38% – în Kiev.

Conflictele vechi și cele noi din relația între vestul, centrul și estul țării, prin care acum trece linia frontului, aprofundează regionalizarea teritoriilor post-Ucrainei. Din păcate, autoritățile ucrainene nu sunt dispuse să rezolve aceste probleme. În post-Ucraina oamenii așteaptă restabilirea regulilor sociale clare pentru toți. Ucraina de azi nu le va propune niciodată oamenilor o soluție. Doar Rusia le poate oferi civililor niște reguli clare de joc.

NARAȚIUNE: Ucrainenii așteaptă ca Rusia să-i salveze de scindările interne.

Realitate: O mare parte din problemele Ucrainei sunt cauzate de războiul declanșat de Rusia, văzută ca un stat agresor și inamic

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa guvernamentală rusă pretinde că analizează rezultatele unui sondaj realizat pe teritoriul Ucrainei, dar evită să trimită la sursă. În realitate, studiul realizat de Institutul Republican Internațional, publicat în forma unui raport de 157 de pagini, demonstrează că societatea ucraineană este mult mai unită în comparație cu anii precedenți. În funcție de regiune, de la 74 până la 90 la sută dintre ucraineni sunt optimiști și cred în viitorul statului lor în ciuda războiului declanșat de Federația Rusă.

Propaganda pro-Kremlin prezintă intenționat greșit unele rezultate ale sondajului pentru a demonstra că Ucraina este un stat fals și eșuat, iar societatea „disperată” ar fi de acord să fie ajutată de Rusia care să le ofere civililor „reguli clare de joc”. Pentru a ajunge la această concluzie falsă, presa rusă folosește o serie de sintagme noi de propagandă, cum ar fi „post-Ucraina” sau „rămășițele Ucrainei”. În timp ce studiul descrie așteptările ucrainenilor după terminarea războiului, Ukraina.ru scrie despre așteptările cetățenilor după dispariția statului lor, numind această perioadă post-Ucraina.

Potrivit narațiunii false, o mare parte dintre cetățeni se consideră ruși și se opun oricăror relații de colaborarea cu NATO sau aderării la această organizație internațională. În realitate, ucrainenii au fost întrebați în ce limbă vorbesc între ei acasă, iar 80% dintre locuitorii regiunii Odesa și 78% dintre locuitorii regiunii Harkov au declarat că în limba rusă, considerându-se etnici ucraineni. Așadar, nu există o divizare etnică profundă, după cum arată presa rusă, fiind vorba de limba vorbită de cetățeni. De asemenea, procentul etnicilor ruși în regiunea Odesa nu este de 80%, după cum încearcă să demonstreze propaganda pro-Kremlin.

Același sondaj ne arată că majoritatea ucrainenilor, inclusiv cei din estul și sudul țării, își doresc aderarea statului lor la NATO. În regiunea Odesa, doar 18% dintre locuitori sunt împotrivă, iar 21% sunt indeciși. Propaganda rusă interpretează greșit aceste cifre, spunând că cei indeciși sigur sunt împotrivă, ceea nu se știe cu exactitate. Datele studiului diferă în mai multe privințe de cifrele analizate de presa rusă. 

Sărăcirea populației din regiunile din estul și sudul Ucrainei, numite teritorii istorice ale Rusiei, ar fi avut loc, potrivit presei ruse, din cauza războiului civil și ruperii legăturilor economice cu Moscova. În realitate, pe teritoriul Ucrainei nu a avut loc vreun război civil – conflictul a început în 2014, când Rusia a invadat și anexat peninsula Crimeea și a provocat o insurecție în Donbass, sprijinind apoi forțele separatiste cu armament și luptători. Pe 24 februarie 2022 Rusia a invadat Ucraina la scară largă cauzând moartea a mii de civili. Problemele economice și cele sociale care au apărut în această perioadă sunt o consecință a acțiunilor Moscovei, iar retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainei ar fi primul pas pentru rezolvarea lor.

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul Razumkov de la Kiev, 90% dintre ucraineni cred în victoria asupra Rusiei pe care o consideră un agresor cu care nu poate fi negociată o pace fără eliberarea teritoriilor ocupate de ea. 

În martie a.c. Curtea Penală Internațională a emis un mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război. De asemenea, comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, este și ea acuzată de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind percepția ucrainenilor asupra războiului declanșat de Rusia. Potrivit propagandei pro-Kremlin, ucrainenii își doresc un președinte ca Vladimir Putin, dar nu îl au. Presa rusă a mai scris că din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, iar Moscova îi salvează pe ucraineni de la autodistrugere.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  07/08/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  DZEN.RU, SMI.TODEY, Canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucrainenii așteaptă salvarea de la Rusia

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024