Propaganda occidentală i-a făcut pe ucraineni să se autodistrugă, iar Rusia trebuie să-i salveze prin „denazificare”, potrivit presei pro-Kremlin.
Propagandă: Ucrainenii sunt manipulați de propaganda finanțată de Occident, iar Rusia trebuie să-i salveze și să-i trezească la realitate
ȘTIRE: „Patriotismul [ucrainenilor] seamănă mai degrabă cu o autoafirmare în detrimentul rușilor: să demonteze monumentul lui Pușkin și să instaleze unul dedicat ucigașilor naționaliști [...] în locul eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, sunt ridicate monumente în cinstea colaboratorilor Germaniei naziste [...].
Majoritatea ucrainenilor sunt într-o permanentă hibernare intelectuală, care este susținută de o puternică campanie de propagandă. Aceasta funcționează pentru ei ca un ceas elvețian – 24 de ore pe zi. Patronii occidentali monitorizează cu atenție acest mecanism și alocă o mulțime de bani pentru întreținerea dezinformării.
[...]
Nazismul ucrainean a luat o formă și mai dezgustătoare și de neconceput – a autodistrugerii, care se va transforma în canibalism politic. Ei nu mai au frică de nimic.
Autoritățile ucrainene nu realizează încă ce au făcut, aducându-i pe ucraineni la o autodistrugere planificată. Poporul ucrainean trebuie salvat nu numai prin denazificare, ci și prin îndreptarea minților tuturor către lumea rusă. În caz contrar, ucrainenii ar putea să dispărea în curând. Ei sunt ostaticii propriului stat, iar Ucraina, prin natura ei, este o țară kamikaze.
NARAȚIUNE: Rusia îi salvează pe ucraineni de autodistrugerea cauzată de propaganda occidentală.
Realitate: Ucraina este distrusă de războiul declanșat de Rusia, iar Occidentul sprijină eforturile defensive ale Kievului
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa guvernamentală rusă încearcă să pună rezistența și spiritul patriotic al ucrainenilor în seama manipulării Occidentului. Politicienii de la Kiev sunt acuzați de transformarea Ucrainei într-o țară kamikaze, care nu se va asemăna niciodată cu UE. Ucrainenii ar fi gata să-și dea viața pentru țara lor pentru că ar fi ajuns la o formă extremă a nazismului, una a autodistrugerii, de aceea Rusia trebuie să continue „denazificarea” și „îndreptarea minților tuturor către lumea rusă”.
În realitate, rezistența și eroismul ucrainenilor în fața agresiunii armate ruse nu este o formă a nazismului sau o consecință a dezinformării occidentale, ci o manifestare a patriotismului și a dorinței de a-și păstra statul, cultura și identitatea.
Potrivit unui sondaj organizat de Centrul Razumkov de la Kiev, există un nivel foarte mare de ură față de Rusia din cauza declanșării invaziei la scară largă asupra Ucrainei. Doar 5,6 la sută dintre respondenți consideră că o reconciliere cu Rusia va fi posibilă dacă Moscova își va recunoaște vina și se „va căi”. Ucrainenii consideră Rusia un stat agresor, care le-a stricat viața normală.
Potrivit unui alt studiu, războiul declanșat de Rusia i-a făcut pe ucraineni mult mai uniți și mai dispuși să-și apere țara. Dacă în anul 2011 doar 40 la sută dintre ucraineni declarau că sunt gata să lupte pentru țara lor, atunci în iunie 2023 acest procent a ajuns la 67 la sută. Sociologii constată că agresiunea armată a Rusiei i-a făcut pe ucraineni mult mai deciși să lupte cu arma în mână pentru a-și apăra statul.
Așadar, spiritul de luptă al ucrainenilor nu este o consecință a propagandei Occidentale, după cum scrie presa pro-Kremlin, ci un rezultat al eforturilor defensive ale populației și ale statului în fața unei invazii la scară largă.
În același timp, demontarea unor monumente legate de trecutul comunist sau imperialist rus din Ucraina este catalogată de propaganda rusă ca o formă a nazismului, Rusia fiind nevoită să reacționeze. În realitate, acțiunile autorităților ucrainene sunt o reacție de apărare în contextul războiului. Decomunizarea ca reformă a fost completată după 24 februarie 2022 cu o politică de derusificare, constând în redenumirea unor străzi, instituții publice sau demontarea unor monumente legate de trecutul rus. Aceste acțiuni ale autorităților sunt o reacție la războiul declanșat de Rusia, informație omisă de presa rusă.
De asemenea, este luat în derâdere orientarea europeană a Ucrainei afirmându-se că aceasta nu ajuns în UE, dar ucrainenii au ajuns acolo ca refugiați. Valul de refugiați în UE este însă tot o consecință a acțiunilor militare declanșate de Rusia pe teritoriul Ucrainei. 92% dintre ucraineni continuă să-și dorească aderarea statului lor la UE, în ciuda celor 18 luni de război prin care Rusia încearcă să forțeze Ucraina să abandoneze acest deziderat.
Veridica a demontat o serie de știri false privind natura războiului din Ucraina. Potrivit presei pro-Kremlin, Putin a avertizat Ucraina acum 23 de ani că NATO va provoca un război, iar acum Occidentul forțează Rusia să-și extindă operațiunile militare din Ucraina. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică a cimitirele din Ucraina sunt pline militari uciși, iar mamele celor mobilizați protestează împotriva războiului.
Verifică sursele: