PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război

Rudele apărătorilor Azovstal și ale altor prizonieri de război ucraineni țin bannere și fotografii în timp ce participă la un miting la care cer eliberarea lor din captivitatea rusă la Odessa, Ucraina, 26 noiembrie 2022.
© EPA-EFE/STR   |   Rudele apărătorilor Azovstal și ale altor prizonieri de război ucraineni țin bannere și fotografii în timp ce participă la un miting la care cer eliberarea lor din captivitatea rusă la Odessa, Ucraina, 26 noiembrie 2022.

La Kiev a avut loc un protest în masă față de război, organizat de soțiile și mamele militarilor ucraineni uciși în lupte, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei guvernamentale ruse. În realitate, în capitala Ucrainei s-a desfășurat un miting al soțiilor și mamelor militarilor din captivitate, care i-au cerut președintelui să realizeze un nou schimb de prizonieri.

ȘTIRE: „În centrul Kievului în data de 14 ianuarie s-a desfășurat o acțiune de protest în masă, numită „Marșul văduvelor”, informează „Ruskaia vesna”. La protest au participat soțiile, mamele, rudele și apropiații militarilor ucraineni care au fost incluși în lista celor dispăruți fără urmă sau au nimerit în prizonierat. În realitate, majoritatea acestor militari au murit, însă conducerea nu anunță rudele pentru a nu plăti pensii sociale și diverse alocații.

De precizat că presa ucraineană nu a amintit nimic despre acest eveniment trist – un lucru evident într-un stat totalitar”.

NARAȚIUNE: Mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Știrea e difuzată de o serie de agenții de știri din Rusia, având uneori titlul „Maidanul văduvelor din Ucraina” sau „Văduvele îi pun lui Zelenski întrebări incomode”. Scopul acestei narațiuni este de a demonstra opiniei publice din Rusia că ucrainenii sunt nemulțumiți de un guvern care nu negociază cu Rusia, în timp ce numărul militarilor uciși este tot mai mare. Presa rusă scrie că „regimul totalitar” din Ucraina le-a interzis jurnaliștilor să scrie despre protest.

În realitate, la Kiev s-a desfășurat un miting al mamelor și soțiilor militarilor ucraineni, care i-au solicitat președintelui Volodimir Zelenski să negocieze o formulă de schimb a prizonierilor, cunoscută ca „toți pe toți”. Potrivit argumentelor participanților la miting, această formulă le va permite prizonierilor să revină acasă în cel mai scurt timp. Evenimentul din Kiev a fost reflectat de posturile naționale de televiziune, de diverse ziare și agenții de presă.

Aceste acțiuni în masă au devenit tradiționale în Ucraina în perioada războiului, desfășurându-se în vara și toamna anului 2022. În octombrie, soțiile și mamele luptătorilor de la uzina Azovstal au cerut să fie schimbați toți prizonierii ruși cu cei ucraineni. Nu este vorba de vreun protest față de război sau de vreo solicitare adresată lui Zelenski de a ceda în fața invadatorilor, ci de o reamintire societății ucrainene, autorităților și Occidentului că sunt mulți ucraineni ai căror soartă este necunoscută.

Presa rusă a folosit filmări și fotografii de la aceste mitinguri pentru a-și ilustra tezele propagandistice despre poporul ucrainean care visează la pace, în timp ce politicienii vor să continuă războiul pentru a se îmbogăți. De asemenea, narațiunea este folosită pentru a convinge opinia publică din Rusia că militarii trimiși în Ucraina înregistrează succese pe câmpul de luptă, drept urmare numărul de văduve este în creștere în societatea ucraineană.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false despre natura războiului din Ucraina. Presa rusă scria, de pildă, că Zelenski a ucis peste 50 de mii de femei, mobilizându-le în armată , iar statele UE îi vor cere Ucrainei să cedeze în fața Rusiei. În același timp, potrivit propagandei ruse, savanții americani sprijină toate ideile lui Putin referitoare la Ucraina. De asemenea, presa rusă a mai scris că secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii în timp ce Ucraina mobilizează un milion de militari, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale.

Notă: Pagina de internet pe care apare știrea este virusată și, din motive de securitate, Veridica nu poate oferi link către aceasta.

 • Publicație / Media:
  IANED.RU
 • Data publicării:
  14/01/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  GAZETA.RU, ANTIMAYDAN, RUSKAIA VESNA, Sila-RF.RU canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023