Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război

Rudele apărătorilor Azovstal și ale altor prizonieri de război ucraineni țin bannere și fotografii în timp ce participă la un miting la care cer eliberarea lor din captivitatea rusă la Odessa, Ucraina, 26 noiembrie 2022.
©EPA-EFE/STR  |   Rudele apărătorilor Azovstal și ale altor prizonieri de război ucraineni țin bannere și fotografii în timp ce participă la un miting la care cer eliberarea lor din captivitatea rusă la Odessa, Ucraina, 26 noiembrie 2022.

La Kiev a avut loc un protest în masă față de război, organizat de soțiile și mamele militarilor ucraineni uciși în lupte, potrivit unei narațiuni de propagandă a presei guvernamentale ruse. În realitate, în capitala Ucrainei s-a desfășurat un miting al soțiilor și mamelor militarilor din captivitate, care i-au cerut președintelui să realizeze un nou schimb de prizonieri.

ȘTIRE: „În centrul Kievului în data de 14 ianuarie s-a desfășurat o acțiune de protest în masă, numită „Marșul văduvelor”, informează „Ruskaia vesna”. La protest au participat soțiile, mamele, rudele și apropiații militarilor ucraineni care au fost incluși în lista celor dispăruți fără urmă sau au nimerit în prizonierat. În realitate, majoritatea acestor militari au murit, însă conducerea nu anunță rudele pentru a nu plăti pensii sociale și diverse alocații.

De precizat că presa ucraineană nu a amintit nimic despre acest eveniment trist – un lucru evident într-un stat totalitar”.

NARAȚIUNE: Mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Știrea e difuzată de o serie de agenții de știri din Rusia, având uneori titlul „Maidanul văduvelor din Ucraina” sau „Văduvele îi pun lui Zelenski întrebări incomode”. Scopul acestei narațiuni este de a demonstra opiniei publice din Rusia că ucrainenii sunt nemulțumiți de un guvern care nu negociază cu Rusia, în timp ce numărul militarilor uciși este tot mai mare. Presa rusă scrie că „regimul totalitar” din Ucraina le-a interzis jurnaliștilor să scrie despre protest.

În realitate, la Kiev s-a desfășurat un miting al mamelor și soțiilor militarilor ucraineni, care i-au solicitat președintelui Volodimir Zelenski să negocieze o formulă de schimb a prizonierilor, cunoscută ca „toți pe toți”. Potrivit argumentelor participanților la miting, această formulă le va permite prizonierilor să revină acasă în cel mai scurt timp. Evenimentul din Kiev a fost reflectat de posturile naționale de televiziune, de diverse ziare și agenții de presă.

Aceste acțiuni în masă au devenit tradiționale în Ucraina în perioada războiului, desfășurându-se în vara și toamna anului 2022. În octombrie, soțiile și mamele luptătorilor de la uzina Azovstal au cerut să fie schimbați toți prizonierii ruși cu cei ucraineni. Nu este vorba de vreun protest față de război sau de vreo solicitare adresată lui Zelenski de a ceda în fața invadatorilor, ci de o reamintire societății ucrainene, autorităților și Occidentului că sunt mulți ucraineni ai căror soartă este necunoscută.

Presa rusă a folosit filmări și fotografii de la aceste mitinguri pentru a-și ilustra tezele propagandistice despre poporul ucrainean care visează la pace, în timp ce politicienii vor să continuă războiul pentru a se îmbogăți. De asemenea, narațiunea este folosită pentru a convinge opinia publică din Rusia că militarii trimiși în Ucraina înregistrează succese pe câmpul de luptă, drept urmare numărul de văduve este în creștere în societatea ucraineană.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false despre natura războiului din Ucraina. Presa rusă scria, de pildă, că Zelenski a ucis peste 50 de mii de femei, mobilizându-le în armată , iar statele UE îi vor cere Ucrainei să cedeze în fața Rusiei. În același timp, potrivit propagandei ruse, savanții americani sprijină toate ideile lui Putin referitoare la Ucraina. De asemenea, presa rusă a mai scris că secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii în timp ce Ucraina mobilizează un milion de militari, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale.

Notă: Pagina de internet pe care apare știrea este virusată și, din motive de securitate, Veridica nu poate oferi link către aceasta.

Tags: Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  IANED.RU
 • Data publicării:
  14/01/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  GAZETA.RU, ANTIMAYDAN, RUSKAIA VESNA, Sila-RF.RU canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război
Alte articole
Propagandă pro-Rusia: România trebuie să își proclame neutralitatea

Propagandă pro-Rusia: România trebuie să își proclame neutralitatea

România trebuie să își proclame neutralitatea față de conflictul din Ucraina, afirmă controversatul fost-ministru de externe și condamnat penal, Adrian Severin. Într-o scrisoare adresată autorităților române, Severin, care în ultimii ani a promovat teze suveraniste și anti-occidentale similare cu cele care apar în narațiunile răspândite de Rusia, reia și unele teze ale propagandei de război a Rusiei.

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

Republica Moldova ar avea de suferit în cazul în care va avea loc un război între NATO/Statele Unite și Rusia sau China, iar Alianța Nord Atlantică nu o va proteja. E un fake news promovat de Sputnik, care reia narațiuni mai vechi, menite să submineze încrederea țărilor membre și a celor partenere în NATO.

FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

O campanie care ar fi fost „începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban” s-ar fi extins și în România, afirmă Sputnik.md, care citează drept probă a acestui lucru faptul că publicația G4Media a comandat un sondaj privind percepția față de comunitatea LGBT.

Marin Gherman

18 Jan 2023

Actualizat la: 18 Jan 2023 13:03:07
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023