După ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea militară parțială, presa guvernamentală rusă a lansat o serie de narațiuni false care justifică această decizie. Mobilizarea parțială este prezentată ca un pas spre dezescaladare, o măsură necesară pentru dialogul diplomatic și prevenirea unui dezastru nuclear sau a unui război pe teritoriul Rusiei.
ȘTIRE: „Președintele Federației Ruse Vladimir Putin încearcă să prevină un dezastru nuclear. Discursul său din 21 septembrie este văzut de specialiști nu numai ca un mesaj patriotic adresat rușilor, ci și ca o provocare pentru Occidentul colectiv și personal pentru președintele Joe Biden. Potrivit politologilor, Putin a vorbit deschis despre un mare pericol, dar a făcut acest lucru pentru a găsi o cale de dezescaladare în conflictul din Ucraina.
[…]
Situația internațională în zona războiului i-a impus lui Putin să recurgă la mobilizarea parțială, a declarat pentru URA.RU politologul Boris Mejuev. „În această situație dezescaladare se va produce prin escaladare. Trebuie o dată și pentru totdeauna de rezolvat problema. Soluția va fi găsită printr-o nouă puternică lovitură […] Kievul depinde de SUA care poate să impună Ucraina să se așeze la masa negocierilor. Sau Washingtonul va înțelege acest mesaj și va reveni la procesul diplomatic sau evenimentele vor cunoaște o turnură imprevizibilă”.
NARAȚIUNE: Mobilizarea parțială ordonată de Putin va preveni un dezastru nuclear, va determina o dezescaladare a conflictului și un dialog diplomatic.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: La 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a rușilor care pot lupta. Putin a sugerat, totodată, că Rusia ar putea recurge la arsenalul său nuclear.
Mobilizarea îi privește, în primul rând, pe rezerviști. 300 de mii de oameni ar urma să fie chemați inițial sub arme, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, însă aceștia reprezintă doar o fracțiune a numărului total de oameni care pot fi convocați.
Presa guvernamentală rusă a prezentat această decizie ca un pas pacifist a lui Putin, care visează, chipurile, la pace, dar nu este susținut de Occident.
Potrivit narațiunilor false ale presei guvernamentale ruse, specialiștii îl laudă pe Putin pentru că a reușit să găsească o metodă de impunere a păcii pe teritoriul Ucrainei – mobilizarea parțială. De fapt, sunt citați politologi de la Moscova, apropiați sau finanțați de regimul de la Kremlin, nu și specialiști din alte state.
În timp ce președintele american Joe Biden a acuzat Rusia că a încălcat principiile de bază ale apartenenței la Națiunile Unite prin invadarea Ucrainei și a spus că Moscova lansează amenințări „iresponsabile” cu utilizarea armelor nucleare, presa rusă scrie că Vladimir Putin încearcă să prevină un dezastru nuclear și să le impună ucrainenilor să se așeze la masa negocierilor.
În realitate, mobilizarea parțială sau generală nu poate să determine o dezescaladare a conflictului din Ucraina. Dimpotrivă, prin trimiterea de noi forțe pe teritoriul invadat, Rusia escaladează practic conflictul, iar prin amenințarea cu folosirea arsenalului său nuclear ridică și mizele. Pare cel puțin ilogică teza lansată în spațiul public rusesc de către un politolog pro-Kremlin despre „dezescaladarea care se va produce prin escaladare”. Adică, pentru a obține pacea va organiza un război mare. E o logică ce amintește, mai degrabă, de cea din romanul „1984”, unde ministerul însărcinat cu războiul fusese redenumit „Ministerul Păcii”.
De notat că pacea din Ucraina nu depinde de SUA, ci în primul rând de Rusia, care a invadat statul vecin, a distrus localități, obiective civile, a ucis copii, femei și bătrâni. Negocierile de pace, analizate în presa rusă, sunt de fapt discuții despre posibile cedări teritoriale sau despre capitularea Ucrainei. Ucraina nu a emis vreodată pretenții teritoriale asupra Rusiei și nu a făcut-o nici vreun stat NATO, așa că tot ceea ce ar trebui să facă Moscova, dacă și-ar dori pace ar fi să își retragă forțele din teritoriile invadate.
Nu este clar cum poate fi prevenit un dezastru nuclear cu ajutorul unui discurs care include amenințări directe. Putin a spus clar în discursul său că cine va amenința cu arme nucleare Rusia va fi atacat primul. Aceste discuții nu seamănă deloc cu elemente ale unor narațiuni de dezescaladare, pacificare și proces diplomatic, fapt observat și de comunitatea internațională.
Potrivit ministrului britanic de externe, Gillian Keegan, discursul lui Vladimir Putin indică o escaladare îngrijorătoare. „Este evident o escaladare", a transmis oficialul britanic. Și Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă și de Securitate Josep Borrell a declarat că Rusia alege din nou calea războiului.
De fapt, presa rusă încearcă prin aceste narațiuni false să justifice în fața opiniei publice decizia de a ordona mobilizarea parțială.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false care justificau, începând cu 24 februarie, invadarea Ucrainei de către Rusia. În martie presa rusă scria că Ucraina vrea să prelungească războiul și își folosește cetățenii ca scuturi umane, în timp ce Rusia protejează civilii ucraineni. În aprilie, potrivit presei guvernamentale ruse sudul Ucrainei a fost eliberat de naționaliști și vrea să fie alipit la Rusia. Pentru a deculpabiliza Rusia în acest război, propaganda rusă arăta că Occidentul investighează atrocitățile comise de naționaliștii ucraineni în timp ce Putin caută soluții pentru o pace în Ucraina.
Verifică sursele: