Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina vrea să prelungească războiul și își folosește cetățenii ca scuturi umane, în timp ce Rusia protejează civilii ucraineni

O femeie cu un băiat vizitează zona unei școli grav avariate după bombardamentul rusesc, în orașul Jitomir, nord-vestul Ucrainei, 20 martie 2022.
©EPA-EFE/ROMAN PILIPEY  |   O femeie cu un băiat vizitează zona unei școli grav avariate după bombardamentul rusesc, în orașul Jitomir, nord-vestul Ucrainei, 20 martie 2022.

Presa din Rusia scrie că doar Kievul este de vină pentru prelungirea războiului din Ucraina. Narațiunea este folosită alături de mesaje de propagandă mai vechi, potrivit cărora Moscova desfășoară o operațiune militară specială și îi protejează pe civili, pe care Kievul îi folosește ca scuturi umane.

ȘTIRE: „Partea ucraineană tergiversează găsirea unei soluții pașnice în Ucraina. Reprezentanții autorităților ucrainene vor ca războiul să dureze cât mai mult, pentru că ei vor să lupte, a declarat pentru URA.RU reprezentantul Miliției Populare DNR, Eduard Basurin […] Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a pierdut controlul asupra Forțelor Armate și batalioanelor naționaliste, potrivit Agenției Federale de Știri.

După escaladarea conflictului de opt ani pe teritoriul Republicilor Populare Donețk și Lugansk din partea Forțelor Armate ale Ucrainei, președintele Federației Ruse a luat decizia să desfășoare o operațiune specială pentru a demilitariza și a denazifica Ucraina. Partea rusă nu atacă civilii din Ucraina, în timp ce Forțele Armate ale Ucrainei nu permit refugiaților să părăsească orașele, folosindu-le ca scuturi umane.”

NARAȚIUNE: Ucraina vrea să prelungească războiul și își folosește cetățenii ca scuturi umane, în timp ce Rusia protejează civilii ucraineni.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, sub pretextul denazificării și demilitarizării, Rusia a invadat Ucraina, a atacat și bombardat orașele țării ucigând civili și provocând pagube semnificative. Au fost distruse clădiri de locuințe, grădinițe, școli, centre medicale, iar printre victimele atacurilor se află copii, femei, persoane în vârstă, fapt documentat de jurnaliști, diplomați și observatori din întreaga lume. Rețelele de socializare prezintă relatări ale oamenilor despre crimele de război ale Rusiei. Afirmația despre grija Moscovei față de civili este doar o propagandă care nu poate fi probată de realitatea din teren. Întrucât este tot mai greu pentru presa rusă să ascundă adevărul despre distrugerile și victimele din Ucraina, se folosește tot mai des narațiunea despre civilii folosiți ca scuturi umane de către militarii ucraineni.

Veridica a demontat recent o narațiune de propagandă a Rusiei, potrivit căreia Ucraina se pregătea să atace Donbassul și și-a mascat intențiile ascunzând militari în școli și spitale; practic, Rusia a recunoscut că a bombardat astfel de obiective. Nenumărate imagini de la fața locului, mărturii ale victimelor care au supraviețuit, constatări ale organizațiilor internaționale, arată fără echivoc că școlile și alte obiective civile nu aparțineau armatei ucrainene și erau marcate clar ca obiective civile, astfel încât nimic nu ar fi putut duce la concluzia că sunt folosite de armată; este evident că Rusia le-a țintit intenționat.

Nu e adevărat nici că Președinția de la Kiev ar fi pierdut controlul asupra unor batalioane naționaliste. În realitate, nu există batalioane necontrolate de Ucraina în momentul de față. Sunt sute de unități de apărare teritorială, bine organizate, care reușesc să opună rezistență armatei ruse. Batalioanele naționaliste și alte grupuri paramilitare fost desființate de Kiev începând cu 2016, iar ultimele unități de luptă independente au fost încadrate în Forțele Armate Ucrainene în 2019.

În ceea ce privește presupusa intenție a Kievului de a continuă războiul, pacea pe care o proupun liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk ar însemna, de fapt, o capitulare a conducerii ucrainene în fața unor invadatori. Rusia, de asemenea, vrea să forțeze, pe calea armelor, Ucraina să îi devină un stat vasal, care să își conducă politica după cum vrea Moscova, să îi cedeze o serie de teritorii pe care le-a ocupat (Crimeea, Donbass), să renunțe la orice garanții de securitate și la forțe armate, ceea ce ar menține-o, constant, vulnerabilă. Practic, din nou este vorba de o capitulare. Conducerea Ucrainei este acuzată că vrea război tocmai pentru că rezistă la invazia unei forțe străine și refuză să capituleze necondiționat.  

Această narațiune de propagandă are ca scop să obișnuiască opinia publică din Rusia că aplicarea forței militare împotriva vecinilor este ceva normal, ceea ce ne aduce aminte de concepția privind războiul drept și nedrept din perioada URSS: „Un război drept este cel purtat de statul sovietic, iar unul nedrept este cel purtat împotriva lui”.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , fake news , dezinformare , Criza din Ucraina , Război în Ucraina , propagandă , război informațional
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  21/03/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Presa locală din Donbass
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina vrea să prelungească războiul și își folosește cetățenii ca scuturi umane, în timp ce Rusia protejează civilii ucraineni
Alte articole
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați

Din cauza propagandei Kievului din ultimii opt ani, ucrainenii nu înțeleg că militarii ruși au venit să-i elibereze, ci cred greșit că Rusia este un stat ocupant, potrivit unor narațiuni false lansate de presa pro-Kremlin. În realitate, Rusia a lansat un război de expansiune, provocând moartea a mii de persoane și distrugeri la scară amplă.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor provoca un dezastru nuclear în Ucraina pentru a ascunde urmele laboratoarelor de arme biologice

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor provoca un dezastru nuclear în Ucraina pentru a ascunde urmele laboratoarelor de arme biologice

Statele Unite își doresc un dezastru nuclear la Zaporojie pentru a distruge urmele activității unor laboratoare de arme biologice, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, nici un stat occidental nu e interesat de un incident nuclear, mai ales că acesta ar putea avea impact global, iar laboratoarele de arme biologice din Ucraina sunt o invenție a propagandei ruse.

Marin Gherman

22 Mar 2022

Actualizat la: 22 Mar 2022 15:44:14
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023