PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina vrea să prelungească războiul și își folosește cetățenii ca scuturi umane, în timp ce Rusia protejează civilii ucraineni

O femeie cu un băiat vizitează zona unei școli grav avariate după bombardamentul rusesc, în orașul Jitomir, nord-vestul Ucrainei, 20 martie 2022.
© EPA-EFE/ROMAN PILIPEY   |   O femeie cu un băiat vizitează zona unei școli grav avariate după bombardamentul rusesc, în orașul Jitomir, nord-vestul Ucrainei, 20 martie 2022.

Holzstock Festival

Presa din Rusia scrie că doar Kievul este de vină pentru prelungirea războiului din Ucraina. Narațiunea este folosită alături de mesaje de propagandă mai vechi, potrivit cărora Moscova desfășoară o operațiune militară specială și îi protejează pe civili, pe care Kievul îi folosește ca scuturi umane.

ȘTIRE: „Partea ucraineană tergiversează găsirea unei soluții pașnice în Ucraina. Reprezentanții autorităților ucrainene vor ca războiul să dureze cât mai mult, pentru că ei vor să lupte, a declarat pentru URA.RU reprezentantul Miliției Populare DNR, Eduard Basurin […] Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a pierdut controlul asupra Forțelor Armate și batalioanelor naționaliste, potrivit Agenției Federale de Știri.

După escaladarea conflictului de opt ani pe teritoriul Republicilor Populare Donețk și Lugansk din partea Forțelor Armate ale Ucrainei, președintele Federației Ruse a luat decizia să desfășoare o operațiune specială pentru a demilitariza și a denazifica Ucraina. Partea rusă nu atacă civilii din Ucraina, în timp ce Forțele Armate ale Ucrainei nu permit refugiaților să părăsească orașele, folosindu-le ca scuturi umane.”

NARAȚIUNE: Ucraina vrea să prelungească războiul și își folosește cetățenii ca scuturi umane, în timp ce Rusia protejează civilii ucraineni.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, sub pretextul denazificării și demilitarizării, Rusia a invadat Ucraina, a atacat și bombardat orașele țării ucigând civili și provocând pagube semnificative. Au fost distruse clădiri de locuințe, grădinițe, școli, centre medicale, iar printre victimele atacurilor se află copii, femei, persoane în vârstă, fapt documentat de jurnaliști, diplomați și observatori din întreaga lume. Rețelele de socializare prezintă relatări ale oamenilor despre crimele de război ale Rusiei. Afirmația despre grija Moscovei față de civili este doar o propagandă care nu poate fi probată de realitatea din teren. Întrucât este tot mai greu pentru presa rusă să ascundă adevărul despre distrugerile și victimele din Ucraina, se folosește tot mai des narațiunea despre civilii folosiți ca scuturi umane de către militarii ucraineni.

Veridica a demontat recent o narațiune de propagandă a Rusiei, potrivit căreia Ucraina se pregătea să atace Donbassul și și-a mascat intențiile ascunzând militari în școli și spitale; practic, Rusia a recunoscut că a bombardat astfel de obiective. Nenumărate imagini de la fața locului, mărturii ale victimelor care au supraviețuit, constatări ale organizațiilor internaționale, arată fără echivoc că școlile și alte obiective civile nu aparțineau armatei ucrainene și erau marcate clar ca obiective civile, astfel încât nimic nu ar fi putut duce la concluzia că sunt folosite de armată; este evident că Rusia le-a țintit intenționat.

Nu e adevărat nici că Președinția de la Kiev ar fi pierdut controlul asupra unor batalioane naționaliste. În realitate, nu există batalioane necontrolate de Ucraina în momentul de față. Sunt sute de unități de apărare teritorială, bine organizate, care reușesc să opună rezistență armatei ruse. Batalioanele naționaliste și alte grupuri paramilitare fost desființate de Kiev începând cu 2016, iar ultimele unități de luptă independente au fost încadrate în Forțele Armate Ucrainene în 2019.

În ceea ce privește presupusa intenție a Kievului de a continuă războiul, pacea pe care o proupun liderii republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk ar însemna, de fapt, o capitulare a conducerii ucrainene în fața unor invadatori. Rusia, de asemenea, vrea să forțeze, pe calea armelor, Ucraina să îi devină un stat vasal, care să își conducă politica după cum vrea Moscova, să îi cedeze o serie de teritorii pe care le-a ocupat (Crimeea, Donbass), să renunțe la orice garanții de securitate și la forțe armate, ceea ce ar menține-o, constant, vulnerabilă. Practic, din nou este vorba de o capitulare. Conducerea Ucrainei este acuzată că vrea război tocmai pentru că rezistă la invazia unei forțe străine și refuză să capituleze necondiționat.  

Această narațiune de propagandă are ca scop să obișnuiască opinia publică din Rusia că aplicarea forței militare împotriva vecinilor este ceva normal, ceea ce ne aduce aminte de concepția privind războiul drept și nedrept din perioada URSS: „Un război drept este cel purtat de statul sovietic, iar unul nedrept este cel purtat împotriva lui”.

 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  21/03/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Presa locală din Donbass
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina vrea să prelungească războiul și își folosește cetățenii ca scuturi umane, în timp ce Rusia protejează civilii ucraineni

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus
FAKE NEWS: Cetățean UE, condamnat la închisoare pentru arborarea drapelului rus

O activistă din Letonia a fost condamnată la închisoare pentru arborarea drapelului rus, potrivit unei știri false promovate de propaganda pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 Jul 2024
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria
FAKE NEWS: România pregătește un război în Transnistria

România se pregătește pentru acțiuni militare în stânga Nistrului, unde mercenari români au luptat în războiul din 1992, iar pentru aceasta și-a modificat legislația, afirmă canalul de Telegram Smugleanka.

Veridica
Veridica
11 Jul 2024
FAKE NEWS: Americanii au instalat sistemul HAARP şi în România
FAKE NEWS: Americanii au instalat sistemul HAARP şi în România

Sistemul HAARP, cu care SUA poate controla vremea şi provoca cutremure, a fost instalat în România, potrivit politicianei pro-ruse Diana Şoşoacă.

Cezar Manu
Cezar Manu
08 Jul 2024
FAKE NEWS: Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, care dă Moldovei doar arme
FAKE NEWS: Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, care dă Moldovei doar arme

Agricultorii moldoveni nu au acces pe piața UE, iar ajutorul occidental se limitează la arme, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. Cifrele demonstrează contrariul.

Veridica
Veridica
05 Jul 2024