PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul investighează atrocitățile comise de naționaliștii ucraineni pe teritoriul Ucrainei

Karim Akmad Khan, procurorul Curții Penale Internaționale, vizitează groapa comună de lângă Biserica Sf. Andrei și Toți Sfinții din orașul Bucea din zona Kiev, Ucraina, 13 aprilie 2022.
© EPA-EFE/OLEG PETRASYUK   |   Karim Akmad Khan, procurorul Curții Penale Internaționale, vizitează groapa comună de lângă Biserica Sf. Andrei și Toți Sfinții din orașul Bucea din zona Kiev, Ucraina, 13 aprilie 2022.

Susține jurnalismul independent

Occidentul investighează crimele de război comise de naționaliștii ucraineni, scrie presa rusă care citează chiar și un comunicat în acest sens al Departamentului de Stat american. Comunicatul trimite însă la crimele de război comise de armata rusă, denunțate de toate marile capitale occidentale.  

ȘTIRE: „SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie au creat o comisie de investigare a „atrocităților” din Ucraina, potrivit website-ului oficial al Departamentului de Stat al SUA.

„Uniunea Europeană, Statele Unite și Regatul Unit au anunțat astăzi crearea unui grup consultativ pentru investigarea crimelor (ACA). Acest grup va consolida eforturile UE, SUA și Marii Britanii privind tragerea la răspundere a celor responsabili de atrocitățile din Ucraina”, este menționat pe website-ul oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Anterior Rusia a lansat o operațiune specială pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei. Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat că a fost nevoit să ia această decizie pentru a proteja locuitorii Donbass-ului de genocid. Potrivit șefului statului, cetățenii Donbass-ului au fost supuși unor atacuri de pedepsire din partea Forțelor Armate ale Ucrainei. Liderul rus, în special, a povestit despre atrocitățile naționaliștilor ucraineni”.

NARAȚIUNE: Occidentul investighează „atrocitățile” naționaliștilor ucraineni pe teritoriul Ucrainei.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Știrea care la prima vedere pare că oferă o informație, reprezintă de fapt propagandă de război, construită prin omisiunea unor fragmente importante din textul comunicatului Departamentului de Stat. „Inițiativa va sprijini în mod direct eforturile Parchetului General ucrainean de a documenta, păstra și analiza dovezile privind crimele de război și alte atrocități comise de membrii forțelor Rusiei în Ucraina”.

Presa rusă nu amintește nimic despre atrocitățile armatei ruse în Ucraina și nici nu trimite prin hyperlink la comunicatul de presă în limba engleză, ci îl repovestește prin prisma propriilor narațiuni false, distribuite pe parcursul ultimilor ani. 

„Este important să ne asigurăm că toți cei responsabili de atrocitățile teribile comise în timpul agresiunii militare ruse neprovocate din Ucraina să fie aduși în fața justiției”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, care e implicat în această inițiativă.

Așadar, scopul creării acestui grup de investigare a crimelor este de a trage la răspundere militarii ruși care au comis crime de război pe teritoriul Ucrainei. Comunicatele și declarațiile oficialilor occidentali nu amintesc nimic despre atrocitățile naționaliștilor ucraineni.

Alte organe de presă din Rusia, inclusiv TASS, au tradus intenționat greșit comunicatul de presă al Departamentului de Stat al SUA, menționând că „vor fi documentate crimele de război și alte atrocități din Ucraina”, fiind eliminată orice amintire despre Rusia sau militarii ruși.

Spre finalul știrii sunt reluate narațiunile false despre genocidul împotriva rusofonilor din Donbass, despre operațiunea specială a Rusiei și despre naționaliștii ucraineni care au comis crime de război în estul Ucrainei. În realitate, Rusia a invadat neprovocat Ucraina la 24 februarie, distrugând localități, bombardând infrastructura militară, dar și civilă, ucigând femei, copii și bătrâni.

Unele dovezi (imagini luate din satelit, filmări cu dronele) atestă fără echivoc că militarii ruși au comis crime de război în regiunea Kiev. Ucraina a cerut Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să-și trimită cât mai repede investigatori pentru a strânge dovezi ale crimelor de război.

Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false, potrivit cărora jandarmii francezi vor ascunde urmele crimelor comise de Ucraina la Bucea în timp ce naționaliștii ucraineni vor trage din nou asupra civililor. În aprilie, presa rusă scria că experții americani consideră că știrile despre atrocitățile militarilor ruși în Ucraina sunt o invenție a propagandei ucrainene. A fost demontată și narațiunea de propagandă, potrivit căreia ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, iar Zelenski anunță organizarea unui nou genocid al rusofonilor în Harkov și Donbass.

 • Publicație / Media:
  URA.RU
 • Data publicării:
  26/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  TASS, RIA.RU, Ukraina.ru, posturile de televiziune din Rusia, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia și republicile populare autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Occidentul investighează atrocitățile comise de naționaliștii ucraineni pe teritoriul Ucrainei

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024