Moscova a blocat procesul de amplasare a unor baze militare străine în Marea Azov după ce aceasta a devenit în mod legal o mare internă a Rusiei, potrivit presei pro-Kremlin.
Propagandă: Marea Azov aparține doar Rusiei după alipirea unor regiuni ucrainene la Federația Rusă și retragerea Ucrainei dintr-un acord bilateral
ȘTIRE: „Consiliul Federației a aprobat denunțarea acordului cu Ucraina privind folosirea comună a Mării Azov și a strâmtorii Kerci. În acest sens Marea Azov a devenit o mare internă a Rusiei.
În nota explicativă a ședinței Consiliului Federației se spune că după alipirea Republicii Populare Donețk, a regiunilor Zaporojie și Herson la Rusia, Marea Azov a devenit o mare internă a Rusiei, iar Ucraina a pierdut statutul de țară cu acces la litoral.
„Ucraina s-a retras unilateral din tratat […]”, se arată în document. Armata rusă a reușit în cadrul operațiunii militare speciale să preia controlul asupra tuturor ieșirilor la Marea Azov.
[…] Desigur, datorită acțiunilor de succes ale armatei ruse de a transforma Marea Azov într-o mare internă a Federației Ruse, planurile ucrainene de amplasa baze militare străine în această zonă au devenit imposibile. Dacă această inițiativă devenea realitate, apărea un pericol evident pentru țara noastră.”
NARAȚIUNE: Marea Azov a devenit o mare internă a Rusiei pentru a nu permite amplasarea unor baze militare străine.
Realitate: Ucraina nu a renunțat la teritoriile sale care au ieșire la Marea Azov și vrea să le recupereze de la Rusia
De ce este falsă narațiunea: Alipirea unor regiuni ucrainene la Rusia în urma desfășurării unor referendumuri de fațadă nu a fost recunoscută de Ucraina și de majoritatea statelor lumii. Comunitatea internațională a condamnat atât războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cât și anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk, capturate parțial de forțele ruse. De asemenea, de nenumărate ori a fost condamnată anexarea Crimeii. Ocuparea ilegală a acestor teritorii ucrainene nu poate fi un temei juridic pentru a considera Marea Azov o mare internă.
Pentru a demonstra opiniei publice că „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina este una de succes, presa pro-Kremlin scrie că Marea Azov a devenit o mare internă în mod legal în contextul retragerii unilaterale a Ucrainei dintr-un tratat bilateral cu Rusia, semnat în 2003. Pe 19 decembrie 2022 Parlamentul de la Kiev a denunțat acordul de colaborare cu Rusia în Marea Azov, argumentând că Moscova a încălcat normele dreptului internațional și a anexat pe cale militară unele regiuni ucrainene. Presa rusă a prezentat denunțarea acestui acord ca o recunoaștere de către Kiev a dreptului Rusiei de a se folosi de Marea Azov ca de o mare internă.
În realitate, denunțarea acordului a fost motivată la Kiev prin transformarea Rusiei într-un stat inamic, care a militarizat Mările Neagră și Azov și care trebuie să elibereze toate localitățile ucrainene ocupate. Parlamentul de la Kiev nu a recunoscut anexările teritoriale ale Rusiei și a lansat un mecanism juridic necesar în contextul viitoarei eliberări a regiunilor ocupate de Moscova.
După anexarea Crimeii, Rusia a limitat accesul navelor ucrainene în Marea Azov, în ciuda faptului că potrivit normelor internaționale 2/3 din acvatoriu trebuia să fie sub controlul Kievului. În 2016 Ucraina a dat în judecată Rusia la Curtea Internațională de la Haga, solicitând restabilirea accesului său la Marea Azov.
Informațiile din presa rusă despre blocarea procesului de amplasare a unor baze militare străine în Marea Azov este o altă invenție a propagandei pro-Kremlin. Nu s-a pus vreodată problema amplasării unor astfel de baze în Marea Azov. În plus, pentru a bloca o astfel de inițiativă, în cazul în care ea ar fi apărut la un moment dat, nu era necesară ocuparea altor teritorii ucrainene pentru că Rusia controla strâmtoarea Kerci. În același timp, consilierii președintelui Volodimir Zelenski au declarat în repetate rânduri că Ucraina are ca scop să recupereze Crimeea în anul curent pentru a restabili adevărul istoric și politic.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false despre succesele Rusiei în războiul din Ucraina. Presa pro-Kremlin a scris că în Ucraina are loc un război civil pentru refacerea Rusiei Mari, în timp ce „operațiunea militară specială” salvează Rusia de agresiunea Occidentului. Potrivit propagandei ruse, Moscova trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”. De asemenea, presa rusă a că Putin a avertizat Ucraina acum 23 de ani că NATO va provoca un război.
Verifică sursele: