PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: „Operațiunea militară specială” salvează Rusia de agresiunea Occidentului

Președintele rus Vladimir Putin își ține discursul în timpul paradei militare de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova, Rusia, 09 mai 2023.
© EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin își ține discursul în timpul paradei militare de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova, Rusia, 09 mai 2023.

Daruieste Viata

Datorită „operațiunii militare speciale”, Occidentul nu a reușit să șteargă Rusia de pe fața pământului, potrivit unei narațiuni false a presei guvernamentale ruse, care citează discursul lui Vladimir Putin de la Parada de Ziua Victoriei de 9 mai. În realitate Rusia e agresorul, iar „operațiunea militară specială” este o invazie condamnată de majoritatea statelor lumii.

Propagandă: Rusia se apără de războiul orchestrat de Occident împotriva sa

ȘTIRE: „Împotriva Patriei noastre a fost orchestrat un adevărat război, dar noi ne vom asigura securitatea, a declarat președintele Federației Ruse Vladimir Putin la Parada Victoriei de 9 mai.

Elitele occidentale vorbesc despre exclusivismul lor, asmut popoarele unele împotriva altora, dezbină societățile, provoacă conflicte sângeroase, seamănă rusofobie și naționalism agresiv, a subliniat șeful statului.

Potrivit lui, Occidentul provoacă conflicte și lovituri de stat, distruge valorile tradiționale pentru a-și impune regulile, care sunt, de fapt, un sistem de furt și violență.

Toți văd cum într-o serie de state fără milă și emoție sunt distruse memorialele soldaților sovietici, este creat cultul naziștilor și colaboratorilor lor, iar memoria eroilor adevărați este ștearsă, a subliniat liderul rus.

„Ei vor să fie uitate rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial, să distrugă toate centrele suverane de dezvoltare”, a declarat Putin. Statul se mândrește cu participanții Operațiunii Militare Speciale de care depinde viitorul poporului nostru, a adăugat președintele”.

NARAȚIUNE: „Operațiunea militară specială” salvează Rusia de agresiunea Occidentului

Realitate: Occidentul ajută Ucraina să se apere de agresiunea armată a Rusiei

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Occidentul nu are ca scop să șteargă Rusia de pe fața pământului și nu poate fi vorba despre vreo agresiune militară îndreptată împotriva Moscovei. La 24 februarie 2022 Moscova a declanșat la o invazie la scară largă a Ucrainei, iar Occidentul sprijină eforturile defensive ale Kievului. Agresiunea armată rusă a fost condamnată de majoritatea statelor lumii și de cele mai importante organizații internaționale. Potrivit normelor dreptului internațional, în special a Cartei ONU, fiecare stat are un drept inerent să se apere, ceea ce Kievul face de circa 15 luni.

Occidentul nu este parte directă a conflictului și nu a inițiat războiul. Pentru a manipula opinia publică, propaganda rusă schimbă în narațiunile de presă și în discursurile politicienilor cauza cu consecința. Vladimir Putin prezintă „operațiunea militară specială” ca pe o acțiune de salvare a Rusiei, comparată cu eroismul militarilor sovietici care au eliberat lumea de nazism. În realitate, sprijinul Occidentului pentru Ucraina este o consecință a „operațiunii militare speciale”, iar livrările de armament și muniții au avut loc în special după lansarea acesteia, intensificându-se pe parcursul ultimilor luni.

Ca și în cazul altor narațiuni false din ultimele luni privind războiul din Ucraina, cauza – invadarea statului ucrainean de către Rusia – este prezentată într-un mod voit fals ca o consecință a livrărilor de armament. După ce a atacat Ucraina, Rusia a fost desemnată stat terorist mai întâi de Parlamentul European și apoi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar Curtea Internațională de la Haga a emis în martie un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin.

La Parada Victoriei de la Moscova, Vladimir Putin a comparat „operațiunea militară specială” cu războiul pentru apărarea patriei din perioada 1941-1945 pentru a încuraja mobilizarea societății și a justifica acțiunile militare pe teritoriul Ucrainei. Rusia este descrisă drept o victimă a agresiunii Occidentului. Acest conflict capătă valențe simbolice prin comparația dintre războiul sovieto-german – numit în spațiul ex-sovietic „Marele război pentru apărarea patriei” – cu cel ruso-occidental. Acest mesaj are ca scop să consolideze încrederea în autorități, aprofundând imaginea de Rusie ca cetate asediată de „forțele răului”.

În ceea ce privește istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, Vladimir Putin  continuă mesajele de propagandă din perioada regimului sovietic când era interzis să se vorbească despre Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 de împărțire a Europei. Istoriografia sovietică prezenta Moscova ca o victimă a atacului Germaniei naziste, și nu ca un complice și un agresor care a declanșat, alături de Germania, războiul în Europa. Potrivit narațiunilor dominante din Rusia, Occidentul nu vrea să îi fie recunoscător Rusiei ca moștenitoare a Uniunii Sovietice pentru eroismul din trecut, fiind neglijat sprijinul enorm din partea SUA și Marii Britanii, fără de care victoria asupra nazismului ar fi fost imposibilă. Merită menționat faptul că o rezoluție a Parlamentului European din 2019 subliniază că cel de-Al Doilea Război Mondial a fost început ca rezultat al pactului de neagresiune şi de cooperare nazist-sovietic din 23 august 1939, denumit şi Pactul Molotov-Ribbentrop.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse care construiau mitul Rusiei ca cetate asediată. Presa rusă a scris că Ucraina este un pseudo-stat nazist împins la război de Occident,  iar SUA i-a permis Ucrainei să bombardeze Rusia. Potrivit propagandei ruse, Moscova trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”, în timp ce în Ucraina mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război.

 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU
 • Data publicării:
  09/05/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  DZEN.RU, SMI.TODEY, URA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  „Operațiunea militară specială” salvează Rusia de agresiunea Occidentului
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

Ucraina va trimite pe front femei și bătrâni la recomandarea insistentă a Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin care-l citează pe șeful serviciilor ruse de informații externe.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Nov 2023