Datorită „operațiunii militare speciale”, Occidentul nu a reușit să șteargă Rusia de pe fața pământului, potrivit unei narațiuni false a presei guvernamentale ruse, care citează discursul lui Vladimir Putin de la Parada de Ziua Victoriei de 9 mai. În realitate Rusia e agresorul, iar „operațiunea militară specială” este o invazie condamnată de majoritatea statelor lumii.
Propagandă: Rusia se apără de războiul orchestrat de Occident împotriva sa
ȘTIRE: „Împotriva Patriei noastre a fost orchestrat un adevărat război, dar noi ne vom asigura securitatea, a declarat președintele Federației Ruse Vladimir Putin la Parada Victoriei de 9 mai.
Elitele occidentale vorbesc despre exclusivismul lor, asmut popoarele unele împotriva altora, dezbină societățile, provoacă conflicte sângeroase, seamănă rusofobie și naționalism agresiv, a subliniat șeful statului.
Potrivit lui, Occidentul provoacă conflicte și lovituri de stat, distruge valorile tradiționale pentru a-și impune regulile, care sunt, de fapt, un sistem de furt și violență.
Toți văd cum într-o serie de state fără milă și emoție sunt distruse memorialele soldaților sovietici, este creat cultul naziștilor și colaboratorilor lor, iar memoria eroilor adevărați este ștearsă, a subliniat liderul rus.
„Ei vor să fie uitate rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial, să distrugă toate centrele suverane de dezvoltare”, a declarat Putin. Statul se mândrește cu participanții Operațiunii Militare Speciale de care depinde viitorul poporului nostru, a adăugat președintele”.
NARAȚIUNE: „Operațiunea militară specială” salvează Rusia de agresiunea Occidentului
Realitate: Occidentul ajută Ucraina să se apere de agresiunea armată a Rusiei
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Occidentul nu are ca scop să șteargă Rusia de pe fața pământului și nu poate fi vorba despre vreo agresiune militară îndreptată împotriva Moscovei. La 24 februarie 2022 Moscova a declanșat la o invazie la scară largă a Ucrainei, iar Occidentul sprijină eforturile defensive ale Kievului. Agresiunea armată rusă a fost condamnată de majoritatea statelor lumii și de cele mai importante organizații internaționale. Potrivit normelor dreptului internațional, în special a Cartei ONU, fiecare stat are un drept inerent să se apere, ceea ce Kievul face de circa 15 luni.
Occidentul nu este parte directă a conflictului și nu a inițiat războiul. Pentru a manipula opinia publică, propaganda rusă schimbă în narațiunile de presă și în discursurile politicienilor cauza cu consecința. Vladimir Putin prezintă „operațiunea militară specială” ca pe o acțiune de salvare a Rusiei, comparată cu eroismul militarilor sovietici care au eliberat lumea de nazism. În realitate, sprijinul Occidentului pentru Ucraina este o consecință a „operațiunii militare speciale”, iar livrările de armament și muniții au avut loc în special după lansarea acesteia, intensificându-se pe parcursul ultimilor luni.
Ca și în cazul altor narațiuni false din ultimele luni privind războiul din Ucraina, cauza – invadarea statului ucrainean de către Rusia – este prezentată într-un mod voit fals ca o consecință a livrărilor de armament. După ce a atacat Ucraina, Rusia a fost desemnată stat terorist mai întâi de Parlamentul European și apoi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar Curtea Internațională de la Haga a emis în martie un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin.
La Parada Victoriei de la Moscova, Vladimir Putin a comparat „operațiunea militară specială” cu războiul pentru apărarea patriei din perioada 1941-1945 pentru a încuraja mobilizarea societății și a justifica acțiunile militare pe teritoriul Ucrainei. Rusia este descrisă drept o victimă a agresiunii Occidentului. Acest conflict capătă valențe simbolice prin comparația dintre războiul sovieto-german – numit în spațiul ex-sovietic „Marele război pentru apărarea patriei” – cu cel ruso-occidental. Acest mesaj are ca scop să consolideze încrederea în autorități, aprofundând imaginea de Rusie ca cetate asediată de „forțele răului”.
În ceea ce privește istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, Vladimir Putin continuă mesajele de propagandă din perioada regimului sovietic când era interzis să se vorbească despre Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939 de împărțire a Europei. Istoriografia sovietică prezenta Moscova ca o victimă a atacului Germaniei naziste, și nu ca un complice și un agresor care a declanșat, alături de Germania, războiul în Europa. Potrivit narațiunilor dominante din Rusia, Occidentul nu vrea să îi fie recunoscător Rusiei ca moștenitoare a Uniunii Sovietice pentru eroismul din trecut, fiind neglijat sprijinul enorm din partea SUA și Marii Britanii, fără de care victoria asupra nazismului ar fi fost imposibilă. Merită menționat faptul că o rezoluție a Parlamentului European din 2019 subliniază că cel de-Al Doilea Război Mondial a fost început ca rezultat al pactului de neagresiune şi de cooperare nazist-sovietic din 23 august 1939, denumit şi Pactul Molotov-Ribbentrop.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse care construiau mitul Rusiei ca cetate asediată. Presa rusă a scris că Ucraina este un pseudo-stat nazist împins la război de Occident, iar SUA i-a permis Ucrainei să bombardeze Rusia. Potrivit propagandei ruse, Moscova trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”, în timp ce în Ucraina mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război.