Republica Moldova va trebui să trimită soldați „în războiul lansat de NATO împotriva Rusiei”, este o nouă variație a narațiunilor propagandei ruse despre implicarea Republicii Moldova în războiul pe care, de fapt, l-a provocat Moscova împotriva Ucrainei. Aceasta a fost lansată de Rubaltic.ru, și a fost preluată și de presa de la Chișinău.
ȘTIRE: „Secretarul General al NATO, Stoltenberg, a declarat la sfârșitul summitului de la Vilnius că dacă Ucraina nu va învinge, atunci problema aderării sale la NATO nu va fi deloc luată în considerare, ceea ce, în primul rând, "ar pune cruce" asupra integrării Kievului în acest bloc militar și, în al doilea rând, ar demonstra aproape deschis de ce NATO are nevoie de Ucraina. Declarația lui Stoltenberg poate fi interpretată în sensul că, dacă Ucraina nu va învinge, NATO va activa alte opțiuni de acțiuni militare împotriva Rusiei, cu utilizarea altor "forțe vii" și în alte teatre de operațiuni. Una dintre aceste teatre ar putea fi Republica Moldova”.
[...] „În esență, Republica Moldova este treptat, dar sigur transformată într-un butoi de pulbere. Astăzi, guvernul PAS a transformat deja țara într-o zonă de tranzit pentru mercenari, arme și muniție, care sunt trimise în Ucraina. În același timp, este evident că NATO nu are intenția de a interveni și de a proteja moldovenii, în cazul în care Republica Moldova ar trebui să răspundă pentru sprijinul acordat regimului de la Kiev”.
[...]„Participarea Republicii Moldova, care nu este stat membru, la summitul NATO, indică faptul că țara va primi în curând sprijinul necesar pentru dezvoltarea potențialului său militar și pregătirea pentru un posibil conflict deschis cu Federația Rusă”.
[...]„Adjunctul Secretarului General al NATO a declarat că a fost trimisă o "echipă de profesionişti de top pe probleme de rezilienţă, care vor furniza opinii şi recomandări pentru autorităţile de la Chişinău, pentru a avea o viziune mai integrată, mai modernă, mai robustă a rezilienţei sale”.
De fapt, Geoană a sugerat că prețul pe care Republica Moldova va trebui să-l plătească pentru dorința de a deveni membră a UE (sau, mai exact, doar pentru a se apropia de acest obiectiv) este militarizarea țării și disponibilitatea de a deveni următorul furnizor de soldați pentru conflictul declanșat de NATO împotriva Rusiei”
NARAȚIUNI: 1. NATO, care a împins Ucraina în lupta împotriva Rusiei ar putea deschide alte teatre de război, inclusiv în Moldova. 2. Pentru a adera la UE, Republica Moldova va trebui să trimită militari în „războiul lansat de NATO împotriva Rusiei”.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este stat neutru, potrivit uneia dintre prevederile contestatei Constituții din 1994. Colaborarea Republicii Moldova cu NATO a început încă în anii 1990, iar unul din cele mai importante proiecte ale NATO a fost evacuarea unor cantități importante de pesticide, rămase din perioada sovietică, care reprezentau un pericol pentru poluarea mediului și otrăvirea solului și apelor.
NATO - Sperietoarea propagandei sovietice
Alianța Nord-Atlantică este însă prezentată în continuare ca o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse. În acest context, sondajele arată că aproximativ 25-30% din populația țării ar opta pentru aderarea la NATO, dar majoritatea se pronunță pentru păstrarea neutralității, chiar dacă invazia Rusiei în Ucraina și cea din 2008 în Georgia au demonstrat că acest statut nu este o soluție pentru asigurarea securității.
În anul 2006, în timpul guvernării comuniste, Republica Moldova a semnat un Plan individual de acțiuni cu NATO, care este actualizat periodic.
După invazia Rusiei în Ucraina, guvernarea de la Chișinău a accentuat în mai multe rânduri necesitatea de fortificare a securității sale și a primit asigurări și sprijin de la partenerii săi occidentali pentru întărirea capacităților de apărare. Aceasta a alimentat narațiunile propagandei ruse despre intenția Republicii Moldova de a adera la NATO, sau chiar de a se implica în războiul din Ucraina împotriva Rusiei.
OBIECTIV: Să mențină și să accentueze în memoria colectivă a publicului țintă narațiunea promovată cu insistență de propaganda rusă că invazia Rusiei în Ucraina a fost forțată de agresiunea NATO împotriva sa; să inoculeze ideea că Republica Moldova „controlată în totalitate de Occident” este pregătită pentru a intra în război împotriva Rusiei; să alimenteze fobiile unei bune părți a populației Republicii Moldova față de riscul implicării țării în război; să asocieze NATO, bloc militar cu Uniunea Europeană pentru a reduce susținerea populației pentru aderarea țării la comunitatea europeană.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunea despre Occidentul/NATO/SUA care au provocat războiul din Ucraina este una de bază a propagandei sovietice, care cu timpul a „evoluat” în „atacul NATO asupra Rusiei”. Kremlinul încearcă astfel să-și justifice agresiunea în fața opiniei publice internaționale, dar și a propriilor cetățeni. Statele membre ale NATO, chiar dacă sprijină militar Ucraina, nu s-au implicat în război.
Nici narațiunea pregătirii Republicii Moldova ca teatru de război nu este nouă, dar este lipsită total de logică, în condițiile în care această țară nu are nici capacități militare, nici economice, nici umane pentru astfel de acțiuni, chiar dacă ar primi sprijin din partea NATO. În plus, nu este clar de ce ar fi interesată Alianța Nord-Atlantică să aducă un război cu Rusia la hotarele sale. Dimpotrivă, în declarația finală a Summit-ului de la Vilnius, statele membre NATO și-au reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional, şi cer Rusiei să-şi retragă toate forţele staţionate în regiunea transnistreană fără consimţământul R.Moldova. Totodată, aliații au precizat că respectă statutul de neutralitate a Republicii Moldova. „Suntem fermi în sprijinul nostru faţă de dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul său viitor şi direcţia politicii externe fără interferenţe externe şi respectăm pe deplin neutralitatea constituţională a R.Moldova”.
Propaganda rusă a mai insinuat că drumul spre UE trece obligatoriu prin NATO, dar variația că pentru a se apropia de Uniunea Europeană, Republica Moldova va trebui să trimită militari în „conflictul NATO împotriva Rusiei” este una nouă.
Republica Moldova a obținut în iunie 2022 statutul de țară candidată la aderarea la UE, fiindu-i prezentate nouă condiționalități de bază care țin de asigurarea statului de drept, lupta cu corupția, reforme economice. Niciuna dintre acestea nu se referă la statutul de neutralitate/aderarea la NATO sau la adoptarea unei politici anti-ruse. Orice țară care îndeplinește condițiile de aderare își poate depune candidatura. Cunoscute sub denumirea de „criteriile de la Copenhaga”, aceste condiții includ existența unei democrații stabile și statul de drept, o economie de piață funcțională și acceptarea legislației UE.
Este falsă și narațiunea că aderarea la NATO este o condiție pentru a obține statutul de membru al UE, în condițiile în care Comunitatea Europeană a acceptat în rândurile sale mai multe state neutre - Irlanda, Austria, Suedia, Finlanda. Ultimele două au depus cereri de aderare la NATO după invazia rusă în Ucraina, când au considerat că neutralitatea nu le mai asigură securitatea.
Pe de altă parte, sunt state membre ale NATO care nu sunt membre ale UE, inclusiv de pe continentul european. Turcia, de pildă, țara NATO cu a doua cea mai numeroasă armată, nu a depășit statutul de țară candidată de 23 de ani.
Cum a întărit Kremlinul NATO
Războiul provocat de Rusia în Ucraina a realimentat discuțiile despre cea mai bună soluție de asigurare a securității (așa cum s-a întâmplat și în alte state ale lumii), iar mai mulți oficiali au declarat că neutralitatea nu oferă această siguranță, așa cum a demonstrat și invazia rusă din țara vecină. Totuși, guvernarea de la Chișinău, inclusiv președintele Maia Sandu, au declarat în mai multe rânduri că schimbarea acestui statut se poate produse doar prin referendum.
De altfel, invazia rusă a provocat discuții despre necesitatea asigurării securității și în state mult mai sigure și cu tradiții de neutralitate, iar Suedia și Finlanda au renunțat la acesta și au solicitat să fie acceptate în NATO pentru a-și asigura securitatea. Finlanda a obținut deja statutul de membru al NATO în aprilie 2023, urmând ca parlamentele din Turcia și Ungaria să ratifice aderarea Suediei.
În plus, autorii articolului au trunchiat declarațiile lui Mircea Geoană pentru Agerpres, acesta accentând că NATO este gata să sprijine Moldova „în deplin respect pentru neutralitatea sa constituţională”.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Autoritățile de la Chișinău optează pentru întărirea relațiilor cu NATO și a capacităților de apărare după invazia rusă în Ucraina
Verifică sursele: