Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Occidentul a declarat război Federației Ruse, iar Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei

Militari americani participă la o prezentare a Forței de răspuns a NATO la baza aeriană militară Mihail Kogălniceanu, România, 6 martie 2022.
©EPA-EFE/BOGDAN CRISTEL  |   Militari americani participă la o prezentare a Forței de răspuns a NATO la baza aeriană militară Mihail Kogălniceanu, România, 6 martie 2022.

Occidentul i-a declarat de fapt război Federației Ruse prin sprijinul pe care îl acordă Ucrainei, iar guvernarea de la Chișinău s-a aliat cu Vestul, ceea ce poate avea consecințe grave, scrie Mejdurecie.md. Articolul de analiză  încearcă să justifice o eventuală repetare a situației din Ucraina și în Republica Moldova, dacă aceasta își va menține abordarea pe care o are în prezent față de Rusia și de Occident.

ȘTIRE: „Statele membre ale UE au decis să trimită în Ucraina avioane, rachete și altă tehnică militară. Nu vom exagera dacă vom spune că, de fapt, Occidentul a declarat război Rusiei.

[...]

Întreaga politică a autorităților de la Chișinău este coordonată în totalitate cu Washingtonul și Uniunea Europeană. Amintim că miniștrii de Externe ai UE au convenit să interzică transmiterea posturilor RT și Sputnik pe teritoriul UE.”

NARAȚIUNI: 1. Occidentul a provocat Rusia să atace Ucraina. 2. Rusia se confruntă în prezent cu întreg Occidentul, care sprijină Ucraina. 3. Republica Moldova riscă să suporte consecințe grave din cauză că s-a aliniat Occidentului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Comunitatea internațională a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, iar cele mai importante economii ale lumii  (cu excepția Chinei), precum și majoritatea statelor europene, au impus sancțiuni fără precedent. Mai multe state au promis și ajutor militar, fiind vorba de muniții și echipamente, iar UE a anunțat că va acorda jumătate de miliard de euro pentru necesitățile militare ale Ucrainei. Însă atât NATO, cât și alte state au anunțat că nu vor interveni în război, chiar dacă au condamnat cu fermitate invazia rusă.

Republica Moldova, de asemenea, a criticat intervenția militară rusă în Ucraina, dar nu s-a alăturat sancțiunilor economice. Singura implicare a autorităților de la Chișinău ține de organizarea adăpostului și alimentelor pentru refugiații ucraineni.

OBIECTIV: Să justifice intervenția militară rusă în Ucraina. Să inoculeze ideea că Federația Rusă luptă cu tot Occidentul care încearcă să-i limiteze spațiul său de securitate. Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind aliata Vestului și, respectiv, ostilă Federației Ruse. Să submineze eforturile de apropiere de Occident ale Republicii Moldova prin înfricoșarea populației și a politicienilor cu perspectiva unei invazii similare cu cea a Ucrainei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Teza că Rusia a fost provocată să pornească acest război și că luptă nu împotriva Ucrainei, ci a întreg Occidentului, este una de bază a propagandei de la Kremlin.

Nicio țară din lume nu a anunțat că se va implica în războiul din Ucraina. Statele europene și membre NATO au anunțat că sprijină Ucraina, inclusiv cu tehnică militară, dar nu mai mult, în pofida solicitărilor Kievului de a fi sprijinit mai substanțial de agresiunea rusă.

La ultima reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO, desfășurată la 4 martie, Alianța a reiterat că nu se implică în război și a refuzat solicitarea Kievului de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Este adevărat că la 28 februarie, șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat într-o- conferință de presă că Ucrainei ar putea să îi fie livrate avioane militare, dar, ulterior, statele membre au negat această posibilitate, declarația oficialului european fiind calificată ca o „gafă diplomatică”.

Chiar dacă a condamnat invazia militară a Rusiei în Ucraina, Chișinăul nu s-a aliat sancțiunilor occidentale, motivând că acestea ar fi ineficiente și, în plus, adoptarea lor ar fi periculoasă pentru Republica Moldova.

Teoretic este posibil ca Rusia să declanșeze o campanie în Republica Moldova, dat fiind că are trupe pe teritoriul acestei țări, la fel ca în Ucraina, sprijină un teritoriu separatist, tot ca în Ucraina și Moldova a făcut parte din URSS, fiind văzută de Kremlin, la fel ca alte țări ex-sovietice, ca parte a sferei sale de influență. Pe de altă parte, Moldova este un stat neutru, iar miza controlării sale este mai mică decât cea a Ucrainei. În plus, momentan Rusia este ocupată cu Ucraina, iar în ceea ce privește Moldova nu a emis amenințări și nici nu a făcut pregătiri de război. Totodată, Moscova are la dispoziție suficiente pârghii pentru a influența Moldova. În sfârșit, este de notat și că, atunci când Moldova a semnat Acordul de asociere la UE, la summitul de la Vilnius din 2013, nu a fost supusă la aceleași presiuni din partea Rusiei ca și Ucraina, care a renunțat atunci să mai semneze.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Occidentul a anunțat sprijin, inclusiv în tehnică militară, pentru Ucraina.

Tags: Republica Moldova , Ucraina , Rusia , Transnistria , Criza din Ucraina , Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Mejdurecie.md
 • Data publicării:
  01/03/2022
 • Public țintă:
  minoritățile naționale, euroscepticii, indecișii
 • Afiliere politică:
  pro-Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Intervenția militară rusă din Ucraina a fost provocată de Occident, care acum luptă alături de Ucraina împotriva Rusiei
Alte articole
Propagandă de război: Jandarmii francezi vor ascunde urmele crimelor comise de Ucraina la Bucea

Propagandă de război: Jandarmii francezi vor ascunde urmele crimelor comise de Ucraina la Bucea

Presa din Rusia scrie că ucrainenii sunt cei care au ucis sutele de civili găsiți morți la Bucea, iar pentru a ascunde urmele acestei crime Kievul a solicitat ajutorul unor jandarmi francezi. În realitate, specialiștii francezi au sosit în Ucraina pentru constatarea și culegerea de probe ale crimelor de război comise de către Rusia.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

FAKE NEWS: Europa, în pragul unei pene catastrofale de curent

FAKE NEWS: Europa, în pragul unei pene catastrofale de curent

O pană majoră de curent electric, care ar putea dura până la două săptămâni, este iminentă în Uniunea Europeană, afirmă o parte din mass-media din România, care menționează un presupus avertisment al ministrului austriac al apărării. De fapt, armata austriacă doar ia în calcul posibilitatea unei pene de curent în cadrul programului său de prevenire a crizelor și a lansat o campanie de informare pentru populație care nu are nimic neobișnuit.

Veridica

07 Mar 2022

Actualizat la: 07 Mar 2022 11:38:30
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Occidentul i-a declarat de fapt război Federației Ruse prin sprijinul pe care îl acordă Ucrainei, iar guvernarea de la Chișinău s-a aliat cu Vestul, ceea ce poate avea consecințe grave, scrie Mejdurecie.md. Articolul de analiză încearcă să justifice o eventuală repetare a situației din Ucraina și în Republica Moldova, dacă aceasta își va menține abordarea pe care o are în prezent față de Rusia și de Occident.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul a provocat Rusia să atace Ucraina. 2. Rusia se confruntă în prezent cu întreg Occidentul, care sprijină Ucraina. 3. Republica Moldova riscă să suporte consecințe grave din cauză că s-a aliniat Occidentului.
 • OBIECTIV: Să justifice intervenția militară rusă în Ucraina. Să inoculeze ideea că Federația Rusă luptă cu tot Occidentul care încearcă să-i limiteze spațiul său de securitate. Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind aliata Vestului și, respectiv, ostilă Federației Ruse. Să submineze eforturile de apropiere de Occident ale Republicii Moldova prin înfricoșarea populației și a politicienilor cu perspectiva unei invazii similare cu cea a Ucrainei.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023