În ajun, la Volgograd a fost inaugurat un bust al dictatorului Iosif Visarionovici Stalin.
Cazul Aleksandr Nevzorov a fost primul dosar de acest gen deschis în Rusia împotriva unui jurnalist, după adoptarea, în martie anul trecut, a unei legi care prevede până la 15 ani de închisoare pentru orice informație despre armata rusă considerată neadevărată de către Kremlin.
Kremlinul acuză Vestul că menține „iluzia” unei posibile victorii ucrainene „pe câmpul de luptă”.
Imagini apărute pe internet arată sisteme de apărare instalate pe clădiri din capitala rusă.
Statele Unite atrag atenția că ajutorul trebuie acordat la timp pentru o contraofensivă ucraineană de primăvară.
„Forțele armate ruse nu bombardează clădirile rezidențiale sau infrastructura civilă, ci bombardează ținte militare” – pretinde purtătorul de cuvânt al președinției de la Moscova, Dmitri Peskov.
Pentagonul îndeamnă Moscova să pună capăt războiului în loc să-și rotească generalii.
Statele Unite au anunțat un ajutor militar major pentru Ucraina, în valoare de peste trei miliarde de dolari, care include 50 de mașini de infanterie blindată de tip Bradley și zeci de alte vehicule blindate.
„Avem relații de alianță, istorice și spirituale foarte strânse” - le-a amintit reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Statele Unite, cel mai mare donator pentru Ucraina invadată de trupele ruse, i-au oferit, până acum, acesteia, potrivit estimărilor experților, ajutoare de aproape 50 de miliarde de dolari, între care 20 de miliarde de dolari în armament și asistență militară.
Rușii spun că nu se așteaptă la o schimbare de poziție din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu privire la refuzul de a negocia cu omologul său rus, Vladimir Putin, nici după vizita pe care liderul de la Kiev o face la Washington.
„Aș dori să aud propunerile dumneavoastră cu privire la acțiunile noastre pe termen scurt și mediu” – le-a spus el generalilor.
„Acest subiect nu este pe ordinea de zi” – le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
Fastuoase întâlniri față în față ale lui Putin cu jurnaliștii s-au organizat în fiecare an, începând din 2001, cu excepția perioadei 2008-2012, când el a ocupat funcția de prim-ministru, rămânând stăpânul de facto al Rusiei, în timp ce de la Kremlin conducea, formal, Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai docile personaje din anturajul său.
Fondatorul acestuia, „un clovn, din mamă rusoaică și tată procuror”, Vladimir Jirinovski, spunea că România e populată de țigani italieni și amenința Republica Moldova cu o baie de sânge.
Economia Rusiei „are toate capacitățile necesare” pentru a finanța ofensiva militară – le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
În videoclipuri postate pe rețelele de socializare rusești, se văd cadavre de soldați care zac în bălți de sânge, după ce s-ar fi predat.
În Ucraina a început să ningă, dar aşa-numita „operațiune militară specială (rusă) continuă, continuarea acesteia nu depinde de condițiile meteorologice”.
Într-un prim mesaj, Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat Kremlinului, lăudase ceea ce a numit „o lucrare magnifică” și-l calificase pe bărbatul masacrat cu un baros drept „câine”.
Consecvență la Kremlin: „Știți că este teritoriu al Federației Ruse.”
Dintre cei 42 de responsabili adăugaţi acum pe lista de sancţiuni, 29 sunt guvernatori regionali din Rusia, precum şi oficiali impuşi de Kremlin în provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk.
Kremlinul susține că atacurile nu împiedică exporturile ucrainene de cereale, Kievul face presiuni pentru reluarea lor și respectarea acordului de la Istanbul.
Este Putin paranoic? Sau un lider abil? Este frustrat, dement, bolnav sau doar un dictator care îl are ca model pe Stalin?
Partidul lui Vladimir a câștigat alegerile parlamentare din Rusia, dar există suspiciuni că scrutinul a fost fraudat masiv. Mai mult, înaintea alegerilor, opoziția a fost boicotată de autorități inclusiv prin blocarea a numeroase candidaturi. Aceste elemente confirmă tendințele autoritare ale regimului de la Kremlin.
Invitați: prof. Mark Galeotti și prof. Armand Goșu.
Rusia practică o activitate diplomatică de tip clasic, în limitele legii, în timp ce alți diplomați acreditați la București se amestecă în treburile interne ale României, afirmă ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, într-un discurs ce reia narațiunile false prin care Kremlinul caută să se victimizeze.
Turcia practică o diplomație non-conflictuală, spre deosebire de România și Polonia, afirmă portavocea Kremlinului, Sputnik. Publicația interpretează dintr-un unghi propriu trilaterala România – Polonia – Turcia de la București și inventează fracturi inexistente în abordările celor trei.
Diplomația rusă pare a fi intrat într-o logică a escaladării cu privire la propunerile de redenumire a parcului Tolbuhin din București. După reacții inițiale ale ambasadei Rusiei la București, chestiunea a fost abordată de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de externe de la Moscova.