Analize

Presa rusă independentă: Putin a câștigat alegerile trișând și încălcând legea

Președintele rus Vladimir Putin se întâlnește cu presa la sediul său de campanie din Moscova, Rusia, 18 martie 2024.
© EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL   |   Președintele rus Vladimir Putin se întâlnește cu presa la sediul său de campanie din Moscova, Rusia, 18 martie 2024.

Susține jurnalismul independent

Autoritățile au eliminat candidații opoziției, au schimbat legea și au încălcat secretul votului ca să se asigure că Putin va câștiga, scrie presa rusă independentă. Pentru a legitima scrutinul au fost aduși „observatori” străini aleși dintre extremiști de dreapta și oameni plătiți de Rusia și a fost lansată o amplă campanie online. Jurnaliștii independenți scriu și despre planurile lui Putin după ce a fost reales: mobilizarea a sute de mii de ruși și intensificarea războiului în Ucraina.

„Nu am avut niciodată o campanie prezidențială care să nu corespundă într-o măsură atât de mare standardelor constituționale”. REPOST reține declarația organizației GOLOS, care monitorizează de peste 20 de ani alegerile în Rusia.

De la un an la altul, organizația GOLOS a înregistrat o deteriorare a situației privind drepturile alegătorilor. Din păcate, alegerile prezidențiale sunt cele care, în ultimii 24 de ani, au reprezentat un anti-standard în organizarea unor campanii electorale neconforme. Niciodată, însă, nu am văzut o campanie prezidențială care să nu corespundă normelor constituționale într-o măsură atât de mare.

Manipularea legislației în ajunul alegerilor. Principalele articole ale Constituției Rusiei care garantează drepturile și libertățile politice practic nu au funcționat, iar însăși Constituția a fost modificată, fiind anulate  restricțiile privind numărul de două mandate pe care poate să le dețină un președinte. Astfel a fost demolat principalul mecanism constituțional de apărare împotriva uzurpării puterii.

Manipularea dreptului de a candida. Refuzul de a-l înregistra pe Boris Nadejdin a demonstrat că instrucțiunile elaborate de CEC și MAI, de fapt, au substituit legislația electorală, iar opiniile fără dovezi ale experților au luat locul doleanțelor alegătorilor. Trierea candidaților la etapa înregistrării a fost mai drastică în comparație cu campaniile din 2012 și 2018.

Absența condițiilor pentru discuții politice publice. Pe întreg teritoriul țării continuă să fie aplicate restricții dure privind libertățile de întrunire, de exprimare și de asociere politică, măsuri similare celor aplicate în condiții de război, au loc represiuni, oponenții puterii se află în închisori.

Alegătorii au fost forțați să voteze. Presiunile asupra alegătorilor cu scopul de a-i forța să voteze s-au intensificat în ultimii ani, iar în 2024 au atins apogeul și au devenit deschise. De data aceasta a atins un nivel fără precedent, chiar și pentru cei care deja s-au obișnuit cu un astfel de fenomen.

Limitarea posibilităților de observare a alegerilor. Campania s-a desfășurat în condiții de restricții politice totale pentru candidați și partide de a interacționa cu organizații independente de observatori și cu cetățeni cu poziție critică. Societatea civilă nu a avut posibilitatea de a controla alegerile – misiunile de observatori din partea Camerei civice promovate pe larg și supravegherea video au avut un caracter vădit imitativ.

Încălcarea drepturilor alegătorilor. Zilele în care s-a desfășura scrutinul s-au caracterizat printr-un nivel fără precedent de violență și tensiune. După mai multe acțiuni de deteriorare a buletinelor cu vopsea și încercări de incendiere a secțiilor de votare, comisiile din unele regiuni au scos perdeaua de la cabinele de vot, polițiștii au supravegheat alegătorii din spate, urmărindu-i cum votează. La unele secții de vot din Tatarstan și din Moscova, poliția nu a permis, pe data de 17 martie, să se voteze la ora 12 (când avea loc protestul „La prânz la vot”), cerându-le alegătorilor să vină mai târziu. [Toate acestea arată] că la alegerile din Rusia nu este respectat unul din principalele principii – secretul votului. Până acum, niciodată în Rusia nu s-a întâmplat ceva similar. Alegerile actuale nu și-au îndeplinit principala funcție – să exprime opțiunile reale ale cetățenilor - și nu le-a permis să decidă în mod independent și liber în privința viitorului țării lor.

Un antisemit și un neofascist, propagandiști de la RT, un fals urmaș al lui D”Artagnan, organizatori de „putinguri” – MO a aflat cine sunt „observatorii din Europa” care au confirmat legitimitatea realegerii lui Putin

„Alegerile în Rusia sunt o sărbătoare”, ele au fost corecte, deschise și concurențiale – în ultimele zile, în mass-media propagandiste ai apărut sute de știri cu astfel de declarații ale „observatorilor internaționali”. MO relatează pe cine a folosit propaganda în locul observatorilor de la APCE sau OSCE.

Ivan Benedetti – un activist de extremă dreapta și un antisemit deschis, care neagă Holocaustul. Chiar și partidul lui Le Pen s-a dezis de el când acesta a început să se prezinte ca „antisionist”. Pentru articolul „Evreii, incest și isterie”, a fost amendat cu 10 mii de euro. „Cetățenii ruși au fost nespus de dornici să voteze și să participe la viitorul țării lor”, a spus acesta pentru TASS.

Un alt „observator” de extremă dreapta este reprezentantul unui partid simpatizant al Kremlinului, „Alternativa pentru Germania”, Ulrich Singer. El s-a „așezat la casa lui” în Rusia de mult timp, deținând o vilă lângă Moscova.

Aici, la alegerile din Rusia, e mult mai multă transparență decât în SUA”, spunea pentru TASS un oarecare „expert din SUA”, Caleb Todd Maupin. De fapt, el nu este expert, ci reporter Russia Today. În 2022, câțiva dintre subalternii acestuia l-au acuzat pe Maupin de violență și hărțuire sexuală.

A devenit „observator” și corespondentul Russia Today Eliseo Bertolazzi. El a acordat un interviu pentru NTV la una din secțiile vot, declarând că „Rusia este o țară absolut adecvată”. În 2022, Bertolazzi a publicat articolul „Ridică-te, Donbass!”, în care propagandistul a numit acapararea teritoriilor ucrainene „eliberare” și a acuzat Ucraina de atacuri asupra populației.

„Observatorul” Amedeo Avondet, de 23 de ani, până de curând era un student italian care organiza în țara sa mitinguri de susținere a agresiunii ruse cu simbolistica Federației Ruse, V și Z,  și pancarte ale Edinaia Rossia.

[…]

Kremleboții au demarat cea mai masivă campanie pentru legitimarea realegerii lui Putin, observă AGENTS.

Conturile de Twitter afiliate Kremlinului, dedicate auditoriului extern, au început o campanie care, cel mai probabil, are scopul de a crea imaginea legalității alegerilor prezidențiale care au avut loc în Rusia, relevă o analiză BotBlocker. Mesajele au început să apară în noaptea de 18 spre 19 martie. Pe lângă comentarii, kremleboții publică un spot video în limba engleză despre cum s-au mobilizat cetățenii ruși la alegeri. Acest clip a apărut în internet anterior, nu se știe cine l-a realizat. Twitturile sunt scrise în limbile engleză, franceză, germană și ucraineană și promovează trei teze legate de alegerile din Rusia. Prima este despre faptul că în Rusia au avut loc alegeri în care s-a respectat principiul liberei concurențe, la care au participat foarte mulți cetățeni ruși, care l-ar susține cu adevărat pe Vladimir Putin, și că în această țară există tradiții democratice sănătoase. Alte două teze sunt legate de Ucraina. Una – că autoritățile ucrainene ar fi comis o greșeală amânând alegerile, iar alta că Ucraina nu trebuie să „anuleze” tot ce e rusesc, inclusiv cultura rusă. Boții care au postat clipul video țin de rețeaua de dezinformare a statelor occidentale Doppelganger. Este cea mai masivă campanie desfășurată timp de o zi, constată BotBloker. Postările din cadrul acesteia au depășit 1,07 milioane de vizualizări și circa 200 de mii de distribuiri. Mai multe vizualizări a adunat doar campania de promovare a „Jocurilor viitorului”, la începutul lunii martie, dar aceea a durat o săptămână. Experții BotBloker consideră că astfel Kremlinul încercă să convingă ucrainenii de legitimitatea alegerilor în teritoriile ocupate. La scrutinul prezidențial din 15-17 martie 2024, Vladimir Putin a acumulat peste 87% din voturi. Organizația Golos a constatat  un număr record de falsificări – peste 22 de milioane de voturi.

La scurt timp după alegeri, autoritățile ar putea organiza o nouă mobilizare a rușilor la război, scrie VERSTKA.

Ministerul Apărării planifică o recrutare masivă (și o mobilizare ascunsă) pentru încercuirea Harkovului. Pentru asedierea celui mai mare oraș din estul Ucrainei vor fi trimiși cei care acum apără frontiera de atacurile forțelor ucrainene lângă Belgorod și Kursk. Aceștia, la rândul lor, vor fi înlocuiți de militari în termen și de rezerviști. În viitorul apropiat urmează să fie înrolate în armata rusă minimum 300 de mii de persoane, care vor fi trimise să lupte în Ucraina, au afirmat pentru VERSTKA patru surse din cadrul administrației prezidențiale și administrațiilor regionale și un angajat din cadrul Ministerului Apărării. Primii vor fi rezerviștii (circa 2 milioane) – bărbații care au semnate contracte cu Ministerul Apărării. Ei sunt obligați de două ori pe an să se prezinte la exerciții militare, care până în 2022 au avut un caracter pur formal. „Ceva se coace. Rezerviștii sunt adunați acum, ca înainte de mobilizare. Va fi sau nu aceasta anunțată, nu știu, însă data trecută s-a procedat la fel”, a spus un ofițer din cadrul unei unități din regiunea Zabaikalie, responsabil de antrenarea mobilizaților. De asemenea, sunt în vizor și cetățenii ruși care nu au contracte cu Ministerul Apărării ci doar se află în rezerva forțelor armate. Pe 1 martie, Vladimir Putin a semnat un decret anual de chemare la exercițiile militare a cetățenilor aflați în rezervă . […] Vor încerca să-i trimită la război și pe militarii al căror serviciu în termen se încheie. „Sarcina este să-i forțeze să semneze contracte pe cei care încheie serviciul militar în aprilie și pe cei care au fost deconcentrați anul trecut”, spune o sursă din cadrul administrației prezidențiale. Ei vor fi „convinși prin toate metodele”, confirmă o altă sursă din cadrul administrației prezidențiale. […] Judecând după ceea ce se întâmplă la birourile militare din orașe și departamentele de resurse umane din cadrul instituțiilor bugetare, nu se vor limita doar la rezerviști și foști recruți. „De la sfârșitul lunii februarie eliberăm certificate de suspendare a mobilizării pentru bugetari și angajații din întreprinderile de industrie militară”, a povestit un medic de la un birou militar din Moscova. […] Nimeni nu spune că sunt pentru eventualitatea unei noi mobilizări, însă altfel la ce ar folosi”. […] Nici măcar 87% de voturi pentru Vladimir Putin la recentele alegeri nu le acordă autorităților mână liberă pentru organizarea unor măsuri atât de nepopulare precum mobilizarea oficială, susține politologul Ilia Grașenkov. Astfel, principala dilemă a Kremlinului este în ce formă să adune oameni pentru război. „Data trecută au fost luați într-o manieră dură, acum probabil că autoritățile vor încerca să organizeze o înrolare mai blândă și treptată, apelând la recruți, studenți de la instituțiile militare, chemarea la instruire a unor specialiști etc.”, consideră politologul. Surse sus-puse numesc deschis aceste pregătiri pentru recrutarea de primăvară „mobilizarea 2.0”. Militarii în termen care vor fi trecuți la contract și rezerviștii fără experiență vor fi trimiși la frontiera de sud a Rusiei, în unitățile de sprijin și de grăniceri, pentru a-i folosi pe militarii experimentați în ofensiva asupra Harkovului. Despre același lucru vorbesc câteva surse ale VERSTKA, inclusiv din administrația prezidențială. „Următorul conform planului este orașul Harkov, care trebuie păstrat. Aceasta este posibil doar încercuind orașul. Este nevoie de 300 de mii (de mobilizați). Astfel, totul e pregătit pentru mobilizarea 2.0”, a confirmat o sursă din administrația politică prezidențială. El a adăugat că „nimeni nu dorește să transforme Harkovul în al doilea Mariupol”, dimpotrivă – „există o idee” să-l facă un exemplu al modului cum rușii „știu să lupte civilizat”. […]

Armata rusă dezvoltă o ofensivă, profitând de avantajul resursei umane, de inovații și insuficiența de armament de partea Ucrainei, scrie RE-RUSSIA.

Acapararea localității Avdiivka a marcat o nouă etapă a războiului Rusiei asupra Ucrainei. Dacă în toamna 2023, laitmotivul analiștilor a fost „impasul războiului”, în primăvara lui 2024 situația s-a schimbat. Moscova înaintează pe câteva direcții concomitent, având avantajul de forță umană, precum și a bombelor planoare pe care le poate lansa de la o distanță sigură pentru aviația rusă. Scopurile campaniei militare ruse din acest an vor rămâne acapararea întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk și ieșirea la malul râului Oskol. Pe lângă aceasta, în caz de reușită, ținte ar putea deveni Odessa și Harkov. Moscova intenționează să folosească la maximum oportunitatea apărută din cauza blocării de către Congresul american a ajutorului pentru Kiev. Pierderile masive obligă Kremlinul să recurgă la o nouă mobilizare, consideră experții: după ce și-a organizat cu succes realegerea în funcție, Putin își poate permite un asemenea pas. Capacitatea Ucrainei de a rezista pe câmpul de luptă va depinde, de asemenea, nu doar de livrările constante de armament din Occident, dar și de faptul dacă este pregătit Kievul să anunțe la rândul său mobilizarea. La această etapă, războiul a devenit în mare măsură o confruntare a resurselor – economice, militare și umane. În același timp, un rol important îl au și inovațiile, care pot compensa lipsa armelor și echipamentului. […]

Site-urile de știri false  și boții afiliați Kremlinului au început să-i discrediteze pe susținătorii lui Navalnîi în ochii ucrainenilor și pe ucraineni în ochii susținătorilor lui Navalnîi.

O monitorizare realizată de Bot Blocker, relevă că după moartea lui Alexei Navalnîi, boții și site-urile afiliate Kremlinului au început să răspândească informații care, pe de o parte îi compromit pe susținătorii politicianului opozant în ochii celor care susțin Ucraina, iar pe de altă parte trebuie să-i ațâțe pe susținătorii lui Navalnîi împotriva ucrainenilor, relatează AGENTS. Susținătorii lui Navalnîi sunt discreditați de site-uri care publică știri false în limbi străine, în interesul Kremlinului. Acestea au publicat articole (1, 2, 3) potrivit cărora fostul conducător al FBK [Fondul de luptă împotriva corupției a lui Alexei Navalnîi], Leonid Volkov, par fi „traficat refugiate ucrainene în bordelurile din Europa”. Site-urile fac trimitere la bloggerul prorus din Franța, Adrien Bocquet, (deținător și al cetățeniei ruse), care a publicat un video pe canalul său de Telegram. El îl acuză pe Volkov de traficarea femeilor ucrainene și a publicat povestea unei fete care afirmă ca e ucraineancă și povestește că cineva care s-a prezentat pe WhatsApp drept Leonid Volkov i-ar fi propus să o ajute să se angajeze și a trimis-o să lucreze într-un salon de masaj în Bruxelles, ce oferă servicii sexuale. Bocquet nu aduce nicio dovadă că femeia vorbește de Leonid Volkov de la FBK. 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 12 min
Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei
Presa rusă independentă, despre militarizarea Rusiei

Steaua roșie a armatei sovietice devine simbol al elevilor și studenților, iar cuvântul „pace” este eliminat din discursuri, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre sabotaje GRU și falsuri anti-ucrainene.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
02 May 2024
Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE
Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE

Medvedev îi dorește Americii un nou război civil, iar politologii ruși spun că anglo-saxonii vor să îi falimenteze pe europeni prin războiul din Ucraina, scrie presa rusă de propagandă. Totodată, aceasta interpretează în stil propriu atacul iranian asupra Israelului și îi dă spații ample infractorului fugar din Moldova Ilan Șor.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
25 Apr 2024
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin

Propagandiștii cer spânzurarea opozanților lui Putin și ceartă victimele inundațiilor că se plâng, scrie presa independentă. Tot acolo, despre cum învață la metrou elevii ucraineni și mutări rusești la Marea Neagră.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Apr 2024
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk

Teroriștii de la Moscova au fost dirijați cu cipuri implantate, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta este cu ochii și pe Armenia și Republica Moldova, descrise drept ostile Rusiei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Apr 2024