Analize

Presa rusă pro-Kremlin și cea independentă, versiuni diferite despre atacul terorist de la Moscova

Un suspect în atacul cu împușcături la sala de concerte Crocus în timpul unei audieri la tribunalul districtual Basmanny, din Moscova, Rusia, 24 martie 2024.
© EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY   |   Un suspect în atacul cu împușcături la sala de concerte Crocus în timpul unei audieri la tribunalul districtual Basmanny, din Moscova, Rusia, 24 martie 2024.

Susține jurnalismul independent

Ucraina și Occidentul sunt responsabile de atacul terorist de la Moscova, scrie presa pro-Kremlin care preia narațiunea semi-oficială. Jurnaliștii independenți arată însă că e vorba de o campanie de dezinformare.

Presa pro-Kremlin: Ucraina și Occidentul, responsabile de atacul terorist de la Moscova

Putin a declarat că atacul terorist de la "Crocus City Hall" le convine celor care luptă împotriva Rusiei cu mâinile Kievului. Agenția oficială TASS scrie că atacul terorist de la "Crocus City Hall" ar putea fi o verigă dintr-un lanţ de încercări ale celor care luptă împotriva Rusiei din 2014 cu mâinile regimului de la Kiev, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în timpul şedinţei consacrate situaţiei din jurul atacului terorist. „Un lucru este absolut clar: teribila crimă comisă pe 22 martie în capitala Rusiei este un act de intimidare. Şi imediat apare întrebarea - cine beneficiază de pe urma acestui lucru? Această atrocitate nu poate fi decât o verigă într-un lanţ întreg de încercări ale celor care din 2014 luptă împotriva ţării noastre cu mâinile regimului neonazist de la Kiev" - a spus şeful statului rus. Vladimir Putin a adăugat că naziştii, aşa cum se ştie, „nu au ezitat niciodată să folosească cele mai murdare şi inumane mijloace pentru a-şi atinge obiectivele”.

Ucraina se află în spatele atacului terorist de la „Crocus City Hall”, a declarat secretatul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nicolai Patrușev, citat de agenția de stat RIA Novosti. Desigur, Ucraina”, a răspuns Patrușev la întrebarea jurnaliștilor: cine se află în spatele atacului terorist, Ucraina sau organizația ISIS. […] Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a menționat că patru dintre atacatori s-au îndreptat în direcția Ucrainei, unde pe partea ucraineană pentru ei era pregătită „o fereastră” pentru traversarea frontierei.

FSB admite că în spatele actului terorist de la Crocus s-ar putea afla SUA și Marea Britanie, titrează  RIA Novosti. Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Alexandr Bortnikov, a presupus, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin, că Statele Unite, Marea Britanie şi Ucraina sunt responsabile de atacul de la Crocus City Hall. „Credem că e așa. În orice caz vorbim de materialul faptic pe care îl deținem. Sunt informații de ordin general, dar avem și ipoteze concrete”, a răspuns el la o întrebare în acest sens. […]  „Considerăm că actul a fost pregătit atât de islamiștii radicali, cât și cu aportul serviciilor speciale occidentale, iar serviciile speciale ale Ucrainei sunt direct implicate”, a subliniat șeful FSB. El a mai spus că teroriștii au vrut să fugă în Ucraina, unde erau așteptați și urmau să fie întâmpinați ca „eroi”. Serviciile speciale ruse au făcut tot posibilul să-i împiedice, a adăugat Bortnikov. Directorul FSB a afirmat, de asemenea, că SBU (Serviciul de securitate al Ucrainei) trebuie declarat organizație teroristă. Referindu-se la șeful spionajului militar ucrainean Kiril Budanov, Bornticov a remarcat că acesta demult a devenit o țintă legitimă pentru forțele ruse. […]

Bortnikov a declarat că Ucraina a instruit militanţi în Orientul Mijlociu, informează TASS.  Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) ştie că partea ucraineană a instruit militanţi pe teritoriul Orientului Mijlociu, a declarat directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, jurnaliştilor. El a adăugat că reprezentanţii regimului de la Kiev au mers în locaţiile teroriştilor, au lucrat cu aceştia şi i-au instruit. Potrivit afirmaţiilor lui Bortnikov, un exemplu în acest sens este numărul mare de cetăţeni de diferite naţionalităţi care luptă de partea regimului de la Kiev. „Aceştia sunt naţionalişti, aceştia sunt mercenari, aceştia sunt islamişti, pe care, în principiu, ţara îi atrage pentru a desfăşura activităţi de luptă pe frontul rusesc", a adăugat el.

Presa rusă independentă: propaganda dezinformează și încearcă să atribuie atacul Ucrainei, Occidentului și opoziției ruse din exil

„ISIS acționează altfel”, „poate că Abdullah l-a avut ca partener pe Mikola?”. În pofida tuturor faptelor, propaganda de la posturile de televiziune federale refuză să recunoască ISIS ca responsabilă de actul terorist, insistând că SUA și Ucraina ar fi comandat atacul. În principalele programe de știri de la posturile TV centrale, a fost mutat accentul de la islamiștii radicali la SUA și Ucraina, observă MO. Principalul argument împotriva Ucrainei este că teroriștii au fost reținuți în regiunea Breansk (deși aceștia se îndreptau spre Belarus), iar SUA „s-au deconspirat” când au avertizat că se pregătesc acte teroriste. „Ce se-ntâmplă dacă organizația teroristă Statul Islamic este strâns legată de Ucraina? Atacatorii doar au încercat să se ascundă în Ucraina, nu au rupt-o la fugă în republicile asiatice”, spune corespondentul Mihail Akincenko de la „1 Kanal”, în emisiunea „Vremea”. „Apare întrebarea: poate că Abdullah l-a avut ca partener pe Mikola, care a decis în această chestiune”. Dmitrii Kiselev, în emisiunea sa „Vesti nedeli” menționează că „ISIS acționează altfel: actele teroriste în numele ISIS sunt comise de sinucigași, care nu încearcă să fugă după atac”. Iraida Zenailova comentează la NTV: „Încercarea teroriștilor de a se retrage spre frontiera de vest  e ca o hârtie de turnesol, ei puteau fi folosiți de cei care știu foarte bine să mânuiască pe islamiștii radicali și serviciile ucrainene, maeștrii operațiunilor sub steag fals”. Declarațiile au fost însoțite de imagini video cu drapelul american și clădirea Pentagonului. Niciun propagandist nu a pomenit de operațiunea militară rusă împotriva ISIS din Siria și amenințările islamiștilor că se vor răzbuna pe Federația Rusă.

Propaganda îi face responsabili pentru atacul terorist de la Crocus City Hall și pe „agenții străini” . E  posibil ca aceasta să fie parte a campaniei de discreditare a presei independente, care spre deosebire de publicațiile aflate sub cenzura Kremlinului, relatează că atacul terorist din Moscova a fost organizat de Statul Islamic, scrie AGENTS. Duminică dimineață, agenția de stat RIA Novosti a publicat un editorial semnat de Elena Karaeva, care susține că o parte din responsabilitatea pentru actul terorist la Crocus City Hall o poartă „agenții străini” care au plecat din țară. „Atacul de la Moscova este responsabilitatea nu doar a celor care l-au comandat și organizat, dar și a „LOM-urilor” (liderilor de opinie) fugiți din țară, care au spus în permanență că un rus bun e un rus mort”, a scris Karaeva. […] După Maidan [2014], „LOM-ii” [s-au vândut dușmanilor țării], iar acum simt o „bucurie pe care o ascund cu greu față de omorurile în masă de la Odessa”, „privesc sarcastic la miile de victime din DNR și LNR” și „cu satisfacție când este atacat Belgorodul”, continuă autoarea. „Ei nu vor reuși să scape de responsabilitate. Dacă nu pe lumea asta, atunci pe cealaltă”, conchide Karaeva. Articolul a fost publicat pe site-ul RIA Novosti, pe prima pagină alături de blocul de știri despre atacul terorist. Potrivit versiunii oficiale, susținută inclusiv de Vladimir Putin, atacul terorist a fost organizat cu implicarea Ucrainei. Presa rusă practic nu menționează că responsabilitatea pentru atacul asupra sălii de concerte și l-a asumat Statul Islamic. După ce agenția Amaq afiliată Statului Islamic a publicat, în noaptea de după atac, imagini video filmate de unul dintre teroriști, Margarita Simonian a scris: „Nu aveau [veste cu explozibil]… Nici unul nu s-a pregătit să moară. Nici unul din ei nu era fanatic religios. Nici vorbă de ISIS nu poate fi”.

Propaganda rusă a găsit un nou vinovat de atacul terorist, după ce Putin a recunoscut că atacul a fost comis de islamiști. Televiziunile rusești au început să-și corecteze relatările despre atacul terorist, după ce Vladimir Putin a recunoscut pentru prima dată că acesta a fost comis de islamiști radicali, mai observă AGENTS. Propagandistul Vladimir Soloviov a declarat, în cadrul principalei emisiuni de propagandă de la televiziunea rusă, că atacul asupra sălii de concerte ar fi fost executat la comanda Washingtonului. Soloviov a numit Statele Unite „principalii sponsori și stăpâni” ai teroriștilor. „Nu contează ce pălărie purtați, ce organizație teroristă folosiți pentru a vă atinge scopurile. Nu veți reuși să va ascundeți de noi”, a adăugat acesta. În același timp, Soloviov a spus că Statul Islamic nu este implicat în atacul terorist. Aceasta este una din principalele teze ale propagandei ruse după declarația lui Putin de sâmbătă. Soloviov a insistat și asupra „amprentei ucrainene”, altă teză a propagandei ruse lansată imediat după atacul terorist. Soloviov a explicat implicarea Ucrainei prin faptul că teroriștii „au rupt-o la fugă spre Ucraina”, nu spre Finlanda sau Asia Centrală. Potrivit acestuia, în Ucraina, ei erau „așteptați de frații lor”. În cadrul ședinței privind măsurile luate după atacul terorist, Putin a confirmat în premieră că atacul a fost comis „cu mâinile islamiștilor radicali”, dar i-a separat imediat de Statul Islamic, adăugând că: „SUA încearcă pe diferite canale să-și convingă sateliții  și alte țări că potrivit datelor serviciilor lor speciale  nu ar exista vreo urmă de participare a Kievului în actul terorist de la Moscova, ca și cum atacul sângeros a fost comis de adepții islamului, organizația ISIS”. El a spus că atacul i-ar conveni „regimului neonazist de la Kiev”. În prima sa declarație de după atac, Putin a vorbit doar de Ucraina.

De asemenea, în emisie la postul de televiziune „Rossia 1”,  Soloviov a îndemnat să fie arestați și deportați cei care se prezintă drept reprezentanți ai comunităților de imigranți, ceea ce denotă intensificarea presiunilor asupra structurilor care apără drepturile imigranților care locuiesc în Rusia, notează AGENTS. „Dacă cineva vine la poliție și spune „Eu reprezint diaspora – cătușele, imediat, și deportarea. Ar fi bine și să mai stea la răcoare înainte de asta”, a spus Vladimir Soloviov. El a adăugat că în Rusia există doar statutul de avocat, iar statut de „reprezentant al diasporei, care să rezolve ceva” nu există. Potrivit lui Soloviov, diaspora poate exista doar dacă aceasta reprezintă „un cerc cultural-istoric, în care să învețe broderia și limbile natale”. În dosarul privind atacul terorist au fost reținuți șapte cetățeni ai Tadjikistanului. După atac, forțele de ordine din Ekaterinburg au intensificat controalele în rândul populației cu înfățișare asiatică, în general, în Rusia a crescut numărul de cazuri când cetățenii tadjici sunt agresați de ruși.

„Busola lor indica spre Ucraina”. THE INSIDER analizează ce spun prietenii occidentali ai Kremlinului despre atacul de la Crocus City Hall. După declarația lui Vladimir Putin în care acesta a acuzat direct Ucraina că ar fi implicată în atacul terorist, teza a fost preluată de comentatorii pro-Kremlin din țările occidentale. Astfel, fostul angajat CIA Larry Johnson, care a lucrat acolo până în 1993, iar ulterior a fost prins că răspândea informații compromițătoare false despre Michelle Obama și despre secretarul de stat John Kerry, a declarat pentru Sputnik: „Cel mai bizar e că Departamentul de Stat a declarat imediat că nu e Ucraina. Nu știm câți atacatori au fost, ce arme au folosit, ce fel de explozibil, câți oameni au murit sau au fost răniți, însă Departamentul de Stat deja știe că Ucraina nu a fost implicată”. Mult mai plastic s-a exprimat fostul expert ONU privind înarmarea Irakului, Scott Ritter, care, după ce a ieșit de la închisoare fiind condamnat pentru pedofilie, oferă comentarii doar la solicitarea presei ruse. Într-un interviu pentru Sputnik, întitulat „Atacul terorist de la Moscova nu pare un act comis de ISIS”, el povestește că „persoanele care au înfăptuit o agresiune, într-un final se îndreaptă acolo unde le indică busola”. […] „Busola” lor – este  să fie martiri și să se întoarcă acasă, în ceruri. Acești teroriști nu au procedat astfel. „Acul busolei lor” a indicat spre Ucraina și ei s-au îndreptat în direcția Ucrainei. Asta e tot ce trebuie să știm”. Jurnalista franceză Christelle Neant, care deține pașaportul așa-numitei DNR și a înființat publicația Donbass Insider în care lăuda miliția separatistă și acuza Ucraina de toate relele, a scris un articol întitulat „Atacul terorist de la Crocus City Hall a fost planificat de Ucraina?”, în publicația online rusească de limbă engleză International Reporters. Ea susține că […] „teroriștii au fost reținuți lângă Breansk, la frontieră cu Ucraina! este un fapt care mi-a atras atenția și mă gândesc tot mai mult la legătura cu Ucraina”. […] Omul de afaceri american de origine sudafricană David Sacks, a scris pe Twitter că „Dacă autoritățile Ucrainei stau în spatele acestui atac, ceea ce pare tot mai plauzibil, SUA trebuie să se dezică de ea, altfel vom deveni complici”. Sacks s-a remarcat prin mai multe declarații anti-ucrainene, răspândind și unele fake-uri evidente, de exemplu despre faptul că forțele ucrainene ar fi conduse de generalul american Antonio Aguto Jr., care ar fi venit în Ucraina formal în calitate de consilier și a adus cu el o unitate de luptă. […] Scott Bennett, pe care Sputnik îl prezintă ca „fost ofițer american, expert în războiul psihologic” și analist al Departamentului de stat în lupta cu terorismul, susține că atacul „a fost cel mai probabil orchestrat, dacă nu planificat cu implicarea Departamentului de stat al SUA, CIA, serviciului britanic MI6 și Mossadului israelian”. […] Propagandiștii ruși nu sunt deloc deranjați de faptul că acest „expert” este un impostor, care a fost condamnat în SUA pentru purtarea ilegală a uniformei militare și obținerea unei locuințe la o bază militară în mod fraudulos. […]

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 11 min
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin

Propagandiștii cer spânzurarea opozanților lui Putin și ceartă victimele inundațiilor că se plâng, scrie presa independentă. Tot acolo, despre cum învață la metrou elevii ucraineni și mutări rusești la Marea Neagră.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Apr 2024
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk

Teroriștii de la Moscova au fost dirijați cu cipuri implantate, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta este cu ochii și pe Armenia și Republica Moldova, descrise drept ostile Rusiei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Apr 2024
De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul
De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul

Una din cele mai recente teorii ale conspirației este cea a „Marii resetări”, prin care „Guvernul mondial” ar urmări să instaureze un regim totalitar la scară globală.

Marian Voicu
Marian Voicu
11 Apr 2024
Presa rusă independentă: de ce a atacat Statul Islamic Rusia
Presa rusă independentă: de ce a atacat Statul Islamic Rusia

Politica Rusiei, în special în Siria și Afghanistan, i-a făcut pe jihadiști să atace la 22 martie, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre stagnarea economică a Rusiei și arestarea unui alt dizident.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Apr 2024