Analize

SCIENCE+: Dezinformări în Europa Centrală și de Est

Fermierii ies pe străzile din Varșovia, Polonia, 27 februarie 2024.
© EPA-EFE/Leszek Szymanski   |   Fermierii ies pe străzile din Varșovia, Polonia, 27 februarie 2024.

Susține jurnalismul independent

Rusia este înconjurată de baze americane dotate cu arme nucleare iar refugiații ucraineni reprezintă o amenințare în țările în care se află, potrivit unor dezinformări notate de SCIENCE+ și Free Press Eastern Europe, alături de partenerii lor.  MAKSYM ERISTAVI, PETER GEORGIEV, MARIUS DAEA și KATERYNA SAVRANSKA au selectat și materiale legate de o presupusă politică anti-bulgară a Kievului și de criza cerealelor.

Refugiații în vizor

Ucrainenii nu sunt împiedicați să fugă în țările democratice

Potrivit Detector Media și Fakehunter, postarea verificată, însoțită de o imagine, nu înfățișează un șanț la granița Ucrainei cu Uniunea Europeană menit să descurajeze refugiații ucraineni, așa cum se pretinde. Este de fapt un șanț antitanc din Donețk, existent din 2016 și recent renovat. Afirmații similare au apărut în urmă cu un an, când rapoartele au sugerat că Ucraina ar fi săpat un șanț la granița cu Moldova pentru a împiedica oamenii să se sustragă de la mobilizare. Astăzi, ucrainenii sunt speriați și cu împușcături la punctele de trecere a frontierei și cu pierderea dreptului de ședere în Polonia dacă se întorc în Ucraina.

Ucrainenii nu sunt o amenințare pentru localnici

Rețelele de socializare sunt din nou pline de speculații, de data aceasta concentrându-se pe presupusele avantaje pe care le-ar avea refugiații în fața localnicilor. În Polonia, dezinformarea susține că anumite cartiere din Wroclaw se depopulează din cauza colonizării ucrainene, omițând în mod convenabil factori precum costul ridicat al vieții și inconvenientele urbane care îi împing pe oameni la periferie. De asemenea, ei afirmă în mod fals că refugiații de război ucraineni primesc automat cetățenia poloneză după doi ani, fără a cunoaște limba. În Franța și Germania, vina pentru infestarea cu ploșnițe este atribuită în mod greșit refugiaților ucraineni, în timp ce adevăratele cauze sunt reprezentate de schimbarea stilului de viață și rezistența la insecticide. În Republica Cehă, speculațiile se învârt din nou în jurul naționalității ucigașului din Klanovice.

Propagandă de război

Nu, ucrainenii nu fac poliție în cazul fermierilor din Polonia

În cadrul ultimei ediții a buletinului Narrative Break am analizat protestul actual al fermierilor din Polonia și am evidențiat principalele relatări predominante în regiunea Europei Centrale și de Est. Săptămâna trecută, Konkret24 a descoperit că anumite persoane de pe rețelele de socializare se folosesc de proteste pentru a alimenta sentimente antiucrainene prin răspândirea de știri false. Un exemplu este difuzarea unei fotografii care arată un plasture alb-roșu-galben-albastru pe o uniformă de poliție, sugerând că cetățenii ucraineni sunt implicați în menținerea ordinii în timpul protestelor. Totuși, această fotografie este veche și nu are legătură cu evenimentele actuale. În ciuda acestui fapt, postarea a câștigat un interes semnificativ, cu aproape 42.000 de vizualizări și peste 800 de like-uri.

Rusia nu este înconjurată de baze americane dotate cu arme nucleare

O imagine a făcut înconjurul Facebook-ului din Bulgaria, care pretinde că prezintă o hartă care ilustrează „bazele SUA dotate cu arme nucleare” - în ea sunt etichetate peste 70 de locații cu însemnele NATO situate în jurul Rusiei. Această afirmație este falsă, notează Factcheck. Postarea confundă termenii „baze NATO", „baze americane" și „baze cu arme nucleare", considerându-i interschimbabili, echivalându-i în mod nejustificat. Harta furnizată nu reușește să reprezinte cu acuratețe niciunul dintre aceste concepte. În afară de Statele Unite, armele nucleare sunt accesibile doar în cinci țări europene membre NATO.

Rusia lovește Germania

La sfârșitul lunii ianuarie, Germania a dezvăluit o campanie de dezinformare rusă pe rețeaua de socializare X, care a ajuns la zeci de milioane de utilizatori vorbitori de limbă germană. Cunoscută sub numele de campania „Doppelgänger", aceasta vizează statele occidentale încă din februarie 2022. Potrivit Infosecurity, acest efort de dezinformare al Rusiei a fost dezvăluit la scurt timp după invazia Ucrainei și a persistat, diplomația franceză recunoscând că este vorba despre o activitate rusească încă din vara anului 2023. Având în vedere durata sa, este probabil să continue până în 2024.

Dezbină și cucerește

Utilizatorii rețelelor de socializare speculează că națiuni europene precum Slovacia, Polonia și România urmăresc împărțirea Ucrainei după înfrângerea militară a acesteia, conform unei Publicații sârbeDelfi clarifică faptul că națiunile europene susțin de fapt Ucraina în războiul său defensiv împotriva Rusiei. Editorialul denunță acest lucru ca fiind o încercare grosolană de manipulare, indicând tactica Rusiei de a-și proiecta acțiunile asupra altora pentru a influența cetățenii și politicienii străini, în timp ce abate atenția de la propriile acțiuni.

Nesiguranța alimentară

Cerealele ucrainene nu sunt toxice

La sfârșitul săptămânii, Andrej Babiš a publicat un videoclip în care susține că cerealele ucrainene sunt contaminate, în care apare un cocoș pe nume Silver care pare să respingă produsul importat. Cu toate acestea, inspecțiile oficiale din Republica Cehă au considerat cereale ucrainene ca fiind sigure. S-a dovedit că Babiš s-a referit la un videoclip învechit care a evidențiat problemele de siguranță alimentară din Ucraina, declanșând discuții privind standardele de control al alimentelor, în ciuda faptului că nu erau raportate probleme în Republica Cehă la acel moment. Manipulátoři a remarcat că astfel de preocupări nu se referă exclusiv la importurile din Ucraina, ci sunt frecvente pentru diverse alimente importate (123).

Mesaje media anti-minorități

Dezinformare despre „politica antibulgară" a Ucrainei

Un utilizator de pe Facebook afirmă: „ACEASTA este o fotografie a monumentului distrus și deteriorat al lui Khan Kubrat din Ucraina!”, însă imaginea înfățișează de fapt „steagul bulgar ars în Ucraina”. Ambele incidente au atras atenția în mod semnificativ la sfârșitul lunii februarie, lucru ce a coincis cu sărbătoarea națională a Bulgariei din 3 martie. În afară de postarea greșită din 29 februarie, în care utilizatorul a confundat cele două povești din motive neclare, Factcheck arată că ambele servesc drept presupuse dovezi ale presupusei politici antibulgare a Ucrainei, care vizează suprimarea identității bulgare.

RUNDA BONUS

În Ungaria, guvernul amplifică relatările Kremlinului. Partenerii noștri de la Telex analizează modul în care autoritățile ajută Rusia să își răspândească propaganda și influențează opinia publică în legătură cu războiul. 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin

Propagandiștii cer spânzurarea opozanților lui Putin și ceartă victimele inundațiilor că se plâng, scrie presa independentă. Tot acolo, despre cum învață la metrou elevii ucraineni și mutări rusești la Marea Neagră.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Apr 2024
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk

Teroriștii de la Moscova au fost dirijați cu cipuri implantate, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta este cu ochii și pe Armenia și Republica Moldova, descrise drept ostile Rusiei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Apr 2024
De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul
De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul

Una din cele mai recente teorii ale conspirației este cea a „Marii resetări”, prin care „Guvernul mondial” ar urmări să instaureze un regim totalitar la scară globală.

Marian Voicu
Marian Voicu
11 Apr 2024
Presa rusă independentă: de ce a atacat Statul Islamic Rusia
Presa rusă independentă: de ce a atacat Statul Islamic Rusia

Politica Rusiei, în special în Siria și Afghanistan, i-a făcut pe jihadiști să atace la 22 martie, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre stagnarea economică a Rusiei și arestarea unui alt dizident.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Apr 2024