Analize

Presa pro-Kremlin crede că războiul din Ucraina e o luptă între anglo-saxoni și UE

Dmitri Medvedev, Moscova, Rusia, 17 Decembrie 2023.
© EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL   |   Dmitri Medvedev, Moscova, Rusia, 17 Decembrie 2023.

Susține jurnalismul independent

Medvedev îi dorește Americii un nou război civil, iar politologii ruși spun că anglo-saxonii vor să îi falimenteze pe europeni prin războiul din Ucraina, scrie presa rusă de propagandă. Totodată, aceasta interpretează în stil propriu atacul iranian asupra Israelului și îi dă spații ample infractorului fugar din Moldova Ilan Șor.

Medvedev a numit rusofobă decizia SUA privind Ucraina, titrează RIA Novosti. Comentând decizia SUA de a acorda ajutor suplimentar Ucrainei, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitrii Medvedev, a numit această decizie rusofobă și și-a exprimat dorința ca în SUA să izbucnească un nou război civil, care să ducă la căderea „imperiului răului secolului XXI”. „Având în vedere decizia rusofobă adoptată, nu pot să nu doresc cu toată sinceritatea ca să fie cuprinse SUA cât mai rapid de un nou război civil… care va duce la prăbușirea infamă a ticălosului imperiu al răului al secolului XXI – Statele Unite ale Americii”, a scris el într-un comentariu pe canalul său de Telegram.

SUA îşi vor continua politica radicală faţă de Ucraina, scrie GAZETA. Preşedinta Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, a declarat într-un interviu pentru Agenţia de presă RIA NOVOSTI că Statele Unite nu au fost şi nu vor fi niciodată în favoarea negocierilor de pace în Ucraina. Valentina Matvienko a spus că Statele Unite vor continua o politică radicală faţă de Ucraina. „Americanii nu au fost, pe parcursul acestor doi ani, şi nu vor fi niciodată susţinători ai negocierilor de pace sau a unor acorduri de pace. Nu, ei vor continua această politică radicală”, a spus Matvienko. Ea a adăugat că nu se pot aloca bani pentru arme şi rachete cu rază lungă în timp ce se discută despre pace.

Anglo-saxonii susțin războiul din Ucraina ca să falimenteze UE

Conflictul din Ucraina – operațiune a SUA și a Marii Britanii de șubrezire a economiei UE. SUA și Marea Britanie încearcă să slăbească economia Uniunii Europene pe fundalul conflictului în Ucraina, a declarat pentru Izvestia politologul Marat Bașirov. Acesta a comentat astfel anunțul premierului Marii Britanii privind alocarea celui mai mare (până acum) pachet de ajutor pentru Ucraina, în timpul vizitei în Polonia, pe 23 aprilie. „Britania va acorda ajutorul în coordonare cu americanii. Ei au așteptat până când americanii vor vota noul pachet de ajutor. Suma pe care o va aloca Marea Britanie nu este mare. Aceasta nu va influența nivelul dotării tehnice a Forțelor Armate ale Ucrainei. Este o încercare de a forța UE să finanțeze acest conflict. Banii pe care i-au alocat americanii vor rămâne în America. Banii pe care îi alocă britanicii vor rămâne în Britania. Europa, însă, este împinsă să cumpere direct mijloace militare – muniții, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană etc. Este o înțelegere între SUA și Britania. Acestea au convenit să slăbească economia UE. Întregul conflict din Ucraina este o operațiune pentru șubrezirea economică a UE”, a spus Bașirov.

SUA vor să vlăguiască Uniunea Europeană cu mâinile lui Zelenski. Washingtonul dorește să secătuiască economia Uniunii Europene cu mâinile președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a comentat  pentru Izvestia politologul Igor Nikulin, expert militar, fost membru al comisiei ONU privind dezarmarea. „Zelenski va stoarce toată seva din Uniunea Europeană, atât cât va putea. Pentru aceasta a fost instalat de SUA. Principala misiune a acestei aventuri americane în Ucraina este epuizarea Uniunii Europene. Zelenski se descurcă destul de bine. Ucraina deja datorează peste 200 de miliarde de dolari, UE va procura pentru o sumă similară armament american, în schimbul a ceea ce deja a fost transmis Ucrainei. Nimic personal – doar business”, a spus expertul.

Pentru că n-au doborât toate rachetele trase de Iran, sistemele anti-aeriene occidentale sunt complet ineficiente

Atacul iranian cu rachete a arătat incapacitatea sistemului de apărare antiaeriană al Israelului și aliaților săi, spune principalul propagandist al Kremlinului Dmitrii Kiselev, în emisiunea sa „Vesti nedeli” de la Rossia 1. „Da, statul evreu se mândrește cu sistemul său de apărare antirachetă „Cupola de fier”, cu sistemele „Spider”, „Praștia lui David” și „Hetz”. Cu toate acestea Israelul și-a dat seama că în lupta pe care el însuși a inițiat-o, nu va arăta deloc bine și a chemat în ajutor „băieții mari”. Astfel a fost activată nu doar „Cupola de fier” și alte „Hetz-uri”, ci și toate posibilitățile SUA, ale Marii Britanii și ale Franței, sistemele din Orientul Apropiat, de pe corăbiile din Marea Roșie și Mediterană. A fost ridicată toată aviația din regiune. Britanicii au acționat din Cipru, francezii din Iordania. Toată această forța de apărare a fost penetrată cu ușurință. Sute de drone și de rachete de croazieră au suprasolicitat apărarea antiaeriană a aliaților, iar 9 rachete balistice lansate din Iran au căzut în Israel. Da, acestea nu au deteriorat nimic, însă Iranul a anunțat din timp că nu țintește niciun obiect concret. Misiunea a fost de a ridiculiza scutul aerian al Israelului, oricât s-ar lăuda cineva cu acesta. Misiunea a fost îndeplinită cu brio” […]

Infractorul-fugar Ilan Șor avertizează în presa rusă că Moldova riscă o catastrofă

Opoziţia din Republica Moldova s-a adunat la Moscova din cauza persecuţiei Guvernului de la Chișinău, a declarat Ilan Şor, citat de TASS. Liderii opoziţiei moldovene s-au reunit la un forum la Moscova din cauza persecuţiei Guvernului pro-european de la Chişinău, a declarat politicianul Ilan Şor. În cadrul reuniunii, acesta a anunțat formarea blocului politic de opoziţie „Victorie". „Am fi organizat cu bucurie evenimentul nostru la Chişinău, dar astăzi Republica Moldova este un stat capturat. Astăzi, orice opozant din Republica Moldova este deja un trădător de la bun început, orice eveniment politic se termină cu arestări, însoţite de percheziţii şi pedepse din partea regimului pro-european", a spus Şor. La forumul de la Moscova a fost anunţată crearea blocului politic "Victorie" în ajunul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului privind aderarea la UE din toamna anului 2024 din Republica Moldova. Din cadrul blocului fac parte partidele Renaşterea, Şansă, Victorie şi Forţa de Alternativă pentru Salvarea Moldovei și deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova care au fost membri ai partidului Şor, declarat ilegal în Republica Moldova.

Republica Moldova nu are viitor în UE, scrie TASS, care îl citează pe Ilan Șor. Opozantul moldovean Ilan Şor crede că în UE republica se va confrunta cu depopularea şi creşterea infracționalității, iar businessul local nu va putea rezista concurenţei cu antreprenorii occidentali. „Ne aşteaptă soarta ţărilor baltice, de unde oamenii au plecat cu familiile lor în căutarea unei vieţi mai bune. Acesta va fi începutul sfârşitului poporului moldovenesc. Refugiaţii vor veni în turmă la noi, în Republica Moldova. Ţara va trebui să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de UE pentru a o accepta", a scris Şor pe canalul său de Telegram, după avizul pozitiv al Curții Constituţionale la iniţiativa de a organiza un referendum privind aderarea la UE. Printre alţi factori negativi, el a subliniat inevitabila, potrivit afirmaţiilor sale, creştere a preţurilor la resursele energetice, pierderea pieţelor din Rusia şi Republica Belarus. „Mulţi dintre fermierii noştri nu vor supravieţui acestei lovituri. Va veni sfârşitul pentru mediul de afaceri moldovenesc: 90% dintre antreprenorii moldoveni nu vor rezista concurenţei" - consideră politicianul. „UE este un bloc politic care poate cere Republicii Moldova să-şi schimbe statutul neutru şi să participe la conflictele internaţionale ...  Referendumul este o luptă pentru Moldova noastră, pentru viitorul moldovenilor în ţara lor natală. Trebuie să apărăm acest viitor", a îndemnat Şor.

Locuitorii Republicii Moldova sunt încurajaţi să se înregistreze ca români în timpul recensământului populaţiei. Opozantul moldovean Ilan Şor şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la activarea partidelor şi politicienilor pro-români, care încurajează cetăţenii Republicii Moldova să se declare români în chestionarele recensământului populaţiei lansat în republică. „În legătură cu recensământul populaţiei din ţara noastră, se aud tot mai tare apelurile de a abandona identitatea moldovenească. Ni se spune că trebuie să ne considerăm români, să vorbim limba română, să urmăm tradiţiile naţionale străine - aceasta este o încercare de a ne rescrie istoria şi de a ne schimba viziunea despre noi înşine",  a scris Şor pe canalul său de Telegram. Politicianul a îndemnat la patriotism. „Istoria noastră, tradiţiile şi limba noastră merită respect şi păstrare. Trebuie să spunem sincer şi deschis că suntem moldoveni", a spus acesta.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților
Presa rusă independentă, despre cum lucrează propaganda Moscovei și o nouă criză a migranților

Ucrainenilor li se vinde povestea că pierd războiul, actori ruși pretind că-s ucraineni în filme de propagandă, iar copiii sunt îndoctrinați cu mituri sovietie. Între timp, se pregătește o nouă criză a migranților în Europa.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
17 May 2024
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina
(R)evoluția dronelor în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a transformat dronele într-una din cele mai redutabile arme din arsenalul celor două tabere, iar inovațiile în acest domeniu continuă într-un ritm rapid.

Victor Sămărtinean
Victor Sămărtinean
13 May 2024
Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova
Presa pro-Kremlin, despre cum Rusia e o victimă, eliminarea lui Zelenski și planuri NATO cu Moldova

Putin e citat de presa pro-Kremlin cu vechile narațiuni false privind agresarea Rusiei și a rușilor. Veridica a selectat și dezinformări despre îndepărtarea lui Volodimir Zelenski și planuri NATO cu Republica Moldova.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok
Presa rusă independentă, despre propaganda și dezinformarea Kremlinului pe TikTok

Propaganda rusă s-a intensificat pe TikTok, rețea care nu este moderată, scrie presa independentă rusă. Aceasta observă și noua tendință de dezinformare – nici nu se mai încearcă mimarea adevărului.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 May 2024