Analize

Presa pro-Kremlin, dezinformări cu Republica Moldova și alegerile prezidențiale din Rusia

O femeie ține în mână un ziar care arată o fotografie a președintelui rus Vladimir Putin, în timpul votului anticipat la alegerile prezidențiale din Rusia, pe o stradă din Donețk, o parte a Ucrainei controlată de Rusia, 13 martie 2024.
© EPA-EFE/STRINGER   |   O femeie ține în mână un ziar care arată o fotografie a președintelui rus Vladimir Putin, în timpul votului anticipat la alegerile prezidențiale din Rusia, pe o stradă din Donețk, o parte a Ucrainei controlată de Rusia, 13 martie 2024.

Susține jurnalismul independent

Franța împinge Moldova spre război, scrie presa pro-Kremlin. Tot acolo, despre arestări plănuite de guvernul de la Chișinău, impunerea „agendei LGBT” și amestecul american în alegerile preziențiale din Rusia.

Franța pregătește intrarea Republicii Moldova în război. Transnistria, principala țintă.

Franța vrea să controleze R. Moldova, inclusiv Transnistria. GAZETA.RU preia opinia unui expert care „a explicat de ce Franţa are nevoie de cooperare militară cu Republica Moldova. Expertul militar Serghei Prostakov a comentat informaţiile conform cărora Franţa şi Republica Moldova au încheiat un acord de cooperare în domeniul apărării. Potrivit acestuia, citat de Tsargrad.tv, Parisul intenţionează să controleze regiunea, inclusiv Transnistria. „Transnistria, care de multă vreme este orientată spre Rusia, reprezintă un obiectiv pentru Paris. În jurul acestei regiuni, poate fi jucată și cartea „României Mari", atunci când Republica Moldova, chiar şi fără Transnistria, va fi anexată la România" - a spus Prostakov. El a adăugat că și preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este pregătită să acapareze Transnistria. În acelaşi timp, Rusia nu poate asigura securitatea republicii [separatiste transnistrene] decât prin stabilirea controlului asupra Odesei şi asupra teritoriului înconjurător, a concluzionat expertul. […]

TASS: Fostul adjunct al ministrului de externe de la Chişinău consideră că se încearcă atragerea republicii într-o provocare militară. Republica Moldova, a cărei constituţie prevede neutralitatea, este aprovizionată cu arme pe fondul conflictului din Ucraina pentru a fi atrasă într-o provocare militară, a declarat fostul adjunct al ministrului de externe al Republicii Moldova, expertul în securitate Valeriu Ostalep, în legătură cu planurile autorităţilor moldovene de a deschide o misiune permanentă de apărare a Franţei la Chişinău, ceea ce a stârnit critici aspre din partea partidelor de opoziţie. "De ce Franţa acordă atât de multă atenţie înarmării Republicii Moldova, trimiterii unei misiuni aici, ştiind a priori că în stânga sa este Ucraina, iar în dreapta NATO? Nu am nicio îndoială că cei împotriva cărora se pregătesc toate aceste provocări sunt la curent cu acestea şi pregătesc măsuri de răspuns. Şi toate acestea pe teritoriul nostru, folosind oamenii noştri. Şi puneţi-vă întrebarea: „De dragul cui? Cine sunt aceşti oameni pentru care trebuie să murim aici?” - a subliniat Ostalep într-un comentariu pentru publicaţia Noi.md. […]

Presa pro-Kremlin, platformă pentru oligarhul fugar Ilan Șor, implicat în devalizarea sistemului bancar din Moldova, și pentru fostul președinte urmărit penal, Igor Dodon

GAZETA: Autorităţile Republicii Moldova pregătesc arestarea şefului Găgăuziei după întoarcerea acesteia din Rusia. Autorităţile moldovene se pregătesc să o aresteze pe şefa Găgăuziei, Evghenia Guţul, imediat după întoarcerea acesteia din Federaţia Rusă, a declarat opozantul moldovean Ilan Şor la postul de televiziune "Rossia-24". "Avem informaţii din interior că autorităţile moldovene se pregătesc să o aresteze pe Evghenia Guţul chiar pe aeroport" - a spus Şor, subliniind că Guţul este gata să lupte pentru interesele populaţiei Autonomiei Găgăuze până la capăt. Pe 7 martie, Evghenia Guţul a anunţat că se va întoarce în republică, în ciuda încercărilor autorităţilor centrale de a o intimida cu urmărire penală. La 1 martie, şefa Găgăuziei Evghenia Guţul a sosit într-o vizită de lucru la Moscova. Aceasta s-a întâlnit cu preşedinta  Consiliului Federaţiei [camera superioară a Parlamentului rus], Valentina Matvienko, și cu președintele  Vladimir Putin. […]

GAZETA: Ilan Şor a anunţat o recompensă pentru fotografii şi videoclipuri privind abuzurile autorităţilor din Moldova. Liderul partidului "Şor", interzis în Republica Moldova, Ilan Şor, s-a adresat locuitorilor ţării cu un apel de a lupta împotriva abuzurilor autorităţilor moldovene. El a anunţat o recompensă pentru dovezi ale faptelor de corupţie, pe canalul său Telegram.  […] Potrivit afirmaţiilor acestuia, fiecare act legislativ adoptat distruge vieţile cetăţenilor moldoveni. Ilan Şor a subliniat că locuitorilor ţării li s-a luat libertatea de exprimare, deoarece critica la adresa autorităţilor ar fi pedepsită ca ameninţare la securitatea statului. Ilan Şor a acuzat-o pe preşedintă şi pe partidul de guvernământ că urmăresc o politică de oprimare a locuitorilor rusofoni, a fermierilor, pensionarilor, şi că elaborează planuri de falsificare a rezultatelor alegerilor. La sfârşitul lunii februarie, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a numit-o pe Maia Sandu drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale a ţării, întrucât conduce republica către lichidare. Duma de Stat a  comparat Republica Moldova cu Ucraina din primul Maidan, scrie Gazeta.

TASS: Fostul preşedinte al Republicii Moldova a acuzat autorităţile ţării de distrugerea valorilor familiei.  Fostul preşedinte al Republicii Moldova, liderul celui mai mare partid de opoziţie Partidul Socialiştilor, Igor Dodon, a acuzat-o pe Maia Sandu şi partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, de distrugerea valorilor familiei şi de promovarea propagandei LGBT în instituţiile de învăţământ. „Sunt împotriva propagandei LGBT în şcolile noastre. Sunt împotriva ca să li se vorbească copiilor mei despre asta în clasă. Nu este nimic de discutat cu Sandu pe această temă, dar sunt foarte curios dacă preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi premierul Dorin Recean vor asta pentru copiii lor? Sunt 100% sigur că nu” - a spus Igor Dodon la canalul de televiziune „Exclusiv”. Acesta a subliniat că în această temă este apropiat de poziţia fostului preşedinte american Donald Trump şi a premierului ungar Viktor Orbán. „Dacă ar fi să luăm un exemplu de la vreun lider occidental, ar fi de la Trump şi Orbán, şi nu de la Biden şi Macron. Aş dori să văd o persoană aflată la putere în Republica Moldova cu aceleaşi opinii ca ale lor, care să oprească totul şi să se poziţioneze în apărarea intereselor naţionale” – a explicat Dodon. Publicația face referire la o campanie cu genericul  „Copiii LGBT în şcoala ta”, din 2022, desfăşurată de o organizație non-guvernamentală. Campania, de fapt, a fost destinată profesorilor, on-line, nu în școli, ca să ajute profesorii să poată sprijini copii care se confruntă cu bullying-ul din cauza stereotipurilor față de persoanele LGBT. Campania nu a avut legătură cu programa școlară sau cu guvernarea PAS.

RIA Novosti, dezinformări pe bandă rulantă despre un presupus amestec american în alegerile prezidențiale din Rusia

Autorităţile americane încearcă să reducă prezenţa la alegerile prezidenţiale din Rusia. RIA NOVOSTI face trimitere la un comunicat al biroului de presă al Serviciului de informaţii externe al Rusiei (SVR), potrivit căruia „administraţia președintelui SUA Joe Biden a pus ca sarcină ONG-urilor americane să reducă prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă, care urmează să se desfășoare în perioada 15-17 martie”.

SVR a raportat că există apeluri din SUA să fie ignorate alegerile prezidențiale din Rusia, scrie tot Ria Novosti, care precizează relatează că Washingtonul, prin intermediul surselor de pe internet, ar difuza apeluri către cetățenii Federației Ruse să ignore alegerile prezidențiale.

Aceeași agenție oficială de știri, titrează că SUA au planificat atacuri cibernetice în ziua alegerilor din Rusia. SUA planifică atacuri cibernetice asupra sistemului de votare electronică la distanţă la alegerile pentru preşedintele Federaţiei Ruse, pentru a îngreuna numărarea voturilor, a declarat biroul de presă al Serviciului de informaţii externe al Rusiei. „Specialiști americani de înaltă calificare în IT ar putea comite atacuri cibernetice asupra sistemului de vot electronic  la distanță”, au precizat serviciile speciale. Prin astfel de acțiuni, SUA vor să facă imposibilă numărarea voturilor a unei părți considerabile a alegătorilor ruși, au explicat surse SVR”.

RIA NOVOSTI explică și „De ce Occidentul vrea să reducă prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale din Rusia. Potrivit calculelor Washingtonului, „reducerea prezenţei la vot", în urma apelurilor de neparticipare şi a atacurilor cibernetice, va oferi Occidentului pretextul de a pune la îndoială rezultatul alegerilor din Federaţia Rusă, arată comunicatul Serviciului de informaţii externe al Rusiei.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mariana Vasilache

Mariana Vasilache
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin
Presa rusă independentă, despre cinismul propagandiștilor și funcționarilor lui Putin

Propagandiștii cer spânzurarea opozanților lui Putin și ceartă victimele inundațiilor că se plâng, scrie presa independentă. Tot acolo, despre cum învață la metrou elevii ucraineni și mutări rusești la Marea Neagră.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
18 Apr 2024
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk
Presa pro-Kremlin, despre teroriști controlați cu cipuri precum porcii lui Elon Musk

Teroriștii de la Moscova au fost dirijați cu cipuri implantate, scrie presa pro-Kremlin. Aceasta este cu ochii și pe Armenia și Republica Moldova, descrise drept ostile Rusiei.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
11 Apr 2024
De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul
De la Apocalipsă la „Marea resetare”: Cel Bun, cel Rău și Estul

Una din cele mai recente teorii ale conspirației este cea a „Marii resetări”, prin care „Guvernul mondial” ar urmări să instaureze un regim totalitar la scară globală.

Marian Voicu
Marian Voicu
11 Apr 2024
Presa rusă independentă: de ce a atacat Statul Islamic Rusia
Presa rusă independentă: de ce a atacat Statul Islamic Rusia

Politica Rusiei, în special în Siria și Afghanistan, i-a făcut pe jihadiști să atace la 22 martie, scrie presa rusă independentă. Veridica a selectat și articole despre stagnarea economică a Rusiei și arestarea unui alt dizident.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
05 Apr 2024