RĂZBOI ÎN UCRAINA: Republica Moldova își va majora, anul viitor, bugetul pentru Apărare cu circa 70%

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Republica Moldova își va majora, anul viitor, bugetul pentru Apărare cu circa 70%
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Femei soldat fac selfie în timp ce așteaptă parada militară la Chișinău, Republica Moldova, 27 august 2021.

Republica Moldova își va majora, anul viitor, bugetul pentru Apărare cu circa 70%. Această creștere este determinată de amenințările de securitate cu care se confruntă statul ex-sovietic, majoritar românofon, ce se învecinează cu Ucraina invadată de trupele ruse. Potrivit Radio Chișinău, cheltuielile pentru sectorul apărare națională vor constitui, în 2023, 0,5% din Produsul Intern Brut. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că resursele suplimentare vor fi direcționate spre consolidarea protecției spațiului aerian al Republicii Moldova și că amenințările de securitate de ordin extern sunt generate, în primul rând, de războiul de pe teritoriul Ucrainei. În plan intern, adaugă el, sunt amenințări care țin de regimul separatist din Transnistria, de prezența acolo a trupelor ruse și a depozitului de armament de la Cobasna. Nu putem neglija nici riscul declanșării unui conflict intern, de către forțe interesate de destabilizarea situației - a mai avertizat ministrul Nosatîi.

În mijlocul unui război hibrid

Rusia încearcă, prin acțiuni destabilizatoare, să perturbe situația în Republica Moldova, care se află în mijlocul unui război hibrid - a declarat, recent, și președinta pro-occidentală Maia Sandu, într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN, citat de media de la Chișinău. Șefa statului a mai afirmat că Moscova folosește resursele energetice ca o armă în acest război.  Riscurile, spune ea, persistă, chiar dacă nu există o amenințare militară în aceste zile, ținând cont de evoluția războiului pe care-l poartă Rusia împotriva Ucrainei: „Desigur, Ucraina își apară astăzi propria libertate, dar apără și libertatea (Republicii) Moldova. Chiar dacă, datorită Ucrainei, nu există o amenințare militară în aceste zile, ne confruntăm cu un război hibrid, sunt încercări ale Rusiei de a destabiliza situația în (Republica) Moldova. Faptul că avem problema regiunii transnistrene și avem trupe rusești care staționează acolo ilegal de decenii, desigur, crește riscurile de securitate” - a declarat Maia Sandu. Ea acuză și grupările corupte care, împreună cu forțe politice pro-ruse și cu suportul Moscovei, organizează proteste, pentru a destabiliza situația din Republica Moldova. În urmă cu o săptămână, autoritățile de la Chișinău au deschis un dosar penal după ce fragmente de rachete au căzut în apropierea orașului Briceni, de lângă granița cu Ucraina. Anterior, o altă rachetă a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, la Naslavcea, tot în apropierea frontierei, după ce a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană. La începutul lunii octombrie, trei rachete au survolat teritoriul Republicii Moldova, în timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei.

 

Timp citire: 2 min