Știri

Experți din Republica Moldova vor merge la Moscova, ca să identifice o soluție pentru munițiile rusești stocate în depozitele de la Cobasna

Peste 50 de membri ai Partidului Popular Creștin-Democrat din Moldova protestează în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, față de întârzierea retragerii Armatei a 14-a Ruse și a depozitelor de muniție din Transnistria, luni, 29 septembrie 2003.
© EPA PHOTO/EPA/DUMITRU DORU/CAPTION CORRECTION/   |   Peste 50 de membri ai Partidului Popular Creștin-Democrat din Moldova protestează în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, față de întârzierea retragerii Armatei a 14-a Ruse și a depozitelor de muniție din Transnistria, luni, 29 septembrie 2003.

Susține jurnalismul independent

Experți din Republica Moldova vor merge, luna viitoare, la Moscova, ca să identifice o soluție pentru munițiile rusești stocate în depozitele de la Cobasna, din regiunea secesionistă pro-rusă Transnistria – a anunțat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru Radio Chișinău. Experții ar urma să facă o evaluare a stării munițiilor, pentru a stabili dacă acestea pot fi neutralizate pe loc sau trebui evacuate.

„Noi ne dorim ca acest proces să fie efectuat cu cea mai mare transparență, cu implicarea unor mecanisme internaționale ce asigura desfășurarea coordonată și cu o transparență internațională asupra acestui proces” - a precizat ministrul Apărării.  În depozitele de la Cobasna din raionul Râbnița (regiunea estică a Republica Moldova, necontrolată de autoritățile constituționale) ar fi stocate circa 20.000 de tone de arme și muniții. Cea mai mare parte a acestora a fost depozitată acolo în urma retragerii trupelor sovietice din țările membre ale fostului Pact de la Varșovia. O explozie accidentală în depozite ar avea efecte catastrofale pentru locuitorii din jur și ar afecta grav mediul.  

Condusă, pe atunci, de președintele Boris Elțîn, Rusia s-a angajat încă de la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999, să-și retragă armamentul și munițiile de la Cobasna până în 2002. Au fost retrase doar circa 22 de tone de muniții și distruse câteva sute de unități de tehnică blindată. Procesul de evacuare și casare a munițiilor și armamentului a fost oprit în 2003. Paza depozitelor de la Cobasna este asigurată de circa o mie de militari din cadrul așa-numitului Grup Operativ de Trupe Ruse, dislocat în regiunea separatistă. Autoritățile de la Chișinău insistă asupra retragerii necondiționate a acestor trupe, care staționează ilegal de aproape 27 de ani. Transnistria a ieșit, de facto, de sub controlul autorităților centrale în 1992, după un conflict armat soldat cu sute de morți și tranșat odată cu intervenția trupelor Moscovei de partea rebelilor.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți

Aproape un miliard de alegători, un milion de secții de votare și un scrutin care durează de pe 19 aprilie până pe 1 iunie.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești

Țintele au fost orașele Dnipro și Krivoi Rog.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Posibil atac israelian în centrul Iranului
Posibil atac israelian în centrul Iranului

Teheranul susține că instalațiile nucleare din regiune sunt „complet sigure”.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă

Săptămâna trecută, Arhiva Națională de Filme a interzis difuzarea a două filme rusești de propagandă, care urma să fie proiectate la două cinematografe din București.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024