Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Știri

EXPLOZII ÎN TRANSNISTRIA UPDATES

Soldații salută în timpul unei parade militare de „Ziua Victoriei”, care marchează cea de-a 69-a aniversare a victoriei Aliaților asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, în centrul orașului Tiraspol, în Republica Transnistreană separatistă, la aproximativ 80 de kilometri sud-est de Chișinău, Republica Moldova, la 09 mai 2014.
©EPA/STR  |   Soldații salută în timpul unei parade militare de „Ziua Victoriei”, care marchează cea de-a 69-a aniversare a victoriei Aliaților asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, în centrul orașului Tiraspol, în Republica Transnistreană separatistă, la aproximativ 80 de kilometri sud-est de Chișinău, Republica Moldova, la 09 mai 2014.
Festivalul de conferințe

7 mai. Separatiștii acuză atacuri cu drone

Așa-zisele autorități din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, din estul Republicii Moldova, au anunțat, sâmbătă, că patru explozii au avut loc, în ajun, în apropierea unui fost aerodrom dintr-un sat de la granița cu Ucraina, Voronkovo, din raionul Râbnița. Nu s-au înregistrat victime – precizează așa-numitul minister de Interne al secesioniștilor, care adaugă că o echipă de anchetatori se află la fața locului. Satul Voronkovo, Vărăncău în română, este situat la aproximativ cinci kilometri de frontiera cu Ucraina. În ultimele săptămâni, au sporit temerile că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Transnistria, mai ales după ce un general rus a susținut că ofensiva trupelor Moscovei vizează și stabilirea unui coridor către regiunea separatistă. La rândul său, Kievul a acuzat Rusia că dorește destabilizarea Transnistriei pentru a justifica o intervenție militară în zonă.

 

4 mai. Bruxellesul promite sprijin militar Chișinăului

UPDATE 7: Uniunea Europeană își va mări semnificativ sprijinul militar pentru Republica Moldova - a anunțat, miercuri, președintele Consiliului European, Charles Michel, după ce explozii și atacuri bizare cu rachete în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria au provocat temeri de destabilizare în statul vecin Ucrainei. La o conferință de presă comună de la Chișinău cu președinta Republicii Moldova, pro-occidentala Maia Sandu, Michel a promis că europenii vor trimite echipamente militare suplimentare.  „Nu vedem niciun risc iminent, dar avem planuri pentru a face față unor scenarii pesimiste” – a precizat șefa statului. Ea a repetat că, referitor la incidentele din Transnistria, există argumente care indică responsabilitatea forțelor pe care le-a numit favorabile războiului din republica-fantomă.

28 aprilie. Moscova acuză acte de terorism în Transnistria

UPDATE 6: Moscova a condamnat, joi, ceea ce a numit actele teroriste înregistrate, zilele trecute, în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, din estul Republicii Moldova.  „Suntem alarmați de escaladarea tensiunilor” din regiune – susține purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Rusia, mai afirmă ea, „condamnă cu fermitate încercările de a implica Transnistria în evenimentele din Ucraina”. MAE rus cere Tiraspolului și Chișinăului să găsească soluții constructive la noua criză. La Kiev, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a calificat Transnistria drept un cap de pod al rușilor, care comportă unele riscuri pentru Ucraina. El a descris recentele explozii drept o provocare a Rusiei, posibil pretext pentru o acţiune militară. Regiunea separatistă transnistreană se află aproape de Odessa, cel mai mare oraș-port ucrainean la Marea Neagră. Trupele ucrainene de la graniță au fost suplimentate.

27 aprilie. Tiraspolul afirmă că s-a deschis focul dinspre Ucraina asupra teritoriului Transnistriei

UPDATE 5: Ministerul român al Apărării Naţionale a precizat, miercuri, că, în prezent, Armata României nu are militari în Republica Moldova vecină, care să participe la exerciţii sau alte forme de instruire în comun. Precizarea survine după ce o publicaţie de limbă rusă a propagat narațiunea falsă potrivit căreia România, cu sprijinul NATO, plănuiește să atace regiunea secesionistă pro-rusă Transnistria (est) și apoi apoi să anexeze Republica Moldova. Tot miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept provocatoare afirmaţia consilierului prezidenţial ucrainean Oleksi Arestovici că trupele Kievului pot rezolva rapid problema problema transnistreană.  

UPDATE 4: Aşa-zisul minister de Interne al Transnistriei, regiune separatistă prorusă din estul Republicii Moldova, a afirmat că, în timpul nopţii de marţi spre miercuri, au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina asupra satului Cobasna, unde se află un mare depozit de armament şi muniţii. Marţi, preşedintele Republicii Moldova, pro-occidentala Maia Sandu, a declarat, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, pe care îl convocase mai devreme în regim de urgenţă, că incidentele care au avut loc recent în Transnistria constituie o escaladare a tensiunilor şi au fost provocate din interiorul regiunii separatiste.

La rândul său, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria, care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, ca să găsească un pretext pentru intrarea trupelor sale în această zonă. Tot la Kiev, consilierul prezidențial Oleksi Arestovici a declarat că Ucraina poate rezolva problema transnistreană cât ai pocni din degete. El mai spune că, în cazul unei agresiuni a secesioniștilor pro-ruși, Republica Moldova poate conta și pe sprijinul României, fiindcă e vorba despre același popor.

26 aprilie. Maia Sandu confirmă exploziile din Transnistria și acuză Tiraspolul de provocări

UPDATE 3: Incidentele care au avut loc în ultimele ore în Transnistria constituie o escaladare a tensiunilor şi au fost provocate din interiorul regiunii separatiste transnistrene – a declarat marţi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, pe care îl convocase mai devreme în regim de urgenţă. „Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Pe durata mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în şcoli şi instituţii medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediul aşa-numitul minister al securităţii, incidentul de la aerodromul din Tiraspol şi explozia de la nodul de radiocomunicaţii din Maiak. Autorităţile Republicii Moldova urmăresc cu precauţie şi vigilenţă evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol” – a declarat Maia Sandu. Ea a confirmat că una din explozii  a avut loc pe aerodromul din Tiraspol şi a spus că, cel mai probabil, responsabili de incidentele care au avut loc în regiunea transnistreană în ultimele 24 de ore sunt forţe pro-război din interiorul regiunii transnistrene. În plus, şefa statului le-a cerut cetăţenilor să se informeze doar din surse sigure şi să nu se lase pradă provocărilor. Maia Sandu a subliniat că autorităţile de la Chişinău nu planifică şi nu desfăşoară acţiuni de blocare economică a regiunii transnistrene, iar prioritatea ţării rămâne soluţionarea paşnică a diferendului transnistrean.

Şi Consiliul Suprem de Securitate a cerut instituţiilor statului vigilenţă maximă, şi a recomandat instituţiilor publice: intensificarea verificărilor circulaţiei în împrejurimile zonei de securitate; intensificarea patrulării şi verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova şi la frontieră; creşterea nivelului de alertă în ceea ce priveşte securizarea obiectivelor de infrastructura critică; creşterea nivelului de alertă a tuturor instituţiilor responsabile de asigurarea ordinii publice şi securităţii.

Mai multe explozii au avut loc luni seara şi marţi dimineaţă în regiunea separatistă transnistreană – notează Radio Chişinău. Două turnuri de comunicaţie care, potrivit presei din regiune,  retransmiteau posturi de radio din Federaţia Rusă au fost aruncate în aer în localitatea Maiak. Totodată, aşa-numitul Minister al Securităţii din Transnistria a fost luni seara ţinta unui atac cu tiruri dintr-un aruncător de grenade. Tot luni, au fost raportate explozii în apropiere de o unitate militară dislocată în preajma localităţii Parcani din stânga Nistrului, după cum anunţă aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol, potrivit postului de radio citat.

UPDATE 2: Misiunea OSCE în Republica Moldova a condamnat marţi orice încercare de destabilizare a situaţiei în Zona de Securitate şi în regiunea separatistă Transnistria, şi a făcut apel ca toate părţile să menţină calmul şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea submina încrederea şi stabilitatea de ambele părţi ale Nistrului. „Misiunea păstrează contacte periodice cu partenerii relevanţi, monitorizează îndeaproape evoluţiile din mandatul său şi evaluează cu atenţie elementele incidentelor” – a transmis OSCE, într-un comunicat.

UPDATE: Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova se întrunește, marți, la sediul Preşedinţiei. După şedinţă, șefa statului, pro-occidentala Maia Sandu, va face declarații de presă. Anterior, tot marți, în zori, două explozii s-au înregistrat în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer. Nu s-au înregistrat victime. Experții de la Chișinău consideră că incidentele din regiunea transnistreană sunt acțiuni subversive ale Federației Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.  Fostul ministru liberal al Apărării, generalul de brigadă în rezervă Vitalie Marinuța, spune că Rusia ar fi interesată în destabilizarea situației, iar acțiunile acesteia sunt imprevizibile.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Autorităţile din Republica Moldova se declară îngrijorate de incidentul de la Tirapol, aşa-zisa capitală a regiunii secesioniste pro-ruse Transnistria (est), unde un atac cu grenade a vizat sediul serviciului de securitate al separatiştilor. Persoane neidentificate ar fi uzat de un aruncător de grenade, care a avariat intrarea în clădire, dar n-a produs victime. Oficialii de la Chişinău cred că miza atacului e crearea pretextelor pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţionale. Ei cheamă la păstrarea calmului.

Republica Moldova, repetiţie pentru Georgia şi Ucraina

Transnistria a ieşit, de facto, de sub controlul autorităţilor centrale după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor Moscovei de partea rebelilor secesionişti, în 1992, la nici un an de când Chișinăul își proclamase  independența. Fostul preşedinte rus, Boris Elţîn, s-a angajat să retragă trupele din Transnistria încă de la summitul OSCE de la Istanbul, din 1999. Circa 1.500 de militari şi importante arsenale ruseşti s-ar mai afla acolo. Potrivit analiştilor, secesiunea Transnistriei a inaugurat scenariul pentru separarea ulterioară, tot cu sprijin rusesc, a Osetiei de Sud şi Abhaziei de Georgia şi a Donbassului de Ucraina.            

Tags: Rusia , Transnistria , Războiul din Transnistria , Republica Moldova , Război în Ucraina
Ajută Veridica.ro
Alte știri
Ruşii susţin că au înconjurat Bahmutul

Ruşii susţin că au înconjurat Bahmutul

Deşi experţii spun că are o valoare strategică îndoielnică, oraşul a devenit un simbol al luptei pentru controlul regiunii industriale Donbas.

Turcia acceptă intrarea Finlandei în NATO

Turcia acceptă intrarea Finlandei în NATO

Președintele turc i-a anunțat azi decizia omologului finlandez cu care a discutat la Ankara.

Șeful ONU se află în Ucraina pentru discuții despre continuarea exportului de cereale pe Marea Neagră

Șeful ONU se află în Ucraina pentru discuții despre continuarea exportului de cereale pe Marea Neagră

Acordul expiră săptămâna viitoare, iar Ucraina l-ar vrea prelungit pentru cel puțin un an.

Veridica News

04 May 2022

Actualizat la: 21 Feb 2023 13:42:31
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
Ungaria susține că nu are bază legală pentru a-l aresta pe Vladimir Putin în caz că intră în țară
Ungaria susține că nu are bază legală pentru a-l aresta pe Vladimir Putin în caz că intră în țară

Președintele rus este urmărit de Curtea Penală Internațională pentru crimă de război.

24 Mar 2023
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat regiunea Herson, parțial ocupată de trupele ruse de invazie
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat regiunea Herson, parțial ocupată de trupele ruse de invazie

Zona eliberată, o regiune agricolă cheie pentru Ucraina, și, în special, orașul Herson sunt ținte zilnice ale atacurilor rusești

Veridica News
Veridica News
23 Mar 2023
Premierul Nicolae Ciucă susține că România face demersuri în interiorul Uniunii Europene pentru a menține stabilitatea guvernamentală, economică și socială a Republicii Moldova
Premierul Nicolae Ciucă susține că România face demersuri în interiorul Uniunii Europene pentru a menține stabilitatea guvernamentală, economică și socială a Republicii Moldova

„Știm că România luptă acolo” pentru interesele Chișinăului - spune președinta republicii, pro-occidentala Maia Sandu.

Veridica News
Veridica News
23 Mar 2023
Kievul mizează pe oboseala rușilor la Bahmut
Kievul mizează pe oboseala rușilor la Bahmut

„Agresorul nu renunță să ia Bahmutul cu orice preț, în ciuda pierderilor de oameni și de echipament” – susține comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sirski.

Veridica News
Veridica News
23 Mar 2023