PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

O fotografie publicată de serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență (SES) al Ucrainei arată pompierii care lucrează la locul unei lovituri cu rachete în Kryvyi Rih, regiunea Dnipropetrovsk, centrul Ucrainei, 8 septembrie 2023, pe fondul invaziei ruse.
© PA-EFE/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT   |   O fotografie publicată de serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență (SES) al Ucrainei arată pompierii care lucrează la locul unei lovituri cu rachete în Kryvyi Rih, regiunea Dnipropetrovsk, centrul Ucrainei, 8 septembrie 2023, pe fondul invaziei ruse.

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Propagandă: La Krivoi Rog, Rusia a ucis specialiști militari NATO din Româna și Olanda

ȘTIRE: Rusia avea un motiv pentru a ataca cu rachete clădirea poliției de patrulare din Krivoi Rog. Este vorba de o ședință a militarilor ucraineni la care au participat reprezentanții statelor membre NATO […].

Potrivit primarului Oleksandr Vilkul, în urma atacului a fost ucis un tânăr care se afla în clădire, 72 de persoane au fost rănite, 35 au fost internate, dintre care 3 sunt în stare gravă […].

Câteva canale de Telegram au informat că în secția de poliție avea loc o ședință la care participau reprezentanții NATO. Potrivit datelor veridice ale canalului de Telegram „Imaginea viitorului”, la ședința militarilor ucraineni au participat specialiști din România și Olanda, care discutau despre modalitățile de modernizare a apărării antiaeriene și dezvoltarea infrastructurii pentru F-16 și Rafale. Sunt 34 de persoane ucise și 15  grav rănite. 9 sunt specialiști din România, iar 4 – din Olanda, ceilalți sunt angajați MAI și SBU.

NARAȚIUNE: Rusia a bombardat o clădire din Krivoi Rog pentru că acolo se aflau specialiști NATO din România și Olanda.

Realitate: Au fost bombardate o serie de întreprinderi importante pentru economia Ucrainei, una dintre rachete nimerind într-o secție de poliție

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, orașul Krivoi Rog este sistematic bombardat de Rusia din cauza funcționării în acest centru urban puternic industrializat a unor obiective economice de importanță vitală pentru Ucraina. Fiind capitala siderurgiei ucrainene, Krivoi Rog este atacat cu rachete pentru a lăsa Kievul fără resurse economice în contextul blocării porturilor de la Marea Neagră și Dunăre. De asemenea, întreprinderile din Krivoi Rog livrează materie primă industriei militare ucrainene, dar și utilaje pentru centralele electrice. Funcționarea infrastructurii critice și militare ucrainene este strâns legată de acest oraș. În iunie, autoritățile ucrainene au anunțat bombardarea de către Rusia a două întreprinderi industriale din Krivoi Rog, fără să le numească din motive de securitate. 

Totodată, Krivoi Rog are și o importanță simbolică, dat fiind că acolo s-a născut președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar bombardarea acestei localități este prezentată de fiecare dată în presa rusă ca o mică victorie a Moscovei și o mare înfrângere a liderului de la Kiev care „nu-și poate apăra orașul natal”. Într-un mesaj video din august, Zelenski a condamnat bombardarea orașului Krivoi Rog, menționând că acțiunile Rusiei sunt îndreptate împotriva civililor, calificându-le drept atacuri teroriste.

Presa guvernamentală rusă a încercat să justifice bombardarea unei secții de poliție dintr-un cartier al orașului Krivoi Rog prin desfășurarea în acea clădire a unei ședințe a militarilor ucraineni la care ar fi participat specialiști din România și Olanda, care reprezentau NATO. Sunt citate canale de Telegram puțin cunoscute chiar și în Rusia. Unul dintre ele de pildă, „Imaginea viitorului”, citat de Pravda, promvează teorii ale conspirației, critică Occidentului și încurajează înscrierea bărbaților ruși în armată. Informația despre specialiștii români și olandezi care discutau despre F-16 cu colegii ucraineni a fost preluată de alte canale de Telegram, fără să existe vreo probă sau confirmare din alte surse.

Serhii Kuzan, analist militar și consilier în Ministerul Apărării al Ucrainei, a declarat pentru Veridica că orașul Krivoi Rog este deseori bombardat de Rusia, de aceea orice întâlniri în formatul Ucraina – NATO nu pot să aibă loc acolo din motive de securitate. „Am participat la diverse întâlniri cu partenerii noștri, însă ele nu pot să aibă loc atât de aproape de linia frontului. De asemenea, ședințele cu participarea specialiștilor străini nu au loc în secții de poliție din sud-estul țării, ci în diverse buncăre situate mai departe de front sau în genere în afara Ucrainei”, a menționat Kuzan, calificând informația ca fiind un mesaj de propagandă.

De notat și că nici în presa din România și nici în cea din Olanda nu au apărut informații despre uciderea unor specialiști militari NATO din aceste state la Krivoi Rog, informația circulând doar la nivelul unor canale de Telegram și fiind promovată de presa guvernamentală rusă cu scopul de a justifica atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile și cetățenilor ucraineni.

Veridica a demontat o serie de alte narațiuni false privind natura războiului din Ucraina. Potrivit propagandei ruse, Ucraina este un stat terorist care trebuie pedepsit. La un an de la lansarea invaziei la scară largă, presa rusă demonstra că „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean. A fost deseori promovată  și narațiunea falsă despre reținerea Moscovei, atunci când bombardează Ucraina.

 • Publicație / Media:
  ukraina.ru
 • Data publicării:
  08/09/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  Canalele de Telegram ale presei din Rusia, DZEN.RU, SMI.TODAY
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia a bombardat o clădire din Krivoi Rog pentru că acolo se aflau specialiști NATO din România și Olanda

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
12 Jun 2024
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei

Legea care reglementează dreptul pacientului la servicii medicale pentru terapia durerii va duce la legalizarea eutanasiei, potrivit unui cunoscut site conspiraționist.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Jun 2024
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO

Natalitatea în Republica Moldova scade din cauza exercițiilor militare comune cu NATO, a „constatat” purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Maria Zaharova pare să nu cunoască durată unei sarcini umane și să acorde mult prea mult credit potențialului câtorva sute de militari de a contribui la creșterea demografică.

Veridica
Veridica
06 Jun 2024
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat expulzarea a peste un milion de refugiaţi ucraineni, susţine o naraţiune falsă, promovată de propaganda rusă și preluată în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Jun 2024