PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă comună după întâlnirea lor de la Kiev, Ucraina, 20 aprilie 2023.
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă comună după întâlnirea lor de la Kiev, Ucraina, 20 aprilie 2023.

Holzstock Festival

NATO ajută Ucraina cu arme cu scopul de a cauza un nou război mondial, potrivit propagandei ruse. În realitate, Kievul este sprijinit pentru a face față agresiunii militare a Federației Ruse.

Propagandă: NATO toarnă „gaz pe foc” în războiul din Ucraina pentru a cauza un război global

ȘTIRE: Prin acțiunile sale NATO toarnă gaz pe foc în Ucraina pentru a genera o explozie globală [a conflictului], a scris fostul europarlamentar francez Florian Philippot pe contul să de Twitter.

Acesta a reacționat la declarația secretarului general NATO Jens Stoltenberg care a spus că mai devreme sau mai târziu Ucraina va adera la Alianță.

„Acești nebuni toarnă gaz pe foc, fără să țină cont de eventualele consecințe, ei sprijină războiul pentru a cauza o explozie mondială”, a scris Philippot.

Potrivit fostului deputat, NATO trebuie oprit. „În numele păcii, vă rog să opriți NATO, haideți să părăsim rapid Alianța”, a menționat politicianul.

[…] Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a menționat că Moscova urmărește îndeaproape situația și a amintit că orientarea Kievului către Alianța Nord-Atlantică a devenit unul dintre motivele declanșării operațiunii militare speciale în Ucraina”.

NARAȚIUNE: NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial.

Realitate: Statele NATO nu sunt parte a conflictului, dar sprijină eforturile defensive ale Ucrainei care luptă împotriva agresiunii ruse

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, NATO nu este parte a conflictului din Ucraina, ci doar sprijină dreptul Kievului de a se apăra de o agresiune militară. „Ucraina are dreptul la autoapărare. Noi ajutăm Ucraina să își susțină acel drept. Acest lucru nu face Alianța Nord-Atlantică sau statele membre NATO părți ale conflictului”, a afirmat Jens Stoltenberg, justificând instruirea piloților militari ucraineni.

Potrivit art. 51 al Cărții ONU, statele membre au „dreptul inerent la autoapărare individuală sau colectivă în cazul în care se produce un atac armat”. Orientarea pro-NATO a Ucrainei nu poate fi o justificare a declanșării unui război, după cum încearcă să convingă opinia publică secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.  Invazia la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei a fost catalogată în repetate rânduri drept un atac armat neprovocat de către Adunarea Generală ONU. Așadar, unele state NATO sprijină Ucraina nu pentru a cauza un război mondial, ci pentru a ajuta Kievul să se apere de o agresiune militară condamnată de comunitatea internațională.

Presa guvernamentală rusă și canalele de Telegram prezintă declarațiile fostului europarlamentar francez drept un nou curent de opinie dominant la Paris. În realitate, Florian Philippot este un susținător și continuator al ideilor președintei Frontului Național Marine Le Pen, cunoscută ca un partener al regimului Putin în Franța. Philippot a fost vicepreședinte al Frontului Național și coordonator al campaniei electorale a candidatei, care a reprezentat la alegeri extrema dreaptă franceză. În momentul de față Philippot coordonează partidul naționalist „Patrioții”, puțin cunoscut în societatea franceză.

În baza postărilor apărute pe contul său de Twitter presa guvernamentală rusă produce știri false despre atitudinile anti-NATO din Franța și Occidentul care se destrămă. În ianuarie a.c. Florian Philippot a declarat că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski vrea război nuclear mondial. El l-a criticat pe președintele Franței Emmanuel Macron că s-a îndrăgostit de Zelenski și îl sprijină necondiționat. În octombrie 2022 politicanul a acuzat NATO că a organizat diversiuni la gazoductul rus „Nord Stream”, susținând că dispune de informații că Rusia nu este de vină.  Florian Philippot este deseori citat de presa de la Moscova pentru a ilustra narațiuni false despre natura războiului din Ucraina.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false asemănătoare privind natura războiului din Ucraina. Presa rusă a scris că  Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei. Jurnaliștii ruși argumentau că SUA vor trimite în ofensivă 200 de mii de militari-sinucigași ucraineni, subordonați direct Pentagonului. Propaganda rusă încearcă să convingă opinia publică că Occidentul forțează Rusia să-și extindă operațiunile militare, iar războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski.

 

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  26/05/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Belarus și alte state ex-sovietice, dar și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  MK.RU, GAZETA.RU, PRAVDA.RU, SMI.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  NATO sprijină Ucraina pentru a cauza un război mondial

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Big Pharma ţine secret un tratament pentru cancer
FAKE NEWS: Big Pharma ţine secret un tratament pentru cancer

Big Pharma îmbolnăveşte omenirea, în timp ce îi refuză accesul la tratamente împotriva cancerului, potrivit unui cunoscut site conspiraţionist, filorus.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Jul 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  

Militarii ucraineni și mercenarii străini au violat femei și au jefuit civili în regiunea Harkov, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Jul 2024
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024