Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Volodimir Zelenski vrea război nuclear mondial

Un activist de la IPPNW Germania și ICAN Germania poartă o mască a președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce ține o machetă de rachetă în timpul unei demonstrații împotriva rezilierii Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) în fața ambasadei americane de la Pariser Platz, în Berlin, Germania, 01 august 2019.
©EPA-EFE/OMER MESSINGER  |   Un activist de la IPPNW Germania și ICAN Germania poartă o mască a președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce ține o machetă de rachetă în timpul unei demonstrații împotriva rezilierii Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) în fața ambasadei americane de la Pariser Platz, în Berlin, Germania, 01 august 2019.

Volodimir Zelenski îi cere Occidentului mai mult armament pentru a cauza un război nuclear mondial, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe un politician francez. În realitate, Ucraina are nevoie de armament din Occident pentru a se apăra de agresiunea rusă în contextul continuării ostilităților.

ȘTIRE: „Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski își dorește să atragă toate statele lumii într-un război nuclear mondial, a declarat politicianul francez, fostul europarlamentar Florian Philippot.

„Zelenski le cere statelor din Occident să crească cantitățile de armament furnizat. El își dorește un război nuclear mondial! Haideți să scăpăm repede de această marionetă ieșită din minți”, a scris el pe Twitter.

[…]

Începând cu 24 februarie Moscova desfășoară o operațiune militară specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Vladimir Putin a anunțat că scopul operațiunii este de „a apăra oamenii care timp de opt ani au fost supuși terorii și genocidului din partea regimului de la Kiev”. Forțele armate au ca scop să elibereze Donbassul și să garanteze securitatea Rusiei”. 

NARAȚIUNE: Scopul lui Volodimir Zelenski este să atragă omenirea într-un război nuclear mondial.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa rusă prezintă o postare pe Twitter a politicianului Florian Philippot ca fiind părerea întregii societăți franceze, scriind că în  Franța „a fost descoperit marele plan de agresiune al lui Zelenski”. Florian Philippot este un susținător și continuator al ideilor președintei Frontului Național Marine Le Pen, cunoscută ca un partener al regimului Putin în Franța. Philippot a fost vicepreședinte al Frontului Național și coordonator al campaniei electorale a candidatei, care a reprezentat la alegeri extrema dreapta franceză.

În 2017, la câteva săptămâni după înfrângerea candidatei Marine Le Pen la alegerile prezidențiale, Philippot înființează o nouă forță politică, numită „Patrioții”, care avea o perioadă de timp statut de ONG, cu scopul de promova ideile naționaliste în societatea franceză.  Ca și Le Pen, Florian Philippot are o poziție antieuropeană, rusofilă și etnocentrică.

Pe 30 octombrie 2022 el acuzat NATO că a organizat diversiuni la gazoductul rus „Nord Stream”, susținând că dispune de informații că Rusia nu este de vină.  Florian Philippot este deseori citat de presa de la Moscova pentru a ilustra o serie de narațiuni false despre natura războiului din Ucraina.

Pe 27 decembrie 2022 el a declarat că Zelenski nu este susținut de Congresul american pentru că în timpul discursului liderului ucrainean în sală erau doar 82 din 213 republicani. Politicianul este citat de presa guvernamentală rusă cu diverse ocazii.  

De data aceasta, Florian Philippot spune că Zelenski este un agresor care vrea să lanseze un război mondial nuclear, fără să amintească de decizia Moscovei de a invada Ucraina la 24 februarie 2022 sau despre crimele de război comise de Rusia pe teritoriul unui stat străin. Ucraina, care se apără de agresiunea Rusiei, este prezentată ca un invadator, iar solicitările legitime de sprijin cu armament ale Kievului sunt arătate ca o dorință de a declanșa un război nuclear mondial.

Astfel de narațiuni, identificate și în trecut, au ca scop să semene spaimă în societățile din Occident pentru a bloca furnizările de armament pentru Kiev, amenințarea nucleară devenind între timp un element al acestui război hibrid. De notat că sperietoarea cu războiul nuclear a fost reluată și oficial de fostul președinte rus, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a spus că dacă Rusia pierde războiul din Ucraina ar putea declanșa un război nuclear. Medvedev i-a avertizat, totodată, pe miniștrii apărării din statele NATO să țină cont de acest lucru când discută despre furnizarea de arme către Ucraina.

Moscova și politicienii loiali Rusiei din UE încearcă să convingă comunitatea internațională că războiul din Ucraina va dura mult timp din motivul furnizării de armament Kievului, în caz contrar se va termina foarte repede, dar în baza condițiilor Rusiei. Așadar, propaganda rusă, citând politicieni pro-Kremlin, încearcă să realizeze o rocadă narativă: cauza este schimbată cu consecința. Victima este arătată ca agresor, iar invadatorul ca parte care se apără de ofensivă.

În realitate, Ucraina s-a arătat dispusă să poarte negocieri de pace, dar a renunțat la idee din cauza cererilor ultimative ale Rusiei și atacurilor acesteia asupra obiectivelor civile. Volodimir Zelenski a propus un plan de pace, bazat pe normele dreptului internațional, respins categoric de Rusia. În atare condiții, cu un adversar care respinge negocieri ci doar dă ultimaturi, Ucraina este forțată să se apere, iar pentru a se apăra are nevoie de armament – dar a solicitat doar arme occidentale, iar partenerii săi i-au furnizat doar armament defensiv.

Veridica a demontat o serie de narațiune false asemănătoare privind natura războiul din Ucraina. Presa rusă a scris că  Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei, iar din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică în 2021 că Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO, fiind nevoită să salveze Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident.

Tags: Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  19/01/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice, dar și din Occident
 • Amplificare:
  GAZETA.RU, SEGONDIA.RU, RUSKAIA VESNA, LENTA.RU, LIFE RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Volodimir Zelenski vrea război nuclear mondial
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria

FAKE NEWS: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria

Președintele Maia Sandu promovează interesele NATO în regiune și chiar ar pregăti, împreună cu Alianța Nortd-Atlantică, un conflict militar cu regiunea separatistă transnistreană, potrivit unor comentarii citate de instituții de presă din Republica Moldova și Rusia. Acestea au pornit de la o reuniune legată de o inițiativă NATO, la care a participat și președintele Republicii Moldova.

Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Monitor Fake News Nr. 31: Printre jafuri și îndemnuri la genocid, rușii se plâng de rusofobie

Monitor Fake News Nr. 31: Printre jafuri și îndemnuri la genocid, rușii se plâng de rusofobie

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Marin Gherman

20 Jan 2023

Actualizat la: 22 Jan 2023 15:02:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023