PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Volodimir Zelenski vrea război nuclear mondial

Un activist de la IPPNW Germania și ICAN Germania poartă o mască a președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce ține o machetă de rachetă în timpul unei demonstrații împotriva rezilierii Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) în fața ambasadei americane de la Pariser Platz, în Berlin, Germania, 01 august 2019.
© EPA-EFE/OMER MESSINGER   |   Un activist de la IPPNW Germania și ICAN Germania poartă o mască a președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce ține o machetă de rachetă în timpul unei demonstrații împotriva rezilierii Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) în fața ambasadei americane de la Pariser Platz, în Berlin, Germania, 01 august 2019.

Volodimir Zelenski îi cere Occidentului mai mult armament pentru a cauza un război nuclear mondial, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe un politician francez. În realitate, Ucraina are nevoie de armament din Occident pentru a se apăra de agresiunea rusă în contextul continuării ostilităților.

ȘTIRE: „Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski își dorește să atragă toate statele lumii într-un război nuclear mondial, a declarat politicianul francez, fostul europarlamentar Florian Philippot.

„Zelenski le cere statelor din Occident să crească cantitățile de armament furnizat. El își dorește un război nuclear mondial! Haideți să scăpăm repede de această marionetă ieșită din minți”, a scris el pe Twitter.

[…]

Începând cu 24 februarie Moscova desfășoară o operațiune militară specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Vladimir Putin a anunțat că scopul operațiunii este de „a apăra oamenii care timp de opt ani au fost supuși terorii și genocidului din partea regimului de la Kiev”. Forțele armate au ca scop să elibereze Donbassul și să garanteze securitatea Rusiei”. 

NARAȚIUNE: Scopul lui Volodimir Zelenski este să atragă omenirea într-un război nuclear mondial.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Presa rusă prezintă o postare pe Twitter a politicianului Florian Philippot ca fiind părerea întregii societăți franceze, scriind că în  Franța „a fost descoperit marele plan de agresiune al lui Zelenski”. Florian Philippot este un susținător și continuator al ideilor președintei Frontului Național Marine Le Pen, cunoscută ca un partener al regimului Putin în Franța. Philippot a fost vicepreședinte al Frontului Național și coordonator al campaniei electorale a candidatei, care a reprezentat la alegeri extrema dreapta franceză.

În 2017, la câteva săptămâni după înfrângerea candidatei Marine Le Pen la alegerile prezidențiale, Philippot înființează o nouă forță politică, numită „Patrioții”, care avea o perioadă de timp statut de ONG, cu scopul de promova ideile naționaliste în societatea franceză.  Ca și Le Pen, Florian Philippot are o poziție antieuropeană, rusofilă și etnocentrică.

Pe 30 octombrie 2022 el acuzat NATO că a organizat diversiuni la gazoductul rus „Nord Stream”, susținând că dispune de informații că Rusia nu este de vină.  Florian Philippot este deseori citat de presa de la Moscova pentru a ilustra o serie de narațiuni false despre natura războiului din Ucraina.

Pe 27 decembrie 2022 el a declarat că Zelenski nu este susținut de Congresul american pentru că în timpul discursului liderului ucrainean în sală erau doar 82 din 213 republicani. Politicianul este citat de presa guvernamentală rusă cu diverse ocazii.  

De data aceasta, Florian Philippot spune că Zelenski este un agresor care vrea să lanseze un război mondial nuclear, fără să amintească de decizia Moscovei de a invada Ucraina la 24 februarie 2022 sau despre crimele de război comise de Rusia pe teritoriul unui stat străin. Ucraina, care se apără de agresiunea Rusiei, este prezentată ca un invadator, iar solicitările legitime de sprijin cu armament ale Kievului sunt arătate ca o dorință de a declanșa un război nuclear mondial.

Astfel de narațiuni, identificate și în trecut, au ca scop să semene spaimă în societățile din Occident pentru a bloca furnizările de armament pentru Kiev, amenințarea nucleară devenind între timp un element al acestui război hibrid. De notat că sperietoarea cu războiul nuclear a fost reluată și oficial de fostul președinte rus, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a spus că dacă Rusia pierde războiul din Ucraina ar putea declanșa un război nuclear. Medvedev i-a avertizat, totodată, pe miniștrii apărării din statele NATO să țină cont de acest lucru când discută despre furnizarea de arme către Ucraina.

Moscova și politicienii loiali Rusiei din UE încearcă să convingă comunitatea internațională că războiul din Ucraina va dura mult timp din motivul furnizării de armament Kievului, în caz contrar se va termina foarte repede, dar în baza condițiilor Rusiei. Așadar, propaganda rusă, citând politicieni pro-Kremlin, încearcă să realizeze o rocadă narativă: cauza este schimbată cu consecința. Victima este arătată ca agresor, iar invadatorul ca parte care se apără de ofensivă.

În realitate, Ucraina s-a arătat dispusă să poarte negocieri de pace, dar a renunțat la idee din cauza cererilor ultimative ale Rusiei și atacurilor acesteia asupra obiectivelor civile. Volodimir Zelenski a propus un plan de pace, bazat pe normele dreptului internațional, respins categoric de Rusia. În atare condiții, cu un adversar care respinge negocieri ci doar dă ultimaturi, Ucraina este forțată să se apere, iar pentru a se apăra are nevoie de armament – dar a solicitat doar arme occidentale, iar partenerii săi i-au furnizat doar armament defensiv.

Veridica a demontat o serie de narațiune false asemănătoare privind natura războiul din Ucraina. Presa rusă a scris că  Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei, iar din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică în 2021 că Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO, fiind nevoită să salveze Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  19/01/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice, dar și din Occident
 • Amplificare:
  GAZETA.RU, SEGONDIA.RU, RUSKAIA VESNA, LENTA.RU, LIFE RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Volodimir Zelenski vrea război nuclear mondial

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război
Monitor Fake News Nr. 78: Africani în armata ucraineană și promisiunea raiului pentru rușii care mor în război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
12 Jun 2024
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei
FAKE NEWS: România a făcut primul pas spre legalizarea eutanasiei

Legea care reglementează dreptul pacientului la servicii medicale pentru terapia durerii va duce la legalizarea eutanasiei, potrivit unui cunoscut site conspiraționist.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Jun 2024
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO
FAKE NEWS: Natalitatea în Moldova scade din cauza exercițiilor militare cu NATO

Natalitatea în Republica Moldova scade din cauza exercițiilor militare comune cu NATO, a „constatat” purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Maria Zaharova pare să nu cunoască durată unei sarcini umane și să acorde mult prea mult credit potențialului câtorva sute de militari de a contribui la creșterea demografică.

Veridica
Veridica
06 Jun 2024
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni
FAKE NEWS: Germania vrea să scape de refugiaţii ucraineni

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat expulzarea a peste un milion de refugiaţi ucraineni, susţine o naraţiune falsă, promovată de propaganda rusă și preluată în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Jun 2024