Statele UE îi vor cere Ucrainei să cedeze în fața Rusiei și vor trece treptat de partea Moscovei, potrivit unei narațiuni false distribuite masiv de presa rusă. Aceasta face trimitere la un text publicat în Foreign Affairs de fosta consilieră a șefului diplomației europene. În realitate, cuvintele specialistei italiene au fost scoase din context, iar textul ei de susținere a Ucrainei a fost prezentat ca fiind unul pro-rus.
ȘTIRE: „Fostul consilier al șefului diplomației europene Josep Borrell, Nathalie Tocci, consideră că o parte din țările Uniunii Europene vor trece treptat de partea Rusiei și vor solicita Ucrainei să facă cedări Moscovei, scrie Foreign Affairs.
Ea consideră că principalul pericol care stă în calea coaliției europene poate fi o relativă liniște în acest conflict, ceea ce îi va permite Kremlinului să atragă de partea sa unele state UE.
Ea a mai afirmat că motivul divizării în rândurile UE pe tema susținerii autorităților ucrainene în operațiunea specială va fi posibila finalizare a fazei active a ostilităților. Acest lucru se poate întâmpla cu o mare probabilitate dacă criza energetică din Europa începe să se aprofundeze, a spus Tocci”.
NARAȚIUNE: Statele UE îi vor cere Ucrainei să cedeze în fața Rusiei.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Declarațiile fostei consiliere a șefului diplomației europene au fost scoase din context și prezentate intenționat greșit de presa rusă pentru a convinge opinia publică că „operațiunea specială militară” se desfășoară cu succes, iar statele UE pas cu pas vor trece de partea Moscovei.
În realitate, Nathalie Tocci nu a scris că UE îi va cere Kievului să cedeze. Dimpotrivă, mesajul ei a fost unul de încurajare a solidarității europene pentru oprirea agresiunii ruse. Merită menționat faptul că presa rusă nu citează prin hyperlink articolul, ci publică trimiteri la pagina de home a revistei Foreign Affairs.
Nathalie Tocci scrie în articolul „Va reuși oare Rusia să divizeze Europa? De ce o pace falsă poate fi mai rea decât un război lung” că UE nu trebuie să meargă în întâmpinarea Rusiei, deci nu trebuie să cedeze. Concluzia fostei consiliere a lui Borell este inversă celei prezentate de presa rusă. Nathalie Tocci scrie că în perioada armistițiului UE trebuie să-și dubleze sprijinul pentru Kiev „nu numai pentru a garanta că Rusia va fi învinsă, ci pentru a face posibilă victoria Ucrainei în război”. Tocci nu le solicită liderilor europeni să coopereze cu Rusia sau să facă presiuni pe lângă Kiev să cedeze în fața Moscovei.
Ea recunoaște că UE ar putea deveni mult mai divizată în contextul crizei energetice, adăugând, că o pace falsă cu Rusia va fi mai rea decât un război bun. Tocci subliniază că renunțarea UE la susținerea Ucrainei poate genera un val de naționalism și populism în UE. „Dacă Europa naționalistă este posibilă, UE naționalistă este un nonsens terminologic”, potrivit articolului publicat de Foreign Affairs.
Așadar, Nathalie Tocci nu a scris că statele UE vor solicita Kievului să cedeze în fața Rusiei. De notat că presa rusă a pus accentual pe funcția din trecut a specialistei italiene în structurile UE, fără să amintească că Tocci a semnat articolul ca director al Institutului de Relații Internaționale de la Roma, iar opinia ei nu reprezintă poziția unor state membre ale UE.