PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a ucis peste 50 de mii de femei, mobilizându-le în armată

Femei militar ucrainene participă la o repetiție generală a paradei militare în centrul orașului Kiev, Ucraina, 22 august 2018.
© EPA-EFE/STEPAN FRANKO   |   Femei militar ucrainene participă la o repetiție generală a paradei militare în centrul orașului Kiev, Ucraina, 22 august 2018.

Holzstock Festival

Din 57 de mii de femei înrolate, pe front au mai rămas vreo 6 mii, celelalte fiind ucise sau luate în prizonierat, scrie presa rusă, acuzându-l pe președintele Volodimir Zelenski că-și ucide propriul popor în războiul ruso-ucrainean. În realitate, potrivit datelor Ministerului Apărării al Ucrainei, în război au fost ucise doar 101 femei, iar multe din cele înrolate nu au ajuns pe front, ci fac parte din structurile auxiliare ale armatei aflate în diferite regiuni ale țării.

ȘTIRE: „Zelenski a ucis 50 de mii de femei. Presa din Occident a încercat să realizeze un reportaj frumos despre femeile din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei […] În articol găsim o nuanță importantă: în forțele armate au fost mobilizate sau s-au înscris voluntar 57 de mii de femei. În momentul de față au mai rămas vreo 6 mii! Unde au dispărut peste 50 de mii?!

Răspunsul este evident: au murit, au fost rănite sau au fost luate în prizonierat”.

NARAȚIUNE: Zelenski a ucis peste 50 de mii de femei, mobilizându-le în armată.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Articolele din presa rusă despre zeci de mii de femei ucise în război din vina președintelui Volodimir  Zelenski, care nu face cedări în fața Rusiei, se bazează pe o postare pe canalul de Telegram al fostului premier ucrainean pro-rus Mikola Azarov, care a fugit în Rusia în 2014. Pornind de la un reportaj realizat de AP News, dedicat femeilor din armata ucraineană, Azarov face un calcul matematic intenționat greșit, spunând că dacă pe front au mai rămas doar 6 mii de femei, înseamnă că celelalte, peste 50 de mii, au fost ucise, iar de vină este Zelenski care „nu oprește războiul”.

În realitate, potrivit datelor și explicațiilor oficiale ale ministrului Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, în armata ucraineană sunt circa 59 de mii de femei, însă doar 5-6 mii sunt în zona frontului. Doar 38 de mii de femei sunt cadre militare, celelalte fiind civili care ajută armata foarte departe de front.

Datele lui Reznikov coincid, de fapt, cu cele ale propagandei ruse, însă ministrul ucrainean explică că majoritatea femeilor nu sunt în zona frontului, nu stau în tranșee, ci ajută apărarea ucraineană în diverse structuri auxiliare sau unități de apărare teritorială. Este vorba de medici militari, specialiști în comunicare, contabili și alții care sunt mobilizați în armată. Dacă pe front sunt doar 6 mii de femei acest lucru nu înseamnă că restul au fost ucise de Rusia. Este un calcul greșit prezentat opiniei publice pentru a demoraliza societatea ucraineană.

Ministrul Apărării al Ucrainei a anunțat la un congres al femeilor din Ucraina că  în război au fost ucise 101 femei, 100 au fost rănite, iar 50 sunt dispărute fără urmă. Nici vorbă de 50 de mii de femei ucise în acest război.

Cifra de 50 de mii de femei ucise în război este exagerată și în contextul protestului Kievului față de un comunicat al UE, care a fost corectat ulterior, despre  100.000 de militari și aproximativ 20.000 de civili ucraineni uciși de la începutul războiului.

Narațiunea falsă privind pierderile reapare din când în când pe canalele de Telegram și portalurile de știri din Rusia și teritoriile ocupate pentru a semăna panică, a descuraja rezistența ucraineană și a bloca eforturile defensive ale Kievului. De fapt, ambele părți încearcă să prezinte cifre mici ale pierderilor lor. Oricum nu poate fi vorba de sute de mii de militari ucraineni uciși și zeci de mii de femei, cum scrie presa guvernamentală rusă. La un astfel de nivel al pierderilor, la care s-ar adăuga și răniți, armata ucraineană nu ar mai exista în acest moment și nu erau posibile acțiunile eficiente de contraofensivă.

Veridica a demontat de la începutul invaziei ruse o serie de narațiuni false care au ca scop să descurajeze rezistența ucraineană în război. Presa rusă scria, de pildă, că statele UE îi vor cere Ucrainei să cedeze în fața Rusiei, iar savanții americani sprijină toate ideile lui Putin referitoare la Ucraina. De asemenea, presa rusă a mai scris că secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii în timp ce Ucraina mobilizează un milion de militari, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale.

Verifică sursele:

 • Publicație / Media:
  MRIYA.NEWS
 • Data publicării:
  17/12/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  GOLOSPRAVDY.EU, QNA.CENTER, canalele de Telegram ale presei și politicienilor din Rusia, canalele de Rutube
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Zelenski a ucis peste 50 de mii de femei, mobilizându-le în armată

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024