Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Președintele Finlandei Sauli Niinisto și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Finlanda, 12 iunie 2022.
©EPA-EFE/MAURI RATILAINEN  |   Președintele Finlandei Sauli Niinisto și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Finlanda, 12 iunie 2022.

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

ȘTIRE: „NATO consideră că pacea în Ucraina poate fi atinsă în cazul cedărilor teritoriale din partea Kievului. Reglementarea conflictului din Ucraina poate avea loc, însă Kievul va fi nevoit să facă, probabil, anumite cedări, a declarat secretarul general NATO Jens Stoltenberg în timpul întâlnirii cu președintele Finlandei Sauli Niinistö.

„Pacea în Ucraina este posibilă. Depinde de prețul ei. Cât teritoriu, câtă independență, câtă libertate, câtă democrație este dispusă să plătească ea pentru pace. Este o dilemă morală complicată”, a spus Stoltenberg.

Potrivit secretarului general al Alianței, doar locuitorii ucraineni trebuie să decidă în ce mod va fi atinsă pacea”, notează RTVI.

„Stoltenberg a precizat că fără cedări teritoriale din partea Ucrainei pacea nu va fi posibilă, iar NATO va ajuta Kievul să plătească cel mai mic preț pentru pace”, scrie ziarul Komsomolksa Pravda.

NARAȚIUNE: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Secretarul general NATO Jens Stoltenberg nu a declarat că, pentru a se face pace, Ucraina trebuie să cedeze teritorii. În timpul întâlnirii cu președintele Finlandei, Stoltenberg a spus că cel mai mare preț al libertății este plătit de ucraineni, adăugând că pacea poate fi atinsă prin decizia lui Putin de a opri războiul absurd. Secretarul general al NATO nu a propus Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. Nicăieri în discursul lui Stoltenberg nu întâlnim un asemenea citat. Cuvintele sale au fost scoase din context și prezentate intenționat greșit pentru a crea impresia în spațiul informațional rusofon că NATO ar recunoaște ca fiind legitime pretențiile teritoriale ale Rusiei față de Ucraina.

Jens Stoltenberg nu a declarat că NATO va ajuta Kievul să plătească cel mai mic preț pentru pace, ci a menționat că „va sprijini Ucraina astfel încât poziția ei de negociere să fie cât mai puternică”.

Secretarul general NATO s-a referit nu la dilema morală a ucrainenilor privind cedările teritoriale, ci la dilema luptătorilor ucraineni: „Noi plătim un preț. Noi ajutăm și vedem consecințele economice ale sancțiunilor, dar fără doar și poate cel mai mare preț îl plătesc ucrainenii […] Trebuie să nu uitați în fiecare dimineață, zi sau oră că este vinovat un singur om, un singur popor, fiind vorba de Putin”.

Stoltenberg nu a solicitat Kievului să cedeze teritorii Rusiei, ci a analizat procesul de negocieri, care depinde de acțiunile militare: „Nu este o întrebare dacă pacea este posibilă. Întrebarea ar fi ce preț sunteți dispuși să plătiți pentru ea. Cât teritoriu, câtă independență, câtă suveranitate, câtă libertate, câtă democrație sunteți dispuși să jertfiți pentru pace. Este o dilemă morală complicată care va fi rezolvată doar de cei care plătesc cel mai mare preț. Obligația noastră este să-i susținem”.

Așadar, Stoltenberg s-a referit la militarii ucraineni, care pentru a nu ceda teritorii și a nu pierde suveranitatea țării luptă cu Rusia și doar Kievul poate decide când trebuie să se oprească și dacă trebuie. De fapt, mesajul lui Stoltenberg este invers celui prezentat intenționat greșit de presa pro-Kremlin pentru a convinge opinia publică că Rusia înregistrează succese remarcabile în timpul „operațiunii speciale militare” și că NATO încet-încet începe să recunoască această realitate.

Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false ale presei ruse privind cedările teritoriale, potrivit cărora Ucraina nu reconstruiește Harkovul pentru că știe că acesta se va alipi la Rusia, Kievul va ceda Rusiei orașul Zaporojie, în timp ce 95% dintre ucraineni așteaptă să fie eliberați de Rusia. Aceste narațiuni de propagandă indică pregătiri informaționale în Rusia pentru o eventuală anexare a unor noi teritorii ucrainene. 

Tags: Război în Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RTVI
 • Data publicării:
  12/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  KP.RU, TASS, VESTI.RU, LENTA.RU, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rus ia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Narațiune cheie:
  Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea orașelor Micolaev, Harkov și Odessa de naziștii ucraineni

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea orașelor Micolaev, Harkov și Odessa de naziștii ucraineni

Locuitorii regiunii Zaporojie așteaptă eliberarea de către Rusia a orașelor Micolaev, Harkov și Odessa, care au fost asuprite în ultimele decenii de naziștii ucraineni, afirmă presa pro-Kremlin. Toate aceste localități au fost însă ținta agresiunilor și bombardamentelor rusești, iar majoritatea ucrainenilor – inclusiv locuitorii regiunii Zaporojie – consideră Rusia un inamic.

FAKE NEWS: Occidentul și România vor intra în război de partea Ucrainei

FAKE NEWS: Occidentul și România vor intra în război de partea Ucrainei

O coaliție multinațională, alta decât NATO, va intra în război de partea Ucrainei, confirmând astfel că Moscova luptă, de fapt, cu Occidentul, care întreține conflictul fratricid ruso-ucrainean pentru a obține supremația globală în plan economic. Narațiunea falsă a fost lansată de jurnalistul Ion Cristoiu. În realitate, Cristoiu interpretează fapte și declarații în notă personală, fără a furniza vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina va ceda Rusiei orașul Zaporojie

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina va ceda Rusiei orașul Zaporojie

Ucraina va ceda Rusiei orașul Zaporojie, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa rusă. Obiectivul este acela de a semăna panică în rândul populației ucrainene și de a convinge opinia publică internă că „operațiunea specială” se desfășoară cu succes și poate fi extinsă asupra altor regiuni ucrainene.

Marin Gherman

18 Jun 2022

Actualizat la: 18 Jun 2022 02:24:40
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023