Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Președintele Finlandei Sauli Niinisto și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Finlanda, 12 iunie 2022.
©EPA-EFE/MAURI RATILAINEN  |   Președintele Finlandei Sauli Niinisto și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Finlanda, 12 iunie 2022.

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

ȘTIRE: „NATO consideră că pacea în Ucraina poate fi atinsă în cazul cedărilor teritoriale din partea Kievului. Reglementarea conflictului din Ucraina poate avea loc, însă Kievul va fi nevoit să facă, probabil, anumite cedări, a declarat secretarul general NATO Jens Stoltenberg în timpul întâlnirii cu președintele Finlandei Sauli Niinistö.

„Pacea în Ucraina este posibilă. Depinde de prețul ei. Cât teritoriu, câtă independență, câtă libertate, câtă democrație este dispusă să plătească ea pentru pace. Este o dilemă morală complicată”, a spus Stoltenberg.

Potrivit secretarului general al Alianței, doar locuitorii ucraineni trebuie să decidă în ce mod va fi atinsă pacea”, notează RTVI.

„Stoltenberg a precizat că fără cedări teritoriale din partea Ucrainei pacea nu va fi posibilă, iar NATO va ajuta Kievul să plătească cel mai mic preț pentru pace”, scrie ziarul Komsomolksa Pravda.

NARAȚIUNE: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Secretarul general NATO Jens Stoltenberg nu a declarat că, pentru a se face pace, Ucraina trebuie să cedeze teritorii. În timpul întâlnirii cu președintele Finlandei, Stoltenberg a spus că cel mai mare preț al libertății este plătit de ucraineni, adăugând că pacea poate fi atinsă prin decizia lui Putin de a opri războiul absurd. Secretarul general al NATO nu a propus Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. Nicăieri în discursul lui Stoltenberg nu întâlnim un asemenea citat. Cuvintele sale au fost scoase din context și prezentate intenționat greșit pentru a crea impresia în spațiul informațional rusofon că NATO ar recunoaște ca fiind legitime pretențiile teritoriale ale Rusiei față de Ucraina.

Jens Stoltenberg nu a declarat că NATO va ajuta Kievul să plătească cel mai mic preț pentru pace, ci a menționat că „va sprijini Ucraina astfel încât poziția ei de negociere să fie cât mai puternică”.

Secretarul general NATO s-a referit nu la dilema morală a ucrainenilor privind cedările teritoriale, ci la dilema luptătorilor ucraineni: „Noi plătim un preț. Noi ajutăm și vedem consecințele economice ale sancțiunilor, dar fără doar și poate cel mai mare preț îl plătesc ucrainenii […] Trebuie să nu uitați în fiecare dimineață, zi sau oră că este vinovat un singur om, un singur popor, fiind vorba de Putin”.

Stoltenberg nu a solicitat Kievului să cedeze teritorii Rusiei, ci a analizat procesul de negocieri, care depinde de acțiunile militare: „Nu este o întrebare dacă pacea este posibilă. Întrebarea ar fi ce preț sunteți dispuși să plătiți pentru ea. Cât teritoriu, câtă independență, câtă suveranitate, câtă libertate, câtă democrație sunteți dispuși să jertfiți pentru pace. Este o dilemă morală complicată care va fi rezolvată doar de cei care plătesc cel mai mare preț. Obligația noastră este să-i susținem”.

Așadar, Stoltenberg s-a referit la militarii ucraineni, care pentru a nu ceda teritorii și a nu pierde suveranitatea țării luptă cu Rusia și doar Kievul poate decide când trebuie să se oprească și dacă trebuie. De fapt, mesajul lui Stoltenberg este invers celui prezentat intenționat greșit de presa pro-Kremlin pentru a convinge opinia publică că Rusia înregistrează succese remarcabile în timpul „operațiunii speciale militare” și că NATO încet-încet începe să recunoască această realitate.

Veridica a demontat deja o serie de narațiuni false ale presei ruse privind cedările teritoriale, potrivit cărora Ucraina nu reconstruiește Harkovul pentru că știe că acesta se va alipi la Rusia, Kievul va ceda Rusiei orașul Zaporojie, în timp ce 95% dintre ucraineni așteaptă să fie eliberați de Rusia. Aceste narațiuni de propagandă indică pregătiri informaționale în Rusia pentru o eventuală anexare a unor noi teritorii ucrainene. 

Tags: Război în Ucraina
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RTVI
 • Data publicării:
  12/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  KP.RU, TASS, VESTI.RU, LENTA.RU, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rus ia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Narațiune cheie:
  Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
Alte articole
FAKE NEWS: Jandarmii români îi învață pe colegii moldoveni cum să înăbușe protestele opoziției

FAKE NEWS: Jandarmii români îi învață pe colegii moldoveni cum să înăbușe protestele opoziției

Jandarmii români au instruit carabinierii din Republica Moldova cum să înăbușe protestele opoziției dacă aceasta va încerca să blocheze preluarea unui teren pentru viitoarea ambasadă SUA. Acest fake news face trimitere la narațiunea jandarmului român și reia teme vehiculate în campanie privind iminența unor demonstrații ample.

Fals
Adevărat
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană aduce cadavre în Lisiciansk pentru a înscena un nou masacru

Armata ucraineană aduce în orașul Lisiciansk cadavre și tehnică militară distrusă pentru a înscena un nou masacru, afirmă reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării. Este cea mai recentă dintr-o serie de narațiuni false prin care Moscova încearcă să atribuie Ucrainei responsabilitatea pentru crimele de război comise de militarii ruși.

Monitor Fake News Nr. 26: propagandă rusă cu războiul nuclear, Ziua Victoriei și Transnistria

Monitor Fake News Nr. 26: propagandă rusă cu războiul nuclear, Ziua Victoriei și Transnistria

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Marin Gherman

18 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
Monitor Fake News Nr. 31: Printre jafuri și îndemnuri la genocid, rușii se plâng de rusofobie
Monitor Fake News Nr. 31: Printre jafuri și îndemnuri la genocid, rușii se plâng de rusofobie

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica News
Veridica News
16 Jun 2022