PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul mobilizează un milion de militari, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale

Militarii ucraineni pe poziții în așteptarea unui atac al trupelor ruse în apropierea orășelului Horlivka din zona Donețk, Ucraina, 22 aprilie 2022.
© EPA-EFE/STR   |   Militarii ucraineni pe poziții în așteptarea unui atac al trupelor ruse în apropierea orășelului Horlivka din zona Donețk, Ucraina, 22 aprilie 2022.

Daruieste Viata

Presa rusă distribuie o narațiune de propagandă, potrivit căreia Kievul mobilizează un milion de persoane în armată, fiind obligat de Occident să își sacrifice populația în schimbul ajutoarelor pe care le primește. În realitate nu e vorba de nicio mobilizare; Ucraina doar a solicitat asistență pentru a-și putea susține forțele de securitate care, împreună, au un efectiv de un milion de persoane.

ȘTIRE: Ambasadorul Republicii Populare Luhansk (LNR) în Rusia, Rodion Mirosnik, a scris pe canalul său Telegram despre planurile Ucrainei de a mobiliza un milion de persoane. Miroșnik a legat intenția Kievului de a apela la un milion de soldați de dorința SUA de a oferi părții ucrainene un ajutor de 40 de miliarde de dolari, precum și de asistența financiară din partea Europei.

Potrivit acestuia, din moment ce Statele Unite și Marea Britanie investesc arme, muniții și bani în criza din Ucraina, Kievul este obligat să plătească cu ființe umane. „Statele Unite și aliații au crescut volumul ajutoarelor, Kievul trebuie să răspundă cu un milion de soldați!”, a explicat el.

Ambasadorul LNR a adăugat că autoritățile ucrainene sunt indiferente față de țara lor, deoarece nu vor locui în ea.

NARAȚIUNE: Kievul mobilizează un milion de persoane în armată, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Ucraina nu a anunțat că va mobiliza un milion de militari. Narațiunea de propagandă se bazează pe o interpretare intenționat greșită a declarației ministrului Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, care a spus că armata ucraineană are nevoie de sprijin, de echipamente, alimente și altele. „E necesar să le asigurăm cele necesare celor un milion de persoane care luptă cu inamicul”, a spus șeful armatei ucrainene.

Ministrul nu a vorbit despre mobilizare, ci doar despre cheltuielile mari pentru funcționarea armatei. La începutul lui mai Oleksii Reznikov a declarat că peste un milion de persoane deja activează în sectorul ucrainean al apărării și securității. El a explicat că cifra respectivă include toți angajații, voluntarii și colaboratorii forțelor armate, unităților de apărare teritorială, poliției, gărzii naționale, serviciului de securitate ș.a. Fiind un număr destul de mare de oameni, Kievul întâmpină anumite dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea lor cu cele necesare (căști, veste antiglonț, haine).

Așadar, narațiunea lansată de presa rusă, potrivit căreia Ucraina urmează să mobilizeze un milion de militari ca răspuns la asistența financiară occidentală este falsă. Dimpotrivă, Kievul solicită sprijin Occidentului pentru sprijinirea funcționării eficiente a forțelor sale de apărare, mobilizate pe 24 februarie în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Presa rusă afirmă și că „autoritățile ucrainene sunt indiferente față de țara lor, deoarece nu vor locui în ea”. Teza nu este susținută de vreun argument sau vreo probă. Mai mult, este contrazisă de realitatea din teren – chiar și când Kievul era în pericol, conducerea Ucrainei a refuzat să părăsească orașul sau țara, deși era direct vizată de forțele rusești.  

 • Publicație / Media:
  Lenta
 • Data publicării:
  14/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, republicile populare autoproclamate Donețk și Luhansk, fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Izvestia, Eadeaily, Svpressa, m24.ru, canalele de Telegram ale agențiilor de presă din Rusia
 • Narațiune cheie:
  Kievul mobilizează un milion de militari, plătind cu ființe umane pentru împrumuturile occidentale
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

Ucraina va trimite pe front femei și bătrâni la recomandarea insistentă a Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin care-l citează pe șeful serviciilor ruse de informații externe.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Nov 2023