Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Kievul a înscenat pentru presă atacurile separatiștilor din Donbass asupra infrastructurii civile

O fotografie pusă la dispoziție de Serviciul de presă al Operațiunii Forțelor Întrunite din Ucraina arată o grădiniță avariată din Stanytsia Luhanska, în regiunea Luhansk, estul Ucrainei, 17 februarie 2022.
©EPA-EFE/JOINT FORCES OPERATION PRESS SERVICE HANDOUT  |   O fotografie pusă la dispoziție de Serviciul de presă al Operațiunii Forțelor Întrunite din Ucraina arată o grădiniță avariată din Stanytsia Luhanska, în regiunea Luhansk, estul Ucrainei, 17 februarie 2022.

Presa pro-Kremlin din Rusia și din republicile autoproclamate din estul Ucrainei a lansat o serie de narațiuni false despre distrugerea infrastructurii civile din Donbass, care ar fi fost înscenată de Kiev pentru a-și „justifica” atacurile asupra rusofonilor.

ȘTIRE: „Partea ucraineană se ocupă de distribuirea de materiale video înscenate despre Donbass, potrivit cărora a fost distrusă infrastructura civilă de către republicile populare […] Pentru a-și justifica acțiunile criminale, partea ucraineană publică informații false și înscenează distrugeri ale infrastructurii civile, chipurile, de către Miliția Populară”, scrie Regnum, prezentând probele foto / video ale Kievului privind atacurile forțelor separatiste asupra localităților ucrainene ca știri false sau materiale trucate.

„Au tras singuri asupra grădiniței. O provocare din partea forțelor armate ucrainene”, scriu oamenii în comentarii. Sunt presupuneri despre o înscenare a acestui atac: „Este un fake pregătit din timp. Uitați-vă la sticlele întregi de pe fotografii și mingile aranjate pe rafturi. În astfel de cazuri nu ar trebui să fie așa”, notează „Moskovski Komsomoleț.  

NARAȚIUNE:  Kievul a înscenat atacurile separatiștilor din Donbass asupra infrastructurii civile pentru a-și justifica crimele asupra rusofonilor

CONTEXT/ETOS LOCAL:  În contextul escaladării situației din Donbass și încercuirii teritoriului Ucrainei de către forțele militare ale Federației Ruse, forțele separatiste și-au intensificat tirurile în direcția teritoriului controlat de guvernul de la Kiev.

Observatorii OSCE au constatat o creștere spectaculoasă a cazurilor de violare a acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, unde trupele Kievului se confruntă cu separatiștii pro-ruși. S-au înregistrat sute de explozii de o parte și de alta a frontului.

De cele mai multe ori atacurile separatiștilor asupra infrastructurii civile din teritoriul controlat de guvernul de la Kiev au fost prezentate în presa pro-Kremlin ca fiind niște invenții ale Ucrainei, folosite ca prilej pentru deschiderea focului asupra teritoriului republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk. Mai mult decât atât, autoritățile separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei, au mai declarat că o mașină a fost aruncată în aer lângă clădirea administrației lor din centrul orașului Donețk. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, dar și oficialii ucraineni, au subliniat că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă "un scenariu de provocări" conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a convinge opinia publică din Rusia și din fostele state sovietice că militarii ucraineni sunt unicii agresori în Donbass, iar forțele separatiste doar se apără.  

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, grădinița din localitatea Stanița Luganska și alte obiective ale infrastructurii civile au nimerit sub focul artileriei separatiștilor din Donbass, fapt documentat de presa internațională, dar și de experții Bellingcat sau InformNapalm. Potrivit specialiștilor independenți, este vorba despre un atac dinspre teritoriul controlat de separatiștii și mercenarii sprijiniți de Moscova. Într-un raport al Forțelor Armate ale Ucrainei, se spune că în momentul atacului în grădiniță se aflau copii și educatori. Două dintre cadrele didactice au fost rănite la nivelul capului. Numeroase posturi de televiziune din străinătate au documentat acest caz și au transmis reportaje care demontează știrea falsă lansată de presa pro-Kremlin.

Merită menționat faptul că presa din Rusia a citat mult utilizatori reali sau falși ai rețelelor de socializare, care, chipurile, ar fi văzut cum armata ucraineană a tras asupra propriilor grădinițe și școli. Nu sunt prezentate numele martorilor, fotografii sau alte probe care ar ilustra această narațiune a Moscovei.

De fapt, presa pro-Kremlin și purtătorii de cuvânt ai Miliției Populare din republicile autoproclamate au fost nevoiți să lanseze aceste știri false – până la urmă destul de neconvingătoare – pentru că distrugerea obiectelor civile din estul Ucrainei de către forțele separatiste vine în contradicție cu mesajele de dezinformare „clasice” din ultima vreme. Veridica.ro a demontat o serie de fake news despre intenția Ucrainei de a masacra civilii din Donbass și inițiativa Rusiei de a salva Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident.

Tags: Ucraina , Donbass , Rusia , război , război hibrid , Criza din Ucraina
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Regnum.ru, Mk.ru
 • Data publicării:
  17/02/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Rețele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Kievul a înscenat atacurile separatiștilor din Donbass asupra infrastructurii civile pentru a-și justifica crimele asupra rusofonilor
Alte articole
FAKE NEWS: UE a abandonat Republica Moldova, iar România i-a dublat prețul la energia electrică

FAKE NEWS: UE a abandonat Republica Moldova, iar România i-a dublat prețul la energia electrică

Uniunea Europeană a abandonat Republica Moldova, România i-a dublat tariful pentru energie, iar politica antirusească a guvernării de la Chișinău a provocat crize profunde, scrie baltnews.com. În realitate, Occidentul este cel mai mare susținător financiar al Republicii Moldova, care e afectată de criză la fel ca restul țărilor din regiune.

FAKE News: România vrea să instaleze un general impus de SUA pentru a porni un război în Ucraina și la Marea Neagră

FAKE News: România vrea să instaleze un general impus de SUA pentru a porni un război în Ucraina și la Marea Neagră

PNL vrea să instaleze un guvern în frunte cu general Nicolae Ciucă pentru a angrena România într-un război împotriva Rusiei în Ucraina, scrie o publicație de la București. Narațiunea falsă este construită prin trasarea unor paralelisme forțate cu momente din istoria României când militari în funcție sau în rezervă au fost numiți prim-miniștri.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: La comanda SUA, Kievul va provoca un dezastru nuclear la Zaporojie

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: La comanda SUA, Kievul va provoca un dezastru nuclear la Zaporojie

Ucraina ar putea cauza un dezastru nuclear dacă va continua să bombardeze la comanda SUA centrala de la Zaporojie, potrivit unei narațiuni de propagandă lansată de MAE al Rusiei și distribuită de presa guvernamentală. În realitate, Rusia amplasează armament și tehnică militară pe teritoriul centralei, punând în pericol securitatea nucleară a Europei. mișcării

Marin Gherman

22 Feb 2022

Actualizat la: 22 Feb 2022 11:05:43
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Presa pro-Kremlin din Rusia și din republicile autoproclamate din estul Ucrainei a lansat o serie de narațiuni false despre distrugerea infrastructurii civile din Donbass, care ar fi fost înscenată de Kiev pentru a-și „justifica” atacurile asupra rusofonilor.
 • OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a convinge opinia publică din Rusia și din fostele state sovietice că militarii ucraineni sunt unicii agresori în Donbass, iar forțele separatiste doar se apără.
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023