Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

DEZINFORMARE: Ucraina pregătește un masacru în Donbass

Dezinformare

Ucraina se pregătește să masacreze civilii din Donbass, potrivit presei din regiunea separatistă și de la Moscova. Narațiunea falsă este o reacție la știrea privind mobilizarea de către Kiev a unităților de apărare teritorială în contextul în care există rusul unei invazii rusești.

ȘTIRE: „Se pare că ne așteptăm la un masacru: forțele apărării teritoriale din Ucraina au primit armament. Unitățile de apărare teritorială din zonele de frontieră ale Ucrainei [din estul țării] pe 15 ianuarie au primit armament și informații despre dislocare, iar până la sfârșitul iernii membrii acestor forțe din toate regiunile vor fi înarmați. […]

Autorul proiectului WarGonzo, Semen Pegov, consideră această știre o veste cu adevărat rea: „Să vă explic – o mare parte din brigăzile teritoriale ale Ucrainei se compune din adevărați ultra-naționaliști. Se pare că ne așteptăm la un adevărat masacru”, potrivit canalului său de Telegram, citat de portalul de știri al separatiștilor din Donbass Ruskaia Vesna.  

Unitățile de apărare teritorială din Ucraina se compun din naționaliști radicali, iar foarte multe brigăzi există doar pe hârtie, potrivit Discover24.

Acești naționaliști ar putea fi un instrument al Ucrainei în estul țării. „În cel mai scurt timp situația din Donbass s-ar putea agrava”, scrie portalul NVL.

Realitate

NARAȚIUNE:  Naționaliștii extremiști din cadrul forțelor de apărare teritorială ale Ucrainei vor masacra civilii din Donbass.   

CONTEXT/ETOS LOCAL:  În urma concentrării la frontierele Ucrainei a peste 100 de mii de militari ruși, a amplasării echipamentelor și tehnicii militare, Kievul a inițiat organizarea unei structuri noi de apărare teritorială, care va fi una suplimentară față de armata tradițională. Presa rusă a reacționat la știrea despre înarmarea membrilor forțelor de apărare teritoriale prin diverse narațiuni false despre intențiile belicoase ale Ucrainei, continuând în acest mod narațiunile mai vechi potrivit cărora Kievul ar fi organizat, cu sprijinul Occidentului, un genocid care a vizat populația rusofonă din Donbass.

Pe parcursul anului 2021, dar și la începutul anului curent, presa pro-Kremlin a scris despre dorința Ucrainei de a ataca Donbass-ul sau Rusia, acuzând din ce în ce mai des ceea ce a numit rusofobia Kievului și a Occidentului.

Veridica a analizat deja o serie de narațiuni false  pe această temă. Organele de presă ale guvernului rus și cele din republicile autoproclamate DNR și LNR prezintă situația din Donbass nu ca pe un conflict susținut artificial de Moscova pentru a ține Ucraina în sfera sa de influență, ci ca pe un genocid organizat de Ucraina și Occident.

Pentru a semăna frică față de Kiev în estul Ucrainei, presa pro-Kremlin a distribuit știri despre nazismul ucrainean, care este periculos pentru Rusia. Narațiunile în cauză au fost demontate recent de Veridica.

OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a prezenta procesul de constituire a apărării teritoriale din Ucraina nu ca pe o operațiune defensivă și o reacție la amenințările Rusiei, ci ca pe o inițiativă a Kievului de a ataca rusofonii din Donbass.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, apărarea teritorială din Ucraina este un element nou în sistemul de securitate, care nu are niciun scop ofensiv. Forțele apărării teritoriale reprezintă o componentă de rezervă a armatei ucrainene. Au fost create în acest sens 25 de unități de apărare teritorială, din care fac parte peste 100 de mii de militari neprofesioniști. Potrivit concepției Forțelor Armate Ucrainene, scopul acestor unități de apărare teritorială este de a câștigă timp în cazul unui atac asupra vreunei regiuni sau oraș până când la fața locului pot fi trimiși militari profesioniști.

Potrivit reprezentanților Forțelor Armatei Ucrainene, apărarea teritorială este subordonată Ministerului Apărării, de aceea nu contează convingerile confesionale sau ideologice ale membrilor săi (naționaliști, socialiști etc.). Luând în calcul scopul forțelor de apărare teritorială de a ține în loc inamicul până la sosirea militarilor profesioniști, înarmarea acestor trupe nu reprezintă sub nicio formă vreun pericol pentru rusofonii din Donbass.

Jurnalistul Semen Pegov, care a scris despre „masacrul” planificat de Ucraina și care este citat de presa pro-Kremlin, administrează un canal de Telegram cu peste 140 de mii de abonați. El este apropiat de conducerea republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk și cunoscut prin știrile false pe care le-a distribuit în ultimii ani. De exemplu, în aprilie 2021 el a scris pentru presa rusă că Ucraina a angajat mercenari din Siria pentru a organiza un genocid împotriva locuitorii Donbass-ului. Presa din Ucraina a informat în august 2020 că unul dintre liderii republicii autoproclamate Donețk, Denis Pușilin, l-a numit pe Semen Pegov „prieten, coleg și frate”. Pegov a fost decorat cu ordinul Rusiei „Merite față de Patrie” pentru reflectarea corectă a evenimentelor din Crimeea în 2014. A mai activat pe teritoriul Belarusului în timpul protestelor din 2020, scriind despre protestatarii „plătiți” de Occident.

 • Publicație / Media:
  Ruskaia Vesna, Discover24, NVL
 • Data publicării:
  15/01/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Rețele de socializare, Novorosia, Glas.ru
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina va organiza un masacru în Donbass
Marin Gherman

18 Jan 2022
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 10 min
 • Ucraina se pregătește să masacreze civilii din Donbass, potrivit presei din regiunea separatistă și de la Moscova. Narațiunea falsă este o reacție la știrea privind mobilizarea de către Kiev a unităților de apărare teritorială în contextul în care există rusul unei invazii rusești.
 • NARAȚIUNE: Naționaliștii extremiști din cadrul forțelor de apărare teritorială ale Ucrainei vor masacra civilii din Donbass.
 • OBIECTIV: Scopul acestei narațiuni este de a prezenta procesul de constituire a apărării teritoriale din Ucraina nu ca pe o operațiune defensivă și o reacție la amenințările Rusiei, ci ca pe o inițiativă a Kievului de a ataca rusofonii din Donbass.
DEZINFORMARE: Guvernarea pro-europeană a Moldovei este de vină că primarul socialist al Chișinăului scumpește transportul public
DEZINFORMARE: Guvernarea pro-europeană a Moldovei este de vină că primarul socialist al Chișinăului scumpește transportul public

Guvernul PAS este responsabil de scumpirea iminentă a tarifelor în transportul public din Chișinău pentru că a admis creșterea prețurilor la carburanți, a declarat consilierul municipal socialist Alexandr Odințov, preluat de mai multe portaluri de știri afiliate socialiștilor. De fapt, carburanții s-au scumpit ca urmare a creșterii globale a prețurilor la hidrocarburi.

Veridica
Veridica
16 May 2022
DEZINFORMARE: Rusia va fi forțată să recurgă la arme nucleare
DEZINFORMARE: Rusia va fi forțată să recurgă la arme nucleare

Putin a anunțat Al Treilea Război Mondial și va folosi arme nucleare deoarece, din cauza Occidentului, forțele sale nu reușesc să câștige războiul. Narațiunea e promovată de fostul condamnat penal Sorin Roșca Stănescu, cunoscut pentru punctele sale de vedere asemănătoare cu cele ale propagandei ruse. Aceasta din urmă promovează de la un timp ideea declanșării unui conflict nuclear, pentru a determina Occidentul să nu mai sprijine Ucraina.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 May 2022
DEZINFORMARE: Moldova renunță la neutralitate și se înarmează pentru război cu Rusia
DEZINFORMARE: Moldova renunță la neutralitate și se înarmează pentru război cu Rusia

Guvernarea de la Chișinău renunță la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce Vestul o înarmează pentru a o transforma într-un scut viu împotriva Rusiei, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator.net, care reia tezele despre prezența militară românească în Republica Moldova și sprijinul militar pe care Chișinăul l-ar oferi Ucrainei.

Veridica
Veridica
09 May 2022
DEZINFORMARE: România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria
DEZINFORMARE: România, alături de Polonia, Ucraina și Moldova, se pregătește să invadeze Transnistria

România, Polonia, Ucraina și Republica Moldova vor ataca împreună regiunea separatistă transnistreană, potrivit unei dezinformări apărute în presa română. Dezinformarea a fost publicată în România, într-un text care conține o serie de dezinformări specifice propagandei rusești.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
04 May 2022