Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

abrams

Tancurile americane nu ar putea invada Rusia și ar întâmpina dificultăți asemănătoare cu cele pe care le-au avut diviziile blindate germane din Al Doilea Război Mondial. E un fake news care trimite, pe de-o parte, la narațiunea privind planuri de atac ale NATO/SUA, iar pe de altă parte la metanarațiunea legată de cel de-Al Doilea Război Mondial.          

ȘTIRE/ȘTIRI: „Pentagonul trage un semnal de alarmă: celebrele tancuri Abrams, principala forță de atac a armatei americane, nu sunt pregătite pentru un conflict armat cu Rusia […] Planurile de consolidare a infrastructurii de transport în țările est-europene ale NATO au fost anunțate încă în 2017. Secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a declarat că cerințele pentru drumuri și poduri trebuie revizuite.

Anterior, mass-media occidentală a raportat despre problemele apărute în urma desfășurării forțelor suplimentare. Deci, în timpul transferului vehiculelor blindate grele americane în Polonia, unele vehicule de luptă pur și simplu nu se încadrau în gări datorită gabaritelor. În orașul polonez Kowalewo Pomorskie, în apropiere spre platformă, mai multe tancuri au fost aproape distruse, după ce au fost prinse în suporturile structurii din beton armat.[…]

Comandanții Pentagonului ar trebui să-și amintească despre experiența nereușită a războaielor agresive a cuceritorilor anteriori. Deși Uniunea Sovietică nu mai există, Rusia este în continuare cea mai mare țară din lume cu un climat imprevizibil.”
NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: 1. Statele Unite iau în calcul invadarea Rusiei. 2. Atacarea Rusiei ar fi un eșec întrucât echipamentele americane nu ar face față terenului. 3. SUA/NATO ar fi în aceeași postură ca Germania nazistă în cel de-Al Doilea Război Mondial. 4. SUA/NATO nu ar putea să apere Europa de Est din cauza infrastructurii acesteia.

CONTEXT/ETOS LOCAL: 1. Acțiunile agresive ale Federației Ruse – războiul cibernetic din 2007 împotriva Estoniei, războiul din Georgia, în 2008, capturarea și anexarea peninsulei ucrainene a Crimeii, în 2014, impulsionarea și sprijinirea războiului din Donbass, manevre periculoase comise de avioanele sale împotriva navelor și avioanelor NATO în Marea Neagră și Marea Baltică – reprezintă un motiv de îngrijorare pentru membri flancului estic al NATO și au atras atenția Alianței în întregul său, aceasta realizând că trebuie să își consolideze așa-numita postură de descurajare și apărare, inclusiv prin detașarea unor forțe în statele baltice și Polonia, dar dimensiunea acestora este una mai degrabă simbolică. Amenințarea venită din partea Rusiei a adus însă în atenție o nevoie veche și stringentă a Alianței, aceea de a avea posibilitatea de a deplasa rapid trupe acolo unde este nevoie. În ipoteza apărării flancului estic, s-a pus problema deplasării forțelor pe două direcții, mai întâi dinspre Vest către Est (inclusiv – sau mai ales – transferul forțelor din Statele Unite în Europa) și un coridor Constanța – Gdansk, care să permită mobilitatea pe flancul esticProblema este că infrastructura, într-adevăr, e deficitară, mai ales în România, iar forțele NATO ar putea ajunge extrem de greu în sprijinul aliaților estici; este nevoie de dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare, de consolidarea și construirea unor poduri etc. De altfel, în contextul acestui interes al Alianței pentru infrastructură poate fi explicat și sprijinul pe care fostul secretar de stat american, Mike Pompeo, l-a arătat pentru proiectul civil al Inițiativei celor Trei Mări privind construirea unui coridor Constanța – Gdansk.

2. În context narativ, Federația Rusă caută constant să se prezinte ca pe o forță amenințată de Occident, care se apropie tot mai mult și mai agresiv de frontierele sale. Rusia încă gândește în termeni de geopolitică și sfere de influență, astfel încât consideră tot spațiul ex-sovietic (și, prin extensie, chiar și pe cel est-european) drept o zonă care i se cuvine, un teritoriu acaparat sau râvnit de NATO prin integrarea unor țări din regiune și disponibilitatea de a avea relații strânse cu altele și chiar de a le accepta în viitor; dorința statelor respective și a populațiilor lor este irelevantă pentru Moscova, care reacționează brutal (vezi Ucraina) dacă simte că interesele îi sunt afectate. În logica Războiului Rece în care Statele Unite și NATO sunt definite ca inamic, propaganda insistă și pe aparente slăbiciuni ale acesteia – echipamentele cele mai performante pe care le dețin sunt, de fapt, inferioare celor rusești, militarii lor mai slab antrenați etc.

3. Marele Război pentru Apărare Patriei a reprezentat un element cheie în mitologia URSS și a fost preluat și chiar amplificat de regimul Putin, care dincolo de cultul eroilor sovietici din Al Doilea Război Mondial caută acum chiar și să reinventeze istoria: conflictul a fost o luptă cvasi-apocaliptică între binele sovietic, țintă a agresiunii și răul nazist. Se neagă responsabilitatea URSS în declanșarea conflictului și faptul că aceasta a fost, în perioada inițială, stat agresor alături de Germania nazista cu care, de altfel, a și avut un pact de neagresiune. În contextul acestei meta-narațiuni, orice forță asociată cu invadatorul (în cazul de față NATO sau Statele Unite) împrumută din caracteristicile acestuia de rău absolut.

OBIECTIV: Crearea unei imagini a SUA de stat-agresor care ar lua în calcul invadarea Rusiei; asocierea imaginii Occidentului și a SUA cu cea a Germaniei naziste; acreditarea ideii că tehnica de luptă americană este greoaie și ineficientă.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: NATO este o alianță defensivă creată tocmai pentru a răspunde amenințării dinspre Est a URSS; nu s-a pus niciodată problema unui atac al Alianței în direcția Est. Rusia, pe de altă parte, s-a comportat în Europa ca un stat agresor în multiple ocazii. Din moment ce nu se poate pune problema atacării Rusiei, discuția privind capacitatea sau lipsa de capacitate de a face față terenului în Rusia a tancurilor Abrams este inutilă; trebuie notat însă că Abramsurile au fost concepute pentru toate tipurile de teren iar comparația cu tancurile din dotarea Germaniei naziste este deplasată având în vedere progresele tehnologice făcute în deceniile de după război. În prezent, Abramsul este considerat a fi unul dintre cele mai performante tancuri din lume și s-a dovedit a fi un adversar letal în confruntările pe care le-a avut cu tancurile de producție sovietică ale armatei irakiene.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În NATO se pune problema îmbunătății infrastructurii pe flancul estic (dar pentru a permite o mai rapidă trimitere a ajutoarelor în cazul unui atac rusesesc).

 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  05/02/2021
 • Limba / Public țintă:
  publicul din statele NATO/ex. URSS, publicul rus
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Americanii ar vrea să atace Rusia, dar nu au tancuri suficient de bune
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

După ce Maia Sandu a reiterat poziţia Chişinăului privind retragerea trupelor ruse care staţionează ilegal în Republica Moldova încă din timpul războiului de la Nistru din 1992, oficiali de cel mai înalt rang de la Moscova au acuzat-o că prin aceasta ar destabiliza situaţia din regiune

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Amestecul Occidentului și subminarea identității ruse a belarușilor îi creează probleme Minskului

FAKE NEWS: Amestecul Occidentului și subminarea identității ruse a belarușilor îi creează probleme Minskului

Occidentul a organizat prin jurnalistul Roman Protasevici protestele din Belarus, după modelul „revoluțiilor colorate”, iar acestea au putut avea loc pentru că Lukașenko a subminat identitatea rusă a poporului belarus. Narațiunile false sunt promovate de un fost ofițer ucrainean fugit în Rusia și se înscriu în discursul menit să mențină sfera de influență a Moscovei.

FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cătălin Gomboș

15 Feb 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 5 min
 • NARAȚIUNI: 1. Statele Unite iau în calcul invadarea Rusiei. 2. Atacarea Rusiei ar fi un eșec întrucât echipamentele americane nu ar face față terenului. 3. SUA/NATO ar fi în aceeași postură ca Germania nazistă în cel de-Al Doilea Război Mondial. 4. SUA/NATO nu ar putea să apere Europa de Est din cauza infrastructurii acesteia.
 • OBIECTIV: Crearea unei imagini a SUA de stat-agresor care ar lua în calcul invadarea Rusiei; asocierea imaginii Occidentului și a SUA cu cea a Germaniei naziste; acreditarea ideii că tehnica de luptă americană este greoaie și ineficientă.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021