Rusia recrutează polonezi pentru războiul său împotriva Occidentului

Rusia recrutează polonezi pentru războiul său împotriva Occidentului
© EPA-EFE/Radek Pietruszka   |   Marș pentru pace în timpul celei de-a doua aniversări a invaziei Rusiei în Ucraina, în fața clădirii parlamentului polonez din Varșovia, Polonia, 24 februarie 2024.

Polonia se găsește în linia întâi a unui nou Război Rece tot mai intens. Serviciile rusești recrutează agenți polonezi și îi folosesc pentru atacuri împotriva opozanților Kremlinului.

Polonia, în linia întâi a unui nou Război Rece

Se pare că zilele „fierbinți” ale Războiului Rece s-au întors, iar Polonia este una dintre zonele cheie ale acestui conflict.

Iată câteva știri din ultimele zile care arată amploarea spionajului cu care se confruntă Polonia. Nu vorbim de evenimente izolate – în ultima vreme, aceasta este realitatea de zi cu zi:

- Judecătorul Tomasz Szmidt a mers în Belarus pentru a-i cere lui Aleksandr Lukașenko azil politic. În cadrul unei conferințe de presă organizate la Minsk, Szmidt a spus că a fugit de „presiunea autorităților poloneze” din cauza simpatiei sale pentru Rusia. Szmidt este judecător în cadrul Secției 2 la Curtea Administrativă din Varșovia care, printre altele, instrumentează dosare în care sunt implicați ofițeri de securitate sau ai serviciilor secrete poloneze. În calitate de judecător, Szmidt a avut acces la informații secrete. Szmidt „cooperează cu Orientul de multă vreme”, sugera Premierul Donald Tusk. Generalul Piotr Pitel (fost șef al Serviciului Militar de Contrainformații) sugerează la rândul său că Szmidt a fost recrutat în preajma lui 2016. La acea vreme, judecătorul polonez avea datorii de peste 150.000 de Euro și, cel mai probabil, i s-a oferit sprijin financiar. Poate la început nu realiza de fapt cu cine are de-a face, dar odată ce-a acceptat banii, n-a mai fost cale de întoarcere: acum că ne-ai luat banii, nu mai poți da înapoi – așa funcționează toate serviciile de informații din lume. Este foarte posibil ca Szmidt să fi fost scos din Polonia pentru că serviciile secrete din Belarus și Rusia au aflat că judecătorul este anchetat de serviciile de contrainformații poloneze.

- Poliția de frontieră din Polonia a reținut un soldat rus în vârstă de 41 de ani care a trecut granița Poloniei cu Belarusul. Era îmbrăcat în civil și nu purta armă, însă documentele pe care le-a prezentat demonstrează că a ajuns în Polonia direct din prima linie a războiului din estul Ucrainei.

- Rechizitoriul în cazul lui Janusz N., agent al serviciilor secrete ruse, a fost depus în instanță la Varșovia. Potrivit parchetului, bărbatul a desfășurat activități de spionaj în Polonia timp de cel puțin cinci ani, începând cu 2016. Janusz N. „a participat la acțiunile serviciilor de informații civile ruse [FSB] cu scopul de a îndeplini obiectivele politice ale Federației Ruse împotriva Republicii Polone” În timpul percheziției la domiciliul acestuia, Agenția poloneză de Securitate Internă (ABW) a confiscat suma de 80.000 de euro (în diferite valute).O parte din aceste bancnote erau prinse cu banda băncii emitente – Alfa Bank din Rusia. Potrivit rechizitoriului, Janusz N. ar fi avut contacte cu politicieni de la toate partidele importante cărora le-ar fi oferit călătorii în străinătate și sprijin financiar în campania electorală.

Rușii nu sunt pretențioși: recrutează faliții și huliganii Poloniei

Pe 31 august 2023, în apartamentul din Buenos Aires al economistului și bloggerului rus Maxim Mironov a sunat interfonul. După ce a răspuns, a auzit la capătul celălalt vocea unui bărbat: „Profesorul Mironov? Am o veste pentru tine: stai departe de Rusia și de politica rusă!”. Profesor la Universitatea din Madrid, Mironov investiga la vremea respectivă modalitățile prin care Rusia eluda sancțiunile economice care-i fuseseră impuse după invadarea Ucrainei. A doua zi, un bărbat necunoscut a abordat-o pe stradă pe soția lui, a lovit-o cu pumnul în față și a strigat: „Stai departe de Rusia! Ai înțeles?!”

Poliția argentiniană a analizat imaginile înregistrate de camerele de supraveghere stradală, însă nu a reușit să identifice bărbatul, acest lucru fiind realizat cu succes de jurnaliştii de investigaţie ai publicației ruse The Insider. În articolul lor, autorii Christo Grozev și Roman Dobrokhotov scriu: „În urma unor cercetări privind imaginile surprinse cu atacatorul, The Insider l-a identificat pe acesta ca fiind Grzegorz Daszkowski, un bărbat în vârstă de 38 de ani din Bidgoszcz, Polonia. Documentele de zbor confirmă faptul că Daszkowski a ajuns în Argentina pe 30 august și a plecat pe 5 septembrie 2023”. Bărbatul deținea o companie de construcții, care cu un an în urmă a dat faliment.

Jurnaliştii de investigaţie de la The Insider au furnizat informaţiile serviciilor de securitate poloneze, care le-au confirmat constatările. Grzegorz Daszkowski a fost reținut recent de poliție, care a reușit să stabilească că bărbatul furniza informații secrete unui cetățean din Belarus. La rândul lui, acesta era în contact și cu doi polonezi care, pe 12 martie 2024, l-au atacat pe Leonid Volkov, un asociat al lui Alexei Navalnîi, la periferia Vilniusului. Activistul rus a fost atacat tocmai când se pregătea să iasă din mașină în fața propriei locuințe. Atacatorii au spart parbrizul mașinii, au folosit gaze lacrimogene și l-au lovit pe Volkov de mai multe ori cu un ciocan.

Poliția i-a identificat cu ușurință pe agresori, deoarece aceștia s-au conectat la telefoanele personale în apropierea casei victimei. Atacatorii au fost arestați pe 3 aprilie. Bărbatul care l-a atacat pe Volkov cu ciocanul, un huligan de fotbal și luptător de MMA pe nume Maksimilian K., încasase 450 Euro pentru acest „serviciu”.

Fapte amestecate cu zvonuri – dezinformarea afectează securitatea Poloniei și a UE

Reprezentanții serviciilor secrete poloneze nu ar trebui să-și facă iluzii: după ce sute de agenți ruși care lucrau sub acoperire ca diplomați au fost expulzați de Occident în urma atacului din 24 februarie asupra Ucrainei, rușii au fost nevoiți să construiască rețele alternative și să recruteze străini, de preferință deținători de pașapoarte UE, deoarece acest lucru le permitea să călătorească în Europa. Modul de operare urmează de obicei același tipar: atacurile sunt planificate și pregătite de serviciile ruse și puse în aplicare de cetățeni străini.

Misteriosul cetățean belarus care a ordonat atacurile împotriva lui Volkov și Mironov este încă în libertate, ceea ce înseamnă că a părăsit Polonia sau, și mai probabil, a dirijat operațiunile de la distanță, contactând cetățenii polonezi prin intermediul serviciilor de mesagerie online.

Aproape în aceeași perioadă, serviciile de securitate poloneze anunțau arestarea unui bărbat care îi contactase pe ruși, oferindu-se să participe la un atac asupra președintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski. În urma cercetărilor, s-a constatat că bărbatul era un fost militar al brigăzii de elită Podhale, staționată în sud-estul provinciei Subcarpația. Suspectul avea opinii pro-ruse și chiar încercase să obțină cetățenia rusă. Era o persoană de mare interes pe lista serviciilor de informații ale lui Putin, și chiar reușise să stabilească legătura direct cu un ofițer GRU, agenția de informații militare externe a Rusiei, responsabilă cu atacurile asupra opozanților Kremlinului și cu alte acțiuni de sabotaj în Europa.

La sfârșitul lunii martie, ofițerii ABW au descins la sediul uneii companii de securitate condusă de un fost ofițer al Biroului pentru Protecția Guvernului, Jacek J. Acesta era și proprietarul site-ului web Vocea Europei, înființat de serviciile secrete ruse cu scopul de a răspândi dezinformări și de a pune bazele unei rețele de politicieni europeni care să promoveze narațiuni în concordanță cu retorica oficială a Kremlinului.

În acest timp, Generalul Jarosław Gromadziński a fost demis brusc (fără informarea aliaților NATO) din funcția de comandant al Eurocorps (o structură de comandă de reacție rapidă multinațională cu sediul la Strasbourg). Ministerul Apărării Naționale a publicat un comunicat oficial, în care anunță că decizia a fost luată în lumina unor „dezvăluiri recente” cu privire la generalul Gromadziński. Serviciul Militar de Contrainformații a deschis o anchetă în acest caz. Până în prezent, nu se știe ce a determinat decizia bruscă de revocare a generalului. Jarosław Gromadziński este văzut drept unul dintre cei mai talentați și experimentați reprezentanți ai generației tinere de ofițeri. Promovat de președintele Duda, Gromadziński a înființat o divizie complet nouă la granița de est a Poloniei (așa-zisa Divizie de Fier), iar după izbucnirea războiului în Ucraina, a cooperat îndeaproape cu armata americană. Jarosław Gromadziński a fost chiar comandantul adjunct al Grupului Internațional de Asistență pentru Ucraina din Wiesbaden, Germania, care coordonează ajutorul militar pentru Ucraina. A fost decorat cu Medalia pentru Serviciu Militar Meritoriu din partea Forțelor Armate SUA pentru serviciile aduse Statelor Unite.

Nu există informații oficiale despre demiterea sa din funcția de la Strasbourg, așa că în presa au apărut nenumărate speculații. Citând surse din cadrul armatei poloneze, portalul de știri Onet subliniază că generalul ar putea fi perceput de noul guvern drept un aliat al partidului Lege și Justiție (PiS). O altă publicație sugerează că demiterea lui Gromadziński ar avea legătură cu nereguli constatate în achiziționarea de echipamente pentru unitatea militară pe care Gromadziński o comanda în urmă cu câțiva ani. Zvonurile conform cărora Jarosław Gromadziński ar fi spionat pentru Rusia par puțin probabile, însă lipsa prelungită a unor explicații oficiale în cazul înlăturării generalului Gromadziński nu ne permite să excludem această posibilitate. Gromadziński însuși a scris pe X că „nu are ce să-și reproșeze”.

Vulnerabilități ale serviciilor secrete poloneze

În condițiile în care cu regularitate apare câte un nou scandal de spionaj, întrebarea cea mai importantă este cât de eficiente sunt serviciile de contrainformații poloneze, în special Agenția de Securitate Internă (ABW)? Arestările recente ale informatorilor coordonați de serviciile secrete ruse au fost efectuate de ABW datorită informațiilor furnizate de aliați – serviciile de securitate lituaniene, ucrainene, germane, cehe sau de jurnalişti de investigaţie.

Există mai multe explicații privind vulnerabilitățile serviciilor secrete poloneze. În timpul guvernării PiS, numărul ofițerilor ABW a scăzut dramatic, de la aproape șase mii în 2015, la trei mii și jumătate în prezent. Unele sedii locale ale Agenției au fost complet închise: primul a fost cel de la Varșovia, iar în mai puțin de un an, alte trei birouri ale Agenției au fost desființate.

Într-un interviu pentru „Gazeta Wiborcza” publicat pe 13 mai, un fost șef al Serviciului Militar de Contrainformații, Generalul Piotr Pitel, declara: „Am următoarea ipoteză politică: mereu am bănuit că PiS ar avea contacte cu autoritățile din Belarus. Belarus ar fi putut acționa ca un canal de comunicare între Dreapta Unită [o alianța conservatoare din Polonia] și Rusia – desigur, vorbim de un grup select, poate chiar independent de Dreapta Unită, din care făceau parte și șefi ai serviciilor secrete”.

Cabinetul lui Donald Tusk a decis ca toate unitățile locale ale ABW să-și reia activitatea în următoarele două luni, dar cu siguranță le va fi greu să revină la capacitatea operațională anterioară.

Președintele Andrzej Duda și premierul Donald Tusk au convenit, de asemenea, să fie reluate lucrările comisiei parlamentare care investighează influența Rusiei în Polonia. Cei doi oficiali au anunțat, totodată, că urmează să fie înaintate parchetului mai multe solicitări în această privință.

Rămâne de văzut ce vor elucida noilor măsuri, și anume dacă scandalurile din ultimele luni reprezintă cazuri izolate sau dacă vorbim de un fenomen de amploare.

Alte opinii
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

Liderul de facto al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, dorește ca Tbilisi să-și ceară scuze pentru războiul din 2008 lansat de Rusia împotriva țării sale. În schimb, el promite reîntregirea Georgiei într-un scenariu care ar favoriza Moscova.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Rusia are nevoie de recruți pentru a-și acoperi pierderile mari de pe frontul din Ucraina. Ca să evite o mobilizare ne-populară, Moscova a creat o economie a morții, în care rușii își pun viața gaj pentru bani.

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Partidul Lege și Justiție (PiS) are din ce în ce mai multe probleme: este măcinat de scandaluri legate de cei opt ani petrecuți la guvernare, probleme financiare și conflicte interne din ce în ce mai grave.

Mai multe
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?

Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.

Olesia Lagașina
27 sept. 2024
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului

Rusia amenință cu Armageddonul nuclear, dacă se vor trece anumite „linii roșii”, pentru a împiedica livrarea de arme către Ucraina. Amenințările nu par însă atât de serioase cum vrea Putin să se creadă.

Dragoș Mateescu
26 sept. 2024
Rusia acuză neonazismul românesc pe care tot ea îl alimentează
Rusia acuză neonazismul românesc pe care tot ea îl alimentează

Un raport recent al MAE rus denunță „neonazismul” din România și prezintă drept politici de stat acțiunile unor extremiști pro-ruși, inclusiv unii lăudați și citați de propaganda Moscovei.

Cezar Manu
25 sept. 2024
Între profit și principii: dilema investitorilor străini în Rusia
Între profit și principii: dilema investitorilor străini în Rusia

Sancțiunile și presiunea publică generate de invadarea Ucrainei au forțat multe companii occidentale să părăsească piața rusă. Sunt însă destui investitori care au ales să rămână, atrași de potențialul acesteia.

Ultrașii belaruși care i se opun lui Lukașenko luptă acum de partea Ucrainei
Ultrașii belaruși care i se opun lui Lukașenko luptă acum de partea Ucrainei

Ultrașii au intrat în conflict cu Lukașenko din cauza reprimării identității naționale, a politiclor din timpul pandemiei și fraudării alegerilor. Încercând să scape de persecuția din țară, o parte din ei au ajuns în prima linie a războiului din Ucraina.

Se-ndreaptă UE și China spre un război comercial?
Se-ndreaptă UE și China spre un război comercial?

Primele „focuri” au fost deja trase: UE pregătește taxe pentru vehiculele electrice chinezești, iar Beijingul anchetează subvenționarea de către europeni a unor produse exportate în China.

Ioana Dumitrescu
18 sept. 2024