RĂZBOI ÎN UCRAINA: Narațiuni anti-ucrainene în România. Printre cei care le rostogolesc, anti-vacciniști și persoane promovate anterior de portavocea Kremlinului, Sputnik

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Narațiuni anti-ucrainene în România. Printre cei care le rostogolesc, anti-vacciniști și persoane promovate anterior de portavocea Kremlinului, Sputnik
© EPA-EFE/VASYL ZHLOBSKY   |   Un militar ucrainean ajută o femeie în vârstă să părăsească o clădire rezidențială distrusă în urma unui bombardament în orașul ucrainean Harkov, Ucraina, 8 martie 2022.

Persoane promovate anterior de Sputnik, acuzate în trecut că ar reprezenta interesele Rusiei și/sau asociate cu curentul anti-vaccinist, au lansat după declanșarea războiului o serie de narațiuni anti-ucrainene. Cozmin Gușă, Diana Șoșoacă și Iosefina Pascal sunt printre cei care promovează aceste dezinformări, care merg de la justificări false pentru invazie – existența unor laboratoare pentru arme biologice – până la negarea faptului că s-ar purta un război.

1. Rusia a atacat pentru că americanii dezvoltau arme biologice în orașe ucrainene

NARAȚIUNE: Orașe din Ucraina au devenit ținte ale atacurilor rusești, pentru că acolo există laboratoare înființate de Statele Unite ale Americii, prin Departamentul pentru Apărare, în parteneriat cu Ministerul ucrainean al Sănătății, în care se operează cu viruși deosebit de periculoși precum cei ai pneumoniei hemoragice, holerei, hepatitei A sau gripei. Sub masca apărării împotriva bioterorismului, sute de ucraineni din orașele amintite au fost diagnosticați cu aceste boli și chiar au murit, între 2009 și 2016. Distrugerea acestor laboratoare ar reprezenta una dintre cauzele invaziei Rusiei.

SURSA: Iosefina Pascal. Promovată intens de portavocea Kremlinului, Sputnik, care a plasat-o pe locul 2 în topul său al presei române pe 2021, dar și de Sorin-Roșca Stănescu, fost condamnat la închisoare după ce a fost acuzat, printre altele, de „formarea unui grup infracțional organizat”. Lucrează la Gold FM, post de radio deținut oficial, de când avea 23 de ani, de fiul controversatului politician/analist Cozmin Gușă. Acesta din urmă a primit o emisiune la postul deținut de fiul său și a figurat, și el, în topul Sputnik al presei române, pe locul 3, după Iosefina Pascal. Pascal a fost asociată și mișcării care, în baza a numeroase narațiuni false, multe lansate din Rusia, a contestat măsurile anti-Covid luate de autorități.

Iosefina Pascal și-a prezentat afirmațiile cu privire la aceste laboratoare biologice într-o așa-numită „anchetă” care i-ar fi solicitat „ore de investigații și alte ore de citit documente” și care a fost publicată pe pagina sa, romaniareala.com și preluată, printre altele, de solidnews.ro, pagină de internet asociată Gold FM. De altfel, Iosefina Pascal a fost invitată și la Gold FM pentru a vorbi despre „investigația” sa.

NARAȚIUNEA ARMELOR BIOLOGICE ȘI PROPAGANDA RUSĂ: Iosefina Pascal prezintă, ca probă a afirmațiilor sale, faptul că o serie de documente referitoare la laboratoare nu s-ar mai găsi pe pagina ambasadei SUA din Ucraina. Deși este adevărat că, în acest moment, documentele nu mai pot fi descărcate, Veridica a putut să le acceseze ușor, consultând o variantă mai veche a paginii ambasadei; așadar, acestea se găsesc în continuare pe internet. În plus, faptul că ele au fost puse la dispoziția publicului, online, arată că nu este vorba de niciun fel de conspirație sau cercetări militare, acestea fiind supuse secretizării.

Narațiunea privind existența unor laboratoare în care s-ar cerceta arme biologice apare în numeroase dezinformări ale Rusiei, potrivit cărora astfel de laboratoare biologice ar exista în Republica Moldova, Georgia și Armenia. Dezinformări și fake news apărute în Republica Moldova au fost, de altfel, demontate de echipa Veridica în cadrul proiectelor Demagog de monitorizare a celor mai recente campanii electorale, după cum se poate vedea aici și aici.

La aproape o săptămână de la „ancheta” Iosefinei Pascal, dezinformarea cu armele biologice din Ucraina a fost asumată oficial de armata rusă. Dezinformarea apare și în presa și mediul online din Rusia și a fost demontată de Veridica aici.

Așa-zisele arme biologice nu sunt singurele arme de distrugere în masă invocate pentru a justifica invazia Ucrainei; o altă narațiune promovată de autoritățile de la Moscova și, de asemenea, falsă, spune că Rusia a atacat pentru a împiedica țara vecină să producă arme nucleare.

2. Războiul din Ucraina nu există, imaginile cu baia de sânge sunt trucate

NARAȚIUNE: În Kiev este  liniște, nu au loc bombardamente, iar imaginile care au șocat comunitatea internațională, cu blocuri de locuințe, spitale și școli bombardate, cu sute de mii de civili (femei, copii și bătrâni) refugiindu-se la granițe sunt o înscenare. Senatorul Diana Șoșoacă ne îndeamnă să urmărim pe internet imaginile live de pe camerele de luat vederi instalate în capitala Ucrainei, Kiev, ca să ne convingem că pe străzile orașului e liniște și se poate face turism. Indignată, Șoșoacă afirmă că fake-ul privind existența unui război al Rusiei în Ucraina și atrocitățile comise de invadatori este susținut cu imagini de la protestele BLM din SUA, în timp ce jurnaliștii care transmit de la fața locului sunt îmbrăcați de concediu și nu pentru front.

SURSA: Diana Șoșoacă. Senatoarea a fost, și ea, promovată intens de Sputnik.md și s-a remarcat de-a lungul timpului prin diferite scandaluri în care a fost implicată, dar și prin promovarea unor teze, narațiuni false și dezinformări foarte similare cu cele lansate din Rusia. Diana Șoșoacă a căpătat vizibilitate prin participarea la protestele împotriva așa-numitei „dictaturi medicale”, ale căror figuri centrale erau apropiate de ambasada Federației Ruse la București și a răspândit unele dezinformări și fake news cu privire la coronavirus și vaccinul anti-Covid (vezi, de pildă, narațiunea demontată de Veridica potrivit căreia vaccinul ar provoca sterilitate pe trei generații), și a făcut eforturi pentru a combate campania de vaccinare chiar dacă potrivit unor informații apărute pe canale multiple și confirmate inclusiv de surse Veridica, Șoșoacă s-ar fi vaccinat ea însăși. Diana Șoșoacă a promovat, totodată, teze suveraniste și anti-UE care, de asemenea, au apărut de-a lungul timpului în numeroase dezinformări și narațiuni false originare din Rusia.

Afirmațiile privind inexistența unui conflict în Ucraina au apărut într-o postare care a fost ștearsă între timp de pe contul de Facebook asociat cu Diana Șoșoacă.

NARAȚIUNEA RĂZBOIULUI FALS ȘI PROPAGANDA RUSĂ: Un adevărat șuvoi de imagini și înregistrări de la fața locului, relatările a numeroși jurnaliști din teren, imagini prin satelit, afirmații ale oficialităților ucrainene și din alte țări, luări de poziție ale reprezentanților organizațiilor internaționale, mărturiile refugiaților ucraineni și însăși existența uriașului val, care continuă să crească, de refugiați – toate acestea confirmă că în Ucraina se desfășoară un război care afectează o bună parte din teritoriul țării, inclusiv centre urbane majore și capitala Kiev. Cu toate acestea, propaganda oficială rusească încearcă să convingă că este vorba doar de o „operațiune specială” în care armata rusă mai degrabă sprijină forțele separatiste din Donbass să respingă o așa-zisă amenințare ucraineană. Bombardarea brutală a numeroase obiective civile din întreaga Ucraină, crimele comise împotriva civililor și tragediile provocate de invazie, amploarea invaziei, ostilitatea cu care sunt primite forțele ruse, sunt negate de propaganda Moscovei.

3. Bucureștiul nu trebuie să ajute Ucraina întrucât aceasta e un construct artificial care a anexat teritorii românești

NARAȚIUNE: Ucraina este un stat artificial care are în componență teritorii capturate de la România – Bucovina de Nord, sudul Basarabiei, Transcarpatia – iar din acest motiv Bucureștiul nu ar trebui să se implice în ajutorarea ucrainenilor care se ceartă pe teritorii cu Rusia. De altfel Crimeea este un teritoriu rusesc care i-a fost acordat Ucrainei la fel ca și cele românești.

SURSA: ActiveNews. Publicație online care în ultimii ani s-a aflat în prima linie a mișcării corona-sceptice, publicând numeroase fake news și dezinformări, unele demontate de Veridica, privind, de exemplu, lipsa de eficiență a lockdownurilor, inventarea tulpinii Omicron pentru a impune dictatura globală, conspirații de subjugare a populației prin certificatul verde sau efecte adverse ale vaccinurilor anti-Covid. ActiveNews îl promovează și pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, vârful de lance al prelaților ortodocși negaționiști cu privire la pandemie și un admirator asumat al lui Vladimir Putin, pe care îl lăuda pentru ctitoriile sale de la muntele Athos cu doar două săptămâni înainte de invadarea Ucrainei. ActiveNews promovează, totodată, discursul privind familia tradițională – în publicație semnează cu regularite Iulian Capsali, unul din exponenții Coaliției pentru Familie – care conține numeroase teze identice cu cele ale propagandei rusești, care proiectează Rusia drept o cetate asediată în care sunt protejate valorile tradiționale, aflate sub asalt în Gayropa.

NARAȚIUNEA CONSTRUCTULUI ARTIFICIAL ȘI PROPAGANDA RUSĂ: Rusia promovează aceste narațiuni pentru a-și proba tezele că Ucraina este o țară artificială, creată de Lenin și Hrușciov, pentru a putea să își justifice agresiunile, anexarea unor teritorii care îi aparțin Ucrainei și pretențiile ca aceasta să se afle ferm în sfera sa de influență. Cu doar câteva zile înainte de a lansa invazia la scară largă a Ucrainei, când a recunoscut independența republicilor separatiste din Donbass, Vladimir Putin a reluat aceste narațiuni și a pus la îndoială viabilitatea statului ucrainean.  

De notat că Ucraina nu a ocupat vreun teritoriu românesc, ci a moștenit de la URSS teritorii ocupate cu forța și anexate inițial de sovietici în virtutea pactului Ribbentrop-Molotov. Ulterior, după a doua ocupare a acestor teritorii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, România a fost forțată să le cedeze prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947.

După dispariția URSS, relațiile dintre România și Ucraina nu pot fi catalogate drept excepționale, dar s-a semnat un Tratat cu privire la relațiile de bună vecinătate, necesar în condițiile în care Bucureștiul optase pentru integrarea euroatlatică. Un diferend teritorial cu privire la delimitarea spațiilor maritime, platoul continental și zonele economice exclusive, a fost tranșat în favoarea României de Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Ca membră a NATO și UE, România nu mai poate pune problema unor revendicări teritoriale, dar asta îi asigură, pe de altă parte, integritatea teritorială și protecția față de revendicările altora.

4. Imperiul financiar Rothschild a cumpărat Ucraina, iar divizarea țării a fost deja decisă

NARAȚIUNE: Ucraina este, ideologic, moral și financiar, în faliment, motiv pentru care țara și-a vândut datoria externă, de aproximativ 100 de miliarde de dolari, dinastiei financiare Rothschild - cea care îl finanțează și pe George Soros și care, de când au început tensiunile generate de Rusia la granița Ucrainei, este îngrijorată că nu își mai poate recupera banii. De aceea, a apelat la președintele Emmanuel Macron, agentul Rothschild în politica Franței, iar acesta a reușit să-i pună la masă pe Joe Biden și Vladimir Putin. Autoritatea grupului Rothschild este peste cea a Rusiei sau a SUA.

SURSA: Cozmin Gușă. Un amestec tipic est-european de politician/analist/consultant/om de afaceri, Cozmin Gușă este descris de ani de zile, în presa din România, drept un apropiat/simpatizant/agent de influență al Rusiei. Gușă a fost asociat de-a lungul timpului cu numeroase personaje controversate, de la oligarhul-infractor-fugar al Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc, la mogulul-infractor-fugar român Sebastian Ghiță, pe care chiar l-a vizitat la Belgrad, unde acesta se ascunde de autoritățile române probabil cu protecția Serbiei, cel mai important aliat regional al Federației Ruse. Cozmin Gușa s-a aflat și în prima linie a campaniei împotriva exploatărilor gazelor de șist din România. Coincidența face ca exploatarea gazelor de șist să nu fie nici în interesul Rusiei, care preferă să nu existe alternative la gazele pe care ea le exportă.  

NARAȚIUNEA CONSPIRAȚIEI ROTHSCHILD ȘI PROPAGANDA RUSĂ: Cozmin Gușă reia informații care datează de acum cinci ani, potrivit cărora Ucraina, pregătindu-se să-și prelungească scadențele datoriilor externe, ar fi anunțat că apelează la consilierea specialiștilor băncii Rothschild pentru a o ajuta să își gestioneze datoriile pe termen mediu. Încă din acea perioadă au luat naștere teorii ale conspirației, preluate și în România, potrivit cărora familia Rothschild ar fi achiziționat datoria Ucrainei prin holdingul american de investiții, Franklin Templeton.

Familia Rothschild, una dintre cele mai cunoscute și mai bogate din lume, este de generații ținta unor teorii ale conspirației care, în esență, sunt mijloace de propagare a anti-semitismului. Astfel de teorii nu aveau cum să nu apară și în Rusia, țară care are o îndelungată tradiție anti-semită – s-a spus, de pildă, că familia Rothschild ar fi avut legătură cu asasinarea lui Grigori Rasputin pentru a distruge Rusia creștină sau că Emmanuel Macron ar fi creația acestui grup, teză reluată acum și de Cozmin Gușă.

5. NATO a împins Ucraina către un război cu Rusia, iar Moscova a atacat pentru că a fost provocată de Kiev

NARAȚIUNE: NATO se confruntă indirect cu Rusia prin intermediul Ucrainei, pe care a împins-o către un război încă din perioada Maidanului. Rusia a atacat pentru că a fost provocată și Kievul a vrut să schimbe regimul de la Moscova.

SURSA: Gândește.org. Blogul este prezentat drept un agregator de opinii; din descrierea sa rezultă că pune accentul pe familia tradițională, rezistența față de impunerea certificatului verde, anti-globalism, suveranism și identitate națională. Toate acestea sunt teme predilecte ale narațiunilor promovate de Moscova. Printre cei care semnează pentru gândește.org sunt persoane asociate curentului corona-sceptic, celui suveranist, Coaliției pentru Familie, cel puțin un infractor condamnat, personaje publice controversate: Gheorghe Piperea, Iulian Capsali, Sorin Roșca Stănescu, Cornel Nistorescu, Ilie Șerbănescu, Mirel Palada etc.

NARAȚIUNEA AGRESIVITĂȚII NATO ȘI A UCRAINEI ȘI PROPAGANDA RUSĂ: Rusia a avut de la bun început pretenția ca Ucraina să rămână în sfera sa de influență și încă din 2013, când țara era pe punctul de a semna un Acord de Asociere la Uniunea Europeană a exercitat presiuni uriașe pentru a preveni acest lucru. Odată cu declanșarea mișcării de protest Euromaidan, urmată de fuga lui Viktor Ianukovici și alegeri generale care au legitimat o nouă putere, Rusia a început să acrediteze ideea unei lovituri de stat care ar fi fost dată de „fasciști” ucraineni. A urmat invadarea și anexarea ilegală a Crimeii și declanșarea insurecției din Donbass; ambele au fost agresiuni în urma cărora Ucraina a pierdut teritorii și ambele au fost însoțite de amplificarea propagandei Moscovei și a campaniei de dezinformare. Ucraina nu și-a propus niciodată să înlăture regimul Putin și nici nu ar avea capacitatea să amenințe Rusia, dată fiind disproporția masivă de forțe dintre cele două tabere; mai mult, spre deosebire de Ucraina, Rusia este și putere nucleară. Pe de altă parte, democratizarea unor țări ex-sovietice, adoptarea modelului societăților occidentale și apropierea de UE și NATO sunt văzute ca un pericol de regimul Putin, care se teme că, odată ce ar vedea că există și alte modele în afară de statul autoritar și profund inechitabil, populația rusă ar putea să își dorească, și ea, schimbarea; de aici obsesia lui Putin pentru „revoluțiile colorate” și măsurile luate împotriva societății civile și a presei independente.

Teza falsă a unui „pericol” ucrainean reprezintă principala justificare oferită de Rusia pentru a invada Ucraina. Realitatea este că, în ciuda propagandei Kremlinului, Rusia este cea care a atacat în repetate rânduri Ucraina, i-a capturat teritorii și i-a bombardat orașele.

Asociată cu această teză este și cea privind agresivitatea NATO – Alianța s-ar fi extins către Est în ciuda faptului că, la sfârșitul Războiului Rece, a dat garanții că nu o va face, și amenință Rusia. Spre deosebire de Rusia, care prin Memorandumul de la Budapesta a garantat securitatea și integritatea Ucrainei, care în schimb a renunțat la armele nucleare moștenite de la URSS, NATO nu a garantat vreodată, în scris, că nu se va extinde către est și nu există niciun document în acest sens, ba mai mult, fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, și fostul său ministru de externe, Eduard Șevardnadze, au afirmat public că nu își amintesc să se fi făcut astfel de promisiuni – pentru că în acel moment nici măcar nu se punea problema unei viitoare extinderi spre est a Alianței. Toată propaganda contemporană rusă cu privire la presupusa promisiune NATO pleacă de la unele asigurări verbale vagi pe care le-ar fi dat fostul secretar de stat american, James Baker. În plus, niciun stat membru al Alianței nu a fost băgat cu forța în NATO – toate au ales să se alăture Alianței, iar cele ex-sovietice și ex-comuniste au făcut-o tocmai pentru că aveau experiența istorică a agresiunii și tendințelor hegemonice ale Rusiei. Această „tradiție” imperială este continuată și în prezent de Rusia, care a declanșat un nou război pentru că refuză să recunoască dreptul la auto-determinare al unei alte țări, pe care o vede ca parte a imperiului său.

Alte opinii
Este oficial: campania de susținere a lui Călin Georgescu poartă amprentele Rusiei

Este oficial: campania de susținere a lui Călin Georgescu poartă amprentele Rusiei

Documente declasificate de SRI, SIE, STS și ministerul de Interne arată că Georgescu este susținut de un actor statal. Acesta nu e numit, dar acțiunile sale sunt similare cu operațiuni lansate anterior de Rusia.

De ce cetățenii români din Moldova au votat altfel decât diaspora din Occident?

De ce cetățenii români din Moldova au votat altfel decât diaspora din Occident?

Partidele pro-europene de dreapta din România au fost votate masiv în Moldova, în timp ce diaspora i-a preferat pe suveraniști. Experții cred că suveraniștii au fost respinși pentru că sunt ostili Ucrainei.

Reacții în Ucraina după alegerile legislative: România își revine din șocul TikTok

Reacții în Ucraina după alegerile legislative: România își revine din șocul TikTok

Analiștii ucraineni observă că România rămâne pro-europeană, dar încă există riscul ca un posibil președinte Georgescu să transforme țara într-un stat asemănător Ungariei lui Orban.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Legături periculoase: În Bulgaria, dezinformarea vizează din ce în ce mai mult cultura și educația
Legături periculoase: În Bulgaria, dezinformarea vizează din ce în ce mai mult cultura și educația

Un protest al extremei dreapte, la Sofia, față de o piesă de teatru din secolul al XIX-lea, regizată de John Malkovich, a adus în atenție dezinformarea și propaganda care vizează cultura și educația în Bulgaria.

Au început letonii să se sature de refugiații ucraineni?
Au început letonii să se sature de refugiații ucraineni?

Refugiații ucraineni au fost în general bine primiți în Letonia, dar există și reacții ostile la adresa lor. Experții spun că e nevoie de un program de integrare a refugiaților pe termen lung.

Cum s-au văzut în Ucraina alegerile din România: Georgescu, un putinist brun
Cum s-au văzut în Ucraina alegerile din România: Georgescu, un putinist brun

Victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor a produs un adevărat șoc la Kiev, unde e văzut drept un „putinist brun”. Analiștii ucraineni cred însă că Georgescu va fi înfrânt în turul doi.

Ihor Lubianov
27 nov. 2024
În politica estonă a început bătălia pentru Narva
În politica estonă a început bătălia pentru Narva

Deși Rusia e o amenințare pentru Estonia, rusofonii de aici au optat la alegerile legislative pentru politicieni pro-ruși. Aceștia vor acum să câștige, la locale, principalul oraș rusofon, Narva.

Călin Georgescu: premier „de rezervă”, admirator al legionarilor, ostil NATO și UE
Călin Georgescu: premier „de rezervă”, admirator al legionarilor, ostil NATO și UE

Georgescu a fost considerat, cândva, un tehnocrat cu o solidă carieră internațională. După încheierea acesteia, a adoptat un discurs pro-rus și anti-occidental și și-a exprimat admirația pentru Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.

Cezar Manu
25 nov. 2024
Veridica.md: Basarabia profundă: Ultimul „haiduc al morții” sau cea din urmă redută a „Armatei Negre”
Veridica.md: Basarabia profundă: Ultimul „haiduc al morții” sau cea din urmă redută a „Armatei Negre”

În vara anului 1975, satul Sinești, raionul Ungheni, a fost cutremurat de o veste neobișnuită. O duzină de milițieni cu câini au fost mobilizați într-o operațiune de reținere a unui bărbat, Simion Mărgărint, de 60 de ani, care s-a ascuns într-o groapă săpată în curtea consătencei lor, Elizaveta Vârtosu, scrie Veridica.md

Veridica.md
23 nov. 2024