Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Jandarmii blochează intrarea protestatarilor în Palatul Parlamentului în timpul mitingului „No Green Pass” în fața clădirii Parlamentului din București, România, 21 decembrie 2021.

Poliția română a reținut abuziv o jurnalistă pentru că a mers la un protest pentru a scrie despre el.

ȘTIRE: „Jurnalista Iosefina Pascal, care s-a remarcat prin anchetele ei vizând tunurile date în pandemie fie la nivel național, fie chiar la nivel european, a fost ridicată și dusă la poliție aseară după ce participase la protestele de la Parlament. Anunțul a fost făcut de Sorin Roșca Stănescu pe YouTube.”

NARAȚIUNE: 1. Statul polițienesc din România a reținut o jurnalistă la un protest. 2. Libertatea de expresie este încălcată în România.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe 21 decembrie, la Palatul Parlamentului a avut un protest atribuit AUR și asumat parțial de această formațiune – reprezentanți ai săi au afirmat că o parte dintre manifestanți nu ar fi fost convocați de ei – în urma căruia a fost forțată intrarea în curtea clădirii și mai multe autoturisme, inclusiv unul aparținând ambasadei SUA, au fost vandalizate. În urma acestor incidente, autoritățile române au declanșat o anchetă pentru identificarea și tragerea la răspundere a celor vinovați, iar în cadrul anchetei a fost convocată pentru a da clarificări și Iosefina Pascal, prezentată drept jurnalistă pentru postul de radio Gold FM.

Anunțul privind reținerea Iosefinei Pascal a fost făcut de Sorin Roșca Stănescu, fost condamnat la închisoare într-un dosar în care a fost acuzat, printre altele, de „formarea unui grup infracțional organizat”. Sorin Roșca Stănescu a fost implicat și în politică iar, anterior, a fost jurnalist, presa ridicând o serie de semne de întrebare asupra modului în care își desfășura activitatea.

Iosefina Pascal este promovată intens și de portavocea Kremlinului, Sputnik, care a plasat-o pe locul 2 în topul său al presei române pe 2021. Pe locul trei al acestui top Sputnik se află controversatul politician auto-intitulat analist Cosmin Gușă; fiul său este proprietarul oficial al postului Gold FM, pentru care Iosefina Pascal ar fi lucrat ca reporter care a acoperit protestul de la Palatul Parlamentului.

Iosefina Pascal este prezentată ca jurnalistă de relativ puțin timp. A fost descrisă anterior drept creatoare de modă și asistentă a fostei deputate și europarlamentare Maria Grapini. Pascal s-a remarcat prin promovarea unor teorii ale conspirației și narațiuni false cu privire la pandemia de Covid și a fost descrisă inclusiv ca organizatoare a unuia dintre primele manifestații anti-Covid, în 2020.

OBIECTIV: Decredibilizarea statului român. Victimizarea Iosefinei Pascal, dar și legitimarea sa și, implicit, a teoriilor pe care le susține.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Iosefina Pascal a fost invitată la sediul Poliției, alături de alte persoane, pentru a oferi informații cu privire la evenimentele de la Parlament, „a acceptat” să meargă, iar după ce „s-a stabilit „aceasta a fost prezentă la evenimentele de la Parlament, în calitate de jurnalist, în vederea realizării unui material de presă [...] a părasit în scurt timp sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.”, se arată într-un comunicat al DGPMB.


 • Publicație / Media:
  Youtube Sorin Roșca Stănescu
 • Data publicării:
  21/12/2021
 • Limba / Public țintă:
  Anti-vacciniști, suveraniști, filo-ruși, publicul presei care a promovat de-a lungul timpului mesaje anti-reformiste și anti-justiție
 • Amplificare:
  Sputnik.md, evz.ro, activenews.ro, numeroase alte pagini de internet cunoscute pentru promovarea narațiunilor false, rețele de socializare
 • Narațiune cheie:
  O jurnalistă a fost reținută de statul polițienesc
Alte articole
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

FAKE NEWS: Dușmanii occidentali au acces la informații secrete și influențează viața politică de la Chișinău

Foști ofițeri ai așa-numitelor „structuri de forță” din Republica Moldova au intervenit în campania electorală pentru a-și exprima îngrijorarea față de situația din țară, dar și pentru a avertiza că structuri străine au acces la informații externe. Narațiunile se înscriu în retorica anti-occidentală de campanie a forțelor pro-ruse de la Chișinău.

FAKE NEWS: Maia Sandu ar trebui să-i ceară lui Volodimir Zelenski un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina

FAKE NEWS: Maia Sandu ar trebui să-i ceară lui Volodimir Zelenski un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina

Fostul oficios guvernamental de la Chișinău, Moldova Suverană, susține că Republica Moldova ar trebui să-i ofere Ucrainei teritoriul separatist al Transnistriei în schimbul Bucovinei de Nord și Basarabiei de Sud

Fals
Adevărat
Cătălin Gomboș

23 Dec 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 2 min
 • Anunțul privind reținerea Iosefinei Pascal a fost făcut de Sorin Roșca Stănescu, fost condamnat la închisoare într-un dosar în care a fost acuzat, printre altele, de „formarea unui grup infracțional organizat”. Sorin Roșca Stănescu a fost implicat și în politică iar, anterior, a fost jurnalist, presa ridicând o serie de semne de întrebare asupra modului în care își desfășura activitatea. Iosefina Pascal este promovată intens și de portavocea Kremlinului, Sputnik, care a plasat-o pe locul 2 în topul său al presei române pe 2021. Pe locul trei al acestui top Sputnik se află controversatul politician auto-intitulat analist Cosmin Gușă; fiul său este proprietarul oficial al postului Gold FM, pentru care Iosefina Pascal ar fi lucrat ca reporter care a acoperit protestul de la Palatul Parlamentului.
 • OBIECTIV: Decredibilizarea statului român. Victimizarea Iosefinei Pascal, dar și legitimarea sa și, implicit, a teoriilor pe care le susține.
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat

Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Jan 2022
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate

Republica Moldova se pregătește să renunțe la statutul său de neutralitate și să îi cedeze NATO controlul asupra fortelor sale armate, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă. De fapt, e vorba doar de reînnoirea periodică a Planului de acțiuni cu NATO, care nu are vreo legătură cu neutralitatea sau aderarea la Alianță.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
24 Jan 2022
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022