Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Jandarmii blochează intrarea protestatarilor în Palatul Parlamentului în timpul mitingului „No Green Pass” în fața clădirii Parlamentului din București, România, 21 decembrie 2021.

Poliția română a reținut abuziv o jurnalistă pentru că a mers la un protest pentru a scrie despre el.

ȘTIRE: „Jurnalista Iosefina Pascal, care s-a remarcat prin anchetele ei vizând tunurile date în pandemie fie la nivel național, fie chiar la nivel european, a fost ridicată și dusă la poliție aseară după ce participase la protestele de la Parlament. Anunțul a fost făcut de Sorin Roșca Stănescu pe YouTube.”

NARAȚIUNE: 1. Statul polițienesc din România a reținut o jurnalistă la un protest. 2. Libertatea de expresie este încălcată în România.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe 21 decembrie, la Palatul Parlamentului a avut un protest atribuit AUR și asumat parțial de această formațiune – reprezentanți ai săi au afirmat că o parte dintre manifestanți nu ar fi fost convocați de ei – în urma căruia a fost forțată intrarea în curtea clădirii și mai multe autoturisme, inclusiv unul aparținând ambasadei SUA, au fost vandalizate. În urma acestor incidente, autoritățile române au declanșat o anchetă pentru identificarea și tragerea la răspundere a celor vinovați, iar în cadrul anchetei a fost convocată pentru a da clarificări și Iosefina Pascal, prezentată drept jurnalistă pentru postul de radio Gold FM.

Anunțul privind reținerea Iosefinei Pascal a fost făcut de Sorin Roșca Stănescu, fost condamnat la închisoare într-un dosar în care a fost acuzat, printre altele, de „formarea unui grup infracțional organizat”. Sorin Roșca Stănescu a fost implicat și în politică iar, anterior, a fost jurnalist, presa ridicând o serie de semne de întrebare asupra modului în care își desfășura activitatea.

Iosefina Pascal este promovată intens și de portavocea Kremlinului, Sputnik, care a plasat-o pe locul 2 în topul său al presei române pe 2021. Pe locul trei al acestui top Sputnik se află controversatul politician auto-intitulat analist Cosmin Gușă; fiul său este proprietarul oficial al postului Gold FM, pentru care Iosefina Pascal ar fi lucrat ca reporter care a acoperit protestul de la Palatul Parlamentului.

Iosefina Pascal este prezentată ca jurnalistă de relativ puțin timp. A fost descrisă anterior drept creatoare de modă și asistentă a fostei deputate și europarlamentare Maria Grapini. Pascal s-a remarcat prin promovarea unor teorii ale conspirației și narațiuni false cu privire la pandemia de Covid și a fost descrisă inclusiv ca organizatoare a unuia dintre primele manifestații anti-Covid, în 2020.

OBIECTIV: Decredibilizarea statului român. Victimizarea Iosefinei Pascal, dar și legitimarea sa și, implicit, a teoriilor pe care le susține.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Iosefina Pascal a fost invitată la sediul Poliției, alături de alte persoane, pentru a oferi informații cu privire la evenimentele de la Parlament, „a acceptat” să meargă, iar după ce „s-a stabilit „aceasta a fost prezentă la evenimentele de la Parlament, în calitate de jurnalist, în vederea realizării unui material de presă [...] a părasit în scurt timp sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.”, se arată într-un comunicat al DGPMB.


 • Publicație / Media:
  Youtube Sorin Roșca Stănescu
 • Data publicării:
  21/12/2021
 • Limba / Public țintă:
  Anti-vacciniști, suveraniști, filo-ruși, publicul presei care a promovat de-a lungul timpului mesaje anti-reformiste și anti-justiție
 • Amplificare:
  Sputnik.md, evz.ro, activenews.ro, numeroase alte pagini de internet cunoscute pentru promovarea narațiunilor false, rețele de socializare
 • Narațiune cheie:
  O jurnalistă a fost reținută de statul polițienesc
Alte articole
FAKE NEWS: OMS a modificat definiții medicale pentru a cauza isteria pandemiei și a vaccinării

FAKE NEWS: OMS a modificat definiții medicale pentru a cauza isteria pandemiei și a vaccinării

Organizația Mondială a Sănătății a modificat definițiile privind pandemia și imunitatea de turmă pentru a putea, mai întâi, să constate starea de pandemie și, ulterior, să impună vaccinarea la scară largă a populației. Narațiunea este amplificată de canalul rusesc Sputnik, care a preluat-o de la realizatorul Răzvan Dumitrescu care, la rândul său, a preluat-o din surse americane.

FAKE NEWS: Societatea civilă acaparează puterea în Republica Moldova

FAKE NEWS: Societatea civilă acaparează puterea în Republica Moldova

Presa afiliată socialiștilor de la Chișinău reia narațiunile cu privire la un presupus plan prin care societatea civilă – prezentată într-o lumină negativă – să preia puterea în Republica Moldova.

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

Cătălin Gomboș

23 Dec 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 2 min
 • Anunțul privind reținerea Iosefinei Pascal a fost făcut de Sorin Roșca Stănescu, fost condamnat la închisoare într-un dosar în care a fost acuzat, printre altele, de „formarea unui grup infracțional organizat”. Sorin Roșca Stănescu a fost implicat și în politică iar, anterior, a fost jurnalist, presa ridicând o serie de semne de întrebare asupra modului în care își desfășura activitatea. Iosefina Pascal este promovată intens și de portavocea Kremlinului, Sputnik, care a plasat-o pe locul 2 în topul său al presei române pe 2021. Pe locul trei al acestui top Sputnik se află controversatul politician auto-intitulat analist Cosmin Gușă; fiul său este proprietarul oficial al postului Gold FM, pentru care Iosefina Pascal ar fi lucrat ca reporter care a acoperit protestul de la Palatul Parlamentului.
 • OBIECTIV: Decredibilizarea statului român. Victimizarea Iosefinei Pascal, dar și legitimarea sa și, implicit, a teoriilor pe care le susține.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021